Skoči do osrednje vsebine

V vsakdanjem življenju veliko ljudi uporablja številne kozmetične izdelke. Med kozmetične izdelke spadajo kreme, ličila, zobne paste, šamponi, dezodoranti, sončne kreme, parfumi, mila, barve za lase in drugi izdelki.

Kaj je kozmetični izdelek?

Kozmetični izdelek je katerakoli snov ali zmes, namenjena stiku z zunanjimi deli človeškega telesa (povrhnjico, lasiščem, nohti, ustnicami ali zunanjimi spolnimi organi) ali z zobmi in sluznico ustne votline zaradi izključno ali predvsem njihovega čiščenja, odišavljenja, spreminjanja njihovega videza, njihovega varovanja, ohranjanja v dobrem stanju ali korekcije telesnega vonja.

Izdelki, ki vsebujejo snovi ali zmesi, namenjene zaužitju, inhaliranju, injiciranju ali implementaciji v človeško telo, ne sodijo na področje kozmetičnih izdelkov.

Uredba o kozmetičnih izdelkih

Uredba o kozmetičnih izdelkih je glavni zakonodajni okvir za kozmetične izdelke, ki so dani na trg v Evropski uniji (EU). Uredba uvaja pravila, s katerimi morajo biti skladni vsi kozmetični izdelki, dostopni na trgu, da se zagotovi delovanje notranjega trga in visoka raven varovanja zdravja ljudi.

Za informacije glede izvajanja Uredbe smo na voljo na telefonski številki 01 400 6051 (sprejemna pisarna). Pišete nam lahko na e-naslov kozmetika.mz@gov.si.

Kozmetovigilanca - poročanje o resnih neželenih učinkih

Zakonodaja določa obveščanje o resnih neželenih učinkih kozmetičnih izdelkov. Resni neželeni učinek je opredeljen kot neželeni učinek, ki povzroči začasno ali stalno funkcionalno nezmožnost, invalidnost, hospitalizacijo, prirojene nepravilnosti, neposredno bistveno tveganje ali smrt.

Udeleženci v sistemu obveščanja o resnih neželenih učinkih so proizvajalci, uvozniki, distributerji, končni uporabniki in zdravstveni delavci.  

V Sloveniji je pristojni organ za zbiranje in obravnavo informacij o resnih neželenih učinkih kozmetičnih izdelkov Urad za kemikalije. 

Naziv storitve Institucija
Urad Republike Slovenije za kemikalije

Storitve s področja kozmetičnih izdelkov

Naziv storitve Institucija
Urad Republike Slovenije za kemikalije
Urad Republike Slovenije za kemikalije
Urad Republike Slovenije za kemikalije
Zdravstveni inšpektorat Republike Slovenije