Skoči do osrednje vsebine

28. 12. 1991: “Težavna druščina” teče zadnji krog

v roki svinčnik, roka sloni na referendumskem lističu o plebiscitu
Medtem ko so se slovenski mediji že osredotočali na pisanje letopisa zgodovinskega leta 1991, se je ministrski zbor odpravil na zadnjo letno sejo v Maribor in tam sprejel nekaj pomembnih odločitev ter poslušal o potrebah štajerske prestolnice. Domači mediji so medtem ugibali, kakšna bo usoda Demosa, tržaški pa so kritizirali nedavni poklon predsednika slovenske vlade žrtvam drugega tržaškega procesa pred 50 leti.
prva stran nekdanjega Doma JLA v Mariboru

Janša izročil ključe Doma JLA Mariborčanom | Avtor: G. Evgenij, Shutterstock

Sobotna prestolnica

Zadnjo soboto leta 1991 je slovenska vlada preživela v štajerski prestolnici, kamor je njene člane povabil predsednik mariborske mestne vlade Anton Rous. Predstavniki državne in mestne oblasti so se dopoldne zbrali ob kulturnem programu v Unionski dvorani, kjer je predsednik Lojze Peterle spomnil na velike gospodarske in politične težave, ki so Slovenijo pestile ob začetku leta 1991. “Če vse to primerjamo s koncem leta, lahko vidimo, da se je marsikaj zgodilo. Prepričan sem, da hodimo po pravi poti,” je povedal Peterle in spodbudil Štajerce, naj za svoj gospodarski razvoj izkoristijo tudi dobre odnose s sosednjima Avstrijo in Madžarsko.

Janša predal Mariborčanom ključe

Popoldne so se ministri odpravili v obnovljeni Betnavski grad, kjer je potekala zadnja letna seja slovenske vlade. Ministrski zbor je med obiskom sprejel nekaj pomembnih in dolgoročnih odločitev, med drugim je ljubljansko Mladiko namenil v uporabo zunanjemu ministrstvu, Škofove zavode ljubljanskemu škofijskemu ordinariatu, Dom JLA pa Mariborčanom. Obrambni minister Janez Janša je slednjo predajo označil kot “simbolično oddolžitev odločnim Mariborčanom med majskimi dogodki, ko je prav v Mariboru padla prva žrtev vojne za Slovenijo”. Ob simbolični izročitvi ključev je poudaril, da je takrat Maribor pokazal, kako trd oreh bo Slovenija za agresorja. Predstavniki mestne oblasti so v nadaljevanju obiska vladi predstavili svoje predloge: govorili so predvsem o cestnih in prometnih povezavah, predlagali selitev dela diplomatskih predstavništev v Maribor in podobno.

Vedno težavna druščina

Mediji so ob izteku leta 1991 napovedovali konec Demosove koalicije, ki jo je Delov novinar Vinko Vasle poimenoval “koalicija izhoda v sili” (Vinko Vasle, Čas Demosa se verjetno izteka, nastopil je čas novih zavezništev, Delo, 30. 12. 1991, 3), Pučnik pa kot “vedno težavno druščino”. Poglabljali so se namreč nesporazumi med predsednikom vlade Lojzetom Peterletom in nekaterimi ministri, zlasti Dimitrijem Ruplom, predlogi glede nezaupnice vladi so postajali vse pogostejši, govorilo se je o novih političnih povezavah … Zato je klub Demosovih poslancev pred božičem sklenil, da se bodo v kratkem sestali na izredni seji sveta Demosa in se odločili glede nove koalicijske pogodbe ali pa razpustitve povezave.

Toda ne glede na usodo povezave je bilo vsem komentatorjem takrat jasno, da je Demos opravil res veliko zgodovinsko nalogo: osamosvojitev Slovenije.

Poklon predsednika vlade primorskim rodoljubom

Skrajni italijanski časopisi so napadli predsednika vlade Peterleta zaradi njegovega poklona primorskim junakom, ki so bili ustreljeni na drugem tržaškem procesu pred natanko 50 leti. V Il Piccolu so ustreljene rodoljube označili kot teroriste in “najhujše sovražnike, kar jih je Italija kdaj imela”. V Trieste Oggiju pa je komentator zapisal: “Slaviti take ljudi je le izraz demagoške politike ali pa nacionalizma, še huje, ksenofobije.”

Avtor: Jurij Pavel Emeršič

Viri:

  • Večer, december 1991
  • Delo, december 1991
  • Slovenec, 30. december 1991

Urad vlade za komuniciranje dovoli objavo članka na drugih spletnih straneh pod pogoji:

  • Besedilo je avtorsko delo ter mora biti objavljeno nespremenjeno in v celoti.
  • Ustrezna navedba vira: gov.si/slovenija30.