Skoči do osrednje vsebine

22. 12. 1991: »Čas Demosa se izteka«

Volilni listič na mizi. Roka sloni na lističu.
V teh dneh se je praznovala prva obletnica plebiscita in prizadevanja za priznanje Slovenije so rojevala sadove. Obenem se je na današnji dan začela razprava skupščine o novi slovenski ustavi. Tako naj bi po dobrem letu dni, odkar je bil določen osnutek ustave, opravili zadnje dejanje oblikovanja nove ustanovne ureditve.
Člani skupščine sedijo v dvorani.

Na današnji dan se je začela razprava skupščine o novi slovenski ustavi. | Avtor: Tone Stojko, hrani: Muzej novejše zgodovine Slovenije

De Michelis v Sloveniji

Italijanski zunanji minister je želel biti prvi med obiskovalci nove evropske države. Na tiskovni konferenci je dejal: »Prišel sem še pred ponedeljkom, ko bodo jugoslovanske republike uradno zaprosile Evropsko skupnost za priznanje, da bi s slovensko vlado vzpostavil sodelovanje v predhodnem obdobju do 15. januarja in da bi zagotovili potek tega procesa na najboljši možni način ter da bi prepričali tudi države, ki niso članice Evropske skupnosti, naj priznajo Slovenijo.«

De Michelis je prišel v Slovenijo na povabilo zunanjega ministra Rupla, ki je želel, da se italijanski kolega udeleži ustanovnega kongresa Demokratske stranke Slovenije.

Gianni de Michelis

Italijanski zunanji minister Gianni de Michelis je želel biti prvi med obiskovalci nove evropske države. | Avtor: Gorup de Besanez/Wikipedia

Ustanovni kongres nove stranke demokratov

Nova stranka, ki se je porodila iz razpada Slovenske demokratične zveze, je že pred dvema mesecema po travmatični ločitvi od Pirnatovih narodnih demokratov opozorila na to, da se čas Demosa neizbežno končuje. Bavčarju je uspelo pridobiti več kot 1500 članov, prav tako nekatera ugledna imena, kot so Jelko Kacin, Jože Mencinger, Tine Hribar in drugi.

Novoizvoljeni predsednik nove stranke Bavčar je bil kritičen do slovenske vlade, češ da se ni sposobna soočiti s slabšanjem gospodarskih razmer, odsotna pa naj bi bila tudi gospodarska strategija. Demokratska stranka si je za svoj zaščitni znak izbrala pikapolonico.

Skupnost neodvisnih držav namesto ZSSR

Enajst voditeljev neodvisnih držav, nekdanjih zveznih republik ZSSR, je podpisalo sporazum o ustanovitvi razširjene skupnosti neodvisnih držav. S podpisi več dokumentov so uredili vprašanja oboroženih sil, pravnega nasledstva ZSSR v mednarodnih organizacijah in enotno nadzorstvo nad jedrskim orožjem. Obveljal je poudarek, da pri skupnosti ne gre za nikakršno državno tvorbo, saj ne bo imela niti skupnega proračuna niti državljanstva. Glavna točka pa je bila dokončna potrditev obstoječih meja.

Avtor: Martin Nahtigal

Viri in literatura:

  • Delo, 23. 12. 1991.
  • Večer, 23. 12. 1991.
  • Boštjan Furlan, Ožbej Peterle, Marko Balažic. Slovenija in pika! Ljubljana, 2016.
  • Janez Janša. Premiki: Nastajanje in obramba slovenske države 1988–1992 (3., dopolnjena izdaja), Ljubljana, 2013.

Urad vlade za komuniciranje dovoli objavo članka na drugih spletnih straneh pod pogoji:

  • Besedilo je avtorsko delo ter mora biti objavljeno nespremenjeno in v celoti.
  • Ustrezna navedba vira: gov.si/slovenija30.