Skoči do osrednje vsebine

4. 12. 1991: Zdravko Počivalšek vzel v bran kmete

v roki svinčnik, roka sloni na referendumskem volilnem lističu o plebiscitu
Pred zasedanjem evropskih zunanjih ministrov v Bruslju je postajalo vedno bolj jasno, na katere države lahko Slovenija računa. Zlasti odločna nemška podpora je zelo olajšala pot do mednarodnega priznanja naše države. Med domačimi temami pa sta tega dne največ pozornosti pritegnili celodnevna seja ustavne komisije, ki se je lotila najbolj spornih členov nove ustave, ter napovedane nove podražitve živil, za kar so nekateri krivili kmete, ki jim je v bran stopil Zdravko Počivalšek.
Zdravko Počivalšek, portretna fotografija

Zdravko Počivalšek je kot predsednik Kmetijske zadruge Šmarje pri Jelšah vzel v bran kmete. | Avtor: Stranka modernega centra

Pomisleki glede priznanja Slovenije

Nemški zunanji minister Hans-Dietrich Genscher je napovedal, da bodo zunanji ministri ES o jugoslovanskem vprašanju in priznanju Slovenije in Hrvaške razpravljali na zasedanju 16. decembra. Poudaril je, da odločitev Bonna o priznanju obeh nekdanjih jugoslovanskih republik izhaja iz istega načela, ki je omogočilo nemško združitev. Poleg pravice do samoodločbe pa je treba po Genscherjevih besedah upoštevati še nekatera druga načela, ki so zapisana v pariški listini KVSE; med drugim spoštovanje človekovih pravic, pravic manjšin in nedotakljivosti meja. Vodja nemške diplomacije je povedal, da pri odločanju o priznanju njegova država ni »samotni jezdec«. Številne države so namreč izražale naklonjenost Sloveniji. Ampak kljub nameri članic ES, da o priznanju odločajo kolektivno, so mnoge še vedno oklevale; češkoslovaški zunanji minister je tako izjavil, da bi bilo katastrofalno priznati Slovenijo in Hrvaško, če prej ne bodo jasne rešitve vseh odprtih problemov glede meja, manjšin itd.  

Ovira na poti do ustave

Milan Kučan je tega dne nemškemu zunanjemu ministru na vprašanje glede sprejemanja nove slovenske ustave povedal, da mora Slovenija »doma razčistiti nekatere stvari«. Kamen spotike pri sprejemanju ustave je bilo vprašanje splava, ki je sprlo člane republiške ustavne komisije. Opozicija in Zeleni se namreč niso strinjali, da člena o »svobodnem odločanju glede rojstva otroka« ne bi bilo v ustavi, ampak bi ga uredili z ustreznim zakonom. LDS je celo grozila, da ustave v tem primeru ne bo podprla. Vprašanje splava je tako tudi pri nas postalo ena izmed glavnih ideoloških tem, s katerimi je nova levica izvajala mobilizacijo volilnega telesa. 

Ustavna komisija je istega dne sprejela še nekaj daljnosežnih odločitev, med drugim so podaljšali sodniške in tožilske mandate do sprejema novih predpisov, ustavnim sodnikom pa vse do izteka mandatne dobe, za katero so bili izvoljeni, ter omogočili zakonsko kontinuiteto starih predpisov in aktov, ki bodo veljavni na dan razglasitve nove ustave.

Zdravko Počivalšek vzel v bran kmete

Zaradi naraščanja cen mlečnih proizvodov, mesa, kruha, olja in nekaterih drugih živil se je začel v javnosti ustvarjati vtis, da so za nastalo stanje in inflacijo krivi kmetje. Slednje je na tiskovni konferenci med drugimi vzel v bran predsednik Kmetijske zadruge Šmarje pri Jelšah Zdravko Počivalšek, ki je opozoril na nerazumno razliko med odkupnimi in prodajnimi cenami mesa, ki bi se utegnile zaradi visokih obresti še povečati.  Živilske trgovine so namreč zaračunavale tudi do 48 % marže na kmetijske pridelke. Na tiskovni konferenci, ki jo je sklical predsednik republiškega odbora za kmetijstvo Franc Potočnik, so pokazali na krivce za nastali položaj in poudarili, da bodo za rešitev kmetijstva nujno potrebne državne subvencije. V zvezi s podražitvami se je oglasila tudi Zveza svobodnih sindikatov, ki je za nastalo stanje obtožila vlado.

Avtor: mag. Jurij Pavel Emeršič

Viri in literatura:

  • Večer, 12. 1991.
  • Delo, 12. 1991.
  • Slovenec, 5. 12. 1991.
  • Dnevnik, 12. 1991.
  • Rupel, Dimitrij. Skrivnost države, Spomini na domače in tuje zadeve 1989–1992.

Urad vlade za komuniciranje dovoli objavo članka na drugih spletnih straneh pod pogoji:

  • Besedilo je avtorsko delo ter mora biti objavljeno nespremenjeno in v celoti.
  • Ustrezna navedba vira: gov.si/slovenija30