Skoči do osrednje vsebine

23. 2. 1991: V tujini pozornost zalivski vojni, doma nič novega

Soboto 23. februarja 1991 so zaznamovali predvsem dogodki v tujini. Ameriški predsednik George Bush je namreč iraškemu predsedniku Sadamu Huseinu postavil ultimat, da najpozneje v soboto do 18. ure po srednjeevropskem času začne umikati svoje čete iz zasedenega Kuvajta.
Letala letijo, zračni napad, ogenj in dim.

23. februar 1991 so zaznamovali dogodki v tujini. Iztekel se je ultimat za umik iraških čet iz zasedenega Kuvajta. Na fotografiji operacija Puščavski vihar, ki se je začela s silovitimi zračnimi napadi. Sledila je kopenska ofenziva. | Avtor: Wikipedija

Iraški zunanji minister Tarik Aziz je na sobotni tiskovni konferenci v Moskvi sicer dejal, da njegova država sprejema resolucijo Varnostnega sveta Organizacije združenih narodov. Sovjetska zveza si je namreč v nasprotju z Združenimi državami Amerike prizadevala za mirno rešitev zalivske krize. A Združene države niso privolile v kompromis z Irakom. Ker iz Bagdada uradnega ni bilo odziva na ameriški ultimat, so Združene države Amerike v noči na nedeljo, osem ur po koncu ultimata, začele veliko kopensko ofenzivo za osvoboditev Kuvajta.

Burno je bilo tudi v Albaniji, kjer je v soboto znova izbruhnilo streljanje v Tirani, spopad se je začel pred Centrom vojaških šol. Kljub pozivom novega osemčlanskega predsedniškega sveta k zaustavitvi nemirov so se tam zbrali protivladni demonstranti ter se spopadli z vojsko in policijo. V obračunu so padle štiri žrtve, več ljudi je bilo ranjenih, aretirali so več kot 50 demonstrantov, na ulicah albanskega glavnega mesta pa so se znova pojavili tanki. Ni bilo jasno, ali se nova ekipa Ramiza Alie trudi umiriti stanje ali se dejansko vrača pod ideološki dežnik Enverja Hoxhe.

Duh Orsona Wellsa na Hrvaškem

Na Hrvaškem so poskrbeli za potegavščino v stilu Orsona Wellsa. Mladinski radio 101 je v soboto dopoldne sporočil: »Republika Hrvaška se je odcepila od Jugoslavije!« Spretno zmontirani posnetki hrvaških politikov so poskrbeli za verodostojnost in povzročili manjši preplah, ki ga je bilo čutiti tudi v klopeh hrvaškega sabora. »To je bila le enkratna priložnost za trening,« so na koncu sporočili z radia in dodali: »Opravičujemo se tistim, ki smo jih privedli v predinfarktno stanje bodisi zaradi zaskrbljenosti bodisi zaradi razočaranja.«

Domače novice

Z ustanovnim kongresom mladih liberalnih demokratov je tudi Liberalna demokracija Slovenije dobila svoj strankarski podmladek. Za predsednika so izvolili poslanca LDS Romana Jakiča, ki je v svojih skupščinskih nastopih večkrat nasprotoval slovenskim osamosvojitvenim ukrepom.

S podelitvijo nagrad se je v Celju končal prvi festival Dnevi slovenskega filma, ki je potekal štiri dni. A obiskovalci niso pokazali preveč zanimanja za festival. Nekaj več jih je bilo le na zaključnem večeru, ko so predvajali film Do konca in naprej režiserja Jureta Pervanje. Predsednik Društva slovenskih filmskih delavcev Marcel Buh je dejal, da so obeti za leto 1991 slabi, saj se je napovedovalo snemanje le dveh celovečernih filmov. Na slabo stanje v filmski produkciji je opozorila tudi osrednja žirija.

Franci Petek je na sobotni tekmi smučarskih poletov v avstrijskem Kulmu osvojil četrto mesto in le za pol točke zgrešil stopničke.