Skoči do osrednje vsebine

9. 2. 1991: Pust in padle maske

Sobota, 9. februarja 1991, je potekala mirno, brez večjih političnih dogodkov. Bil je dan po slovenskem kulturnem prazniku in pustna sobota. V časopisju so še odmevali dogodki preteklega dne, povezani z neuspešnimi pogovori v Beogradu, z zahtevami srbskih predstavnikov in njihovim odnosom do Slovenije in Hrvaške, ki je bil razviden iz objavljenega stenograma seje jugoslovanskega predsedstva.
Lojze Peterle, Vitodrag Pukl in Rudi Šeligo.

Lojze Peterle, Vitodrag Pukl in Rudi Šeligo februarja 1991. | Avtor: Tone Stojko, hrani: Muzej novejše zgodovine Slovenije

Skladno s pustnim časom so maske dokončno padle. Milan Kučan je v soboto objavljenem intervjuju za dunajski Der Standard povedal, da je odpadla vsaka možnost za oblikovanje konfederacije vseh jugoslovanskih republik. O poglabljanju jugoslovanske nacionalne in politične krize so pisali tudi drugi svetovni mediji.

Priložnost za gospodarsko sodelovanje

V Sloveniji se je v soboto mudila mednarodna delegacija uglednih poslovnežev in bančnikov iz Švice, Liechtensteina in Avstrije pod vodstvom nadvojvode Lorenza von Habsburga, enega od izvršnih direktorjev zasebne švicarske banke Gutzwiller. Pogovori so se nanašali na sodelovanje njihovih institucij s slovenskimi bankami in na morebitna gospodarska vlaganja. Sprejeli so jih predsednik vlade Lojze Peterle, minister za gospodarstvo dr. Jože Mencinger, zunanji minister dr. Dimitrij Rupel in podpredsednik tedanje skupščine Vitodrag Pukl. Ob tej priložnosti je Peterle članom delegacije pojasnil korake, ki jih je slovenska vlada načrtovala v prihodnjih mesecih za osamosvajanje in vzpostavitev lastne monetarne politike. Gostje so pokazali naklonjenost do slovenskih odcepitvenih načrtov in novih gospodarskih povezav. Toda konkretnih načrtov za posle še ni bilo, opozorili so le na dejavnike, ki so se jim zdeli pomembni za njihovo vlaganje. To so bili zlasti ustrezna davčna zakonodaja, zagotovljena bančna tajnost, varnost premoženja in stabilnost v finančni politiki.

Dan za odmor

Zima je še nekoliko pokazala svoje barve, saj je v noči s petka na soboto zapadlo kar nekaj snega. Ljudje so sončno soboto izkoristili za športne aktivnosti na snegu ali pa za obisk pustnih povork, ki so potekale v nekaterih slovenskih krajih.

Avtorica: Jelka Puškurić