Skoči do osrednje vsebine

Najstarejša trta na svetu

Stara trta, ki raste v Mariboru, se ponaša s starostjo več kot 400 let in je vpisana v Guinnessovo knjigo rekordov kot najstarejša trta na svetu. Še danes obrodi sadove in nam daje prav posebno vino.

Grozdje Stare trte, sorte žametovka ali modra kavčina, je eno izmed najstarejših udomačenih žlahtnih vinskih sort na Slovenskem. Vino, ki ga iztisnejo iz njenega grozdja, predstavlja eno najbolj posebnih in redkih napitkov na svetu. Je svetlo rose barve, nežno, pitno in ima nizko stopnjo alkohola. Okolje, kjer Stara trta raste – lega ob vodi, na južnem pročelju hiše, daje vinu prav poseben pečat.

Hiša Stare trte.

Stara trta raste v Mariboru, prav v osrednjem delu starega mestnega jedra. | Avtor: Jošt Gantar

Mestni viničar

Stane Kocutar je delo mestnega viničarja prevzel leta 2010 in pravi, da je »delo s staro damo« prijetno in zanimivo ter ga opravlja z veseljem. »Skrb za trto pomeni negovanje in ohranjanje prvovrstnega živega spomenika naše temeljne kulture in izjemnih naravnih danosti tega okolja. Nikoli mi ni žal časa, ki ga trta zahteva«, pove viničar Kocutar in doda: »Plačilo je neprecenljivo. Žametna črnina vsako leto brsti, raste, rodi, se na jesen škrlatno obarva in ob teh preobrazbah vzbuja občudovanje častilcev z vseh koncev sveta. Sme mestni viničar želeti sploh kaj več?« 

Stara trta da v povprečju okoli 35 do 55 kilogramov grozdja, kar znese od 15 do 35 litrov vina. Neguje se v kleti Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru, za kletarjenje pa je zadolžen mag. Janez Valdhuber. Vino zori v sodih iz nerjavečega jekla, kar poudari zanimive in specifične sortne značilnosti. Po približno letu in pol zorenja vina se to napolni v posebne stekleničke s prostornino 0,25 litra, ki jih je za vino najstarejše trte sveta oblikoval svetovno priznan umetnik Oskar Kogoj. Spirala, ki se vije po dolgem vratu stekleničke, predstavlja neskončno dolgo življenje Stare trte.

Vino Stare trte v steklenički.

Vino Stare trte v posebni steklenički, ki jo je oblikoval svetovno priznan umetnik Oskar Kogoj. | Avtor: Domen Grögl/Zavod za turizem Maribor - Pohorje

Steklenički je priložena listina s podpisom mariborskega župana, ki je gospodar Stare trte in mestnim pečatom. Med uglednimi prejemniki tega izključno protokolarnega daru sta nekdanja papeža Janez Pavel II. in Benedikt XVI., tibetanski verski voditelj Dalajlama, predsednik Ruske federacije Vladimir Putin,  nekdanji japonski cesar Akihito, nekdanji ameriški predsednik Bill Clinton, nekdanji češki predsednik Vaclav Havel, nekdanji kalifornijski guverner Arnold Schwarzenegger, nekdanji dunajski župan Michael Häupl, šahovski velemojster Gari Kimovič Kasparov, Matevž Lenarčič, ki je preletel zemeljsko oblo z ultra  lahkim letalom, filmski igralec Brad Pitt, francoski nogometaš Michel François Platini ter številni drugi. Občasno stekleničke z vinom Stare trte podeli tudi predsednik republike Borut Pahor. Ko jo je podelil češkemu predsedniku Milošu Zemanu je ob tem dejal: »Gospod predsednik, podarjam vam nekaj najbolj dragocenega, kar v Sloveniji pridelamo …«, izpostavi viničar Kocutar.

Vino potomke Stare trte je prejela tudi britanska kraljica Elizabeta II. leta 2008 ob obisku slovenske prestolnice. »Steklenička vina, ki jo je par prejel v dar, je s trte, ki jo leta 1990 dobilo v dar mesto Ljubljana in raste na Ljubljanskem gradu. Tako sta dobila v dar vino potomke najstarejše trte,« so povedali na Mestni občini Maribor.

Potomke Stare trte rastejo že po vsem svetu

Stara trta je tudi simbol medsebojnega sodelovanja in prijateljstva. Mesto Maribor namreč vsako leto podari cepiče najstarejše trte na svetu partnerskim občinam in ustanovam po Sloveniji in tujini.

Podelitev cepičev je pomembno protokolarno dejanje, ki se izvede na prireditvi Rez Stare trte. Takrat opravi mestni viničar tudi najpomembnejše strokovno vinogradniško opravilo, saj sta od pravilnega obrezovanja odvisna tako rast kot pridelek. Na dogodek pridejo številni povabljeni gostje, meščani, predstavniki vinskih redov in bratovščin ter vinske kraljice.

Uradne potomke najstarejše trte na svetu, overjene z uradnim certifikatom, rasejo na 130-ih rastiščih po Sloveniji in na 84-ih po svetu. Med najzanimivejša vsekakor sodijo rastišča v Melbournu, Berlinu, na Dunaju, pred Francoskim muzejem trte in vina v Parizu, v Severni Koreji (Pyongyang) in Južni Koreji (Seul), pred starodavnim benediktinskim samostanom v Šent Pavlu na avstrijskem Koroškem in na številnih drugih rastiščih. »Eno najbolj simboličnih je na gradu Hradčani v Pragi, kjer smo pod kipom arhitekta Jožeta Plečnika leta 2014 ob prisotnosti obeh predsednikov držav posadili štiri trte. Manj znano je, da je arhitekt Plečnik, ko je v 20. letih minulega stoletja preurejal grad Hradčane na južni brežini zasnoval tudi povsem pravi vinograd«, pove mestni viničar Kocutar in doda, da  med posebne zanimivosti sodi tudi prvi in edini vinograd potomk najstarejše trte. »500 trt smo posadili leta 2015 na posesti Biotehniške šole v Mariboru – približno 20 minut hoda od najstarejše trte na Lentu – in leta 2018 dobili prvi pridelek«, ponosno pove viničar Kocutar.

Plesalci folklorne skupine na Festivalu Stare trte.

Festival Stare trte. | Avtor: Dejan Bulut/Zavod za turizem Maribor - Pohorje

Doživetja ob Stari trti

V Mariboru organizirajo številne prireditve v čast Stari trti. Spomladanski Rez Stare trte, poletno postavljanje klopotca pod Staro trto in Festival Stare trte, ki je vinski, kulinarični in kulturni poklon najstarejši trti na svetu. Vrhunec cikla prireditev je svečana trgatev Stare trte. Bogati vinogradniški tradiciji in kulturi ter štajerskim vinarjem v čast pa prirejajo še nepogrešljivo novembrsko Martinovanje v Mariboru, največje enodnevno javno martinovanje pri nas.