Skoči do osrednje vsebine

Generalštab Slovenske vojske

  • Slovenska vojska neprekinjeno podpira Policijo pri preprečevanju nezakonitih prehodov državne meje od leta 2015. Vsak dan nameni v podporo Policiji pri preprečevanju nezakonitih migracij zmogljivost v velikosti dveh pehotnih čet in posadko s helikopterjem Bell 206 za opazovanje obmejnega območja. Od 19. avgusta 2019 je zaradi tega poletela 118-krat. Na delo napoteni pripadniki uporabljajo večino sredstev, ki jih uporablja Slovenska vojska, od opreme za opazovanje do oklepnih vozil. Na podlagi sklepa Vlade Republike Slovenije Slovenska vojska neprekinjeno podpira Ministrstvo za notranje zadeve od 19. oktobra 2015, in sicer pri reševanju situacije, povezane z nezakonitimi migracijami. Od 18. februarja 2016 podpira Policijo tudi pri varovanju državne meje. Od začetka podpore varovanja državne meje do 10. marca je Slovenska vojska pripadnike napotila 108.441-krat oziroma sodelovala je v več kot 64.111 patruljah.

  • Minister za obrambo mag. Matej Tonin si je skupaj z namestnikom načelnika GŠSV brigadirjem Robertom Glavašem in poveljnikom Civilne zaščite Republike Slovenije Srečkom Šestanom danes, v torek, 17. marca, v Vojašnici Edvarda Peperka ogledal mobilni stacionarij in premično bolnišnico role 2. Kot je dejal minister Tonin, so ekipe Civilne zaščite in Slovenske vojske kapaciteto vzpostavile v 72 urah, uporabili pa jo bodo glede na izkazane potrebe v naslednjih dneh in tednih.

  • V torek, 17. marca, je minister za obrambo mag. Matej Tonin sprejel generalmajorko Alenko Ermenc ob zaključku njenega mandata načelnice Generalštaba Slovenske vojske in se ji zahvalil za opravljeno delo ter osebni prispevek k razvoju Slovenske vojske (SV).

Iskalnik