Skoči do osrednje vsebine

Ob začetku mednarodne vojaške vaje Zvezdni vitez povečan promet vojaških vozil

V soboto, 8. maja, se bodo na območju Črnega Kala začele priprave na mednarodno vojaško vajo Zvezdni vitez 2021 (angl. Astral Knight), ki bo med 10. in 21. majem potekala na območju Slovenije, Grčije, Hrvaške in Italije.

Na vaji se bodo skupaj urili pripadniki pehote, zračne obrambe, mornarice in letalstva vojsk Albanije, Grčije, Hrvaške, Italije, Slovenije in Združenih držav Amerike.

V Sloveniji bo vaja na območju Črnega Kala potekala med 10. in 16. majem, kjer bodo razmeščene enote zračne obrambe Slovenske vojske in Združenih držav Amerike. Na letališču Cerklje ob Krki bo glavno poveljstvo zavezništva za izvedbo vaje, kjer bo tudi baza na vaji sodelujočih helikopterjev ameriškega letalstva, ki bodo med 17. in 22. majem sodelovali tudi na vaji Jadranski udar. Po scenariju vaje bodo enote zračne obrambe zagotavljale varovanje zračnega prostora zavezniških sil na območju delovanja ter preverile medsebojno povezljivost sistemov zračne obrambe kratkega in dolgega dosega. Med vajo bodo občasni preleti letalnikov slovenske in ameriške vojske.

V soboto in nedeljo, 8. in 9. maja, bo povečan promet vojaških vozil iz smeri Karavank in Cerkelj ob Krki proti Črnemu Kalu, v petek in soboto, 14. in 15. maja, pa s Črnega Kala proti Cerkljam ob Krki. Voznikom se zahvaljujemo za razumevanje.

Na vaji sodelujoče enote se bodo strokovni javnosti in medijem predstavile na Črnem Kalu v torek, 11. maja.

Ameriški raketni sistem protiletalske in protibalistične obrambe dolgega dosega patriot.

Ameriški raketni sistem protiletalske in protibalistične obrambe dolgega dosega patriot. | Avtor: Tonja Ana Hrvatin