Skoči do osrednje vsebine

Slušatelji mednarodnega tečaja za kontrolorje združenih ognjev nadaljujejo z usposabljanjem

Od srede, 7. do petka, 16. aprila, se bodo slušatelji mednarodnega tečaja za kontrolorje združenih ognjev usposabljali na širšem območju letališča Cerklje ob Krki, Gotenice, Mirnske doline, Suhe krajine, Bele krajine in Cerovega Loga ter na taktičnem simulatorju v Centru kontrolorjev združenih ognjev, kjer med 15. marcem in 23. aprilom poteka šesttedenski tečaj, ki se ga udeležujejo pripadniki oboroženih sil iz sedmih partnerskih in zavezniških držav ter Slovenske vojske.

Usposabljanje slušateljev mednarodnega tečaja bosta podpirali 152. letalska eskadrilja z letali Pilatus PC-9 M Hudournik in Letalska šola s helikopterji Bell-206 in letali Zlin. Usposabljanje bo navedene dni potekalo med 9. in 15. uro, območje usposabljanja se bo dnevno določalo glede na trenutne vremenske razmere.

Slovenska vojska po vzpostaviti akreditiranega, regionalnega in večnacionalnega Centra kontrolorjev združenih ognjev, ki deluje na letališču Cerklje ob Krki, letos izvaja že osmi mednarodni tečaj. Šesttedenski tečaj je sestavljen iz teoretičnega dela, v katerem slušatelji pridobijo znanje za opravljanje nalog kontrolorja, in iz praktičnega dela na terenu, kjer pridobljeno znanje preverjajo z navajanjem letalnikov Slovenske vojske in zavezništva ter drugih oborožitvenih sistemov. Tečaj vključuje tudi usposabljanje na novem taktičnem simulatorju, na katerem slušatelji opravljajo naloge po zahtevnejših in kompleksnejših scenarijih.

Kontrolorja združenega ognja med usposabljanjem opazujeta navedeni cilj.

Kontrolorja združenega ognja med usposabljanjem opazujeta navedeni cilj. | Avtor: Slovenska vojska