Skoči do osrednje vsebine

Usposabljanje letalskih posadk in kontrolorjev združenega ognja

Od ponedeljka, 18., do petka, 22. januarja, bo na Osrednjem vadišču Slovenske vojske Postojna potekalo usposabljanje kontrolorjev združenih ognjev, ki ga bodo v sklopu lastnega usposabljanja podpirale posadke letal Slovenske vojske in ameriških letalskih sil.

Na Osrednjem vadišču bodo usposabljanje kontrolorjev združenega ognja podpirali in izvajali lastno usposabljanje pripadniki 15. polka vojaškega letalstva Slovenske vojske z letali Pilatus PC-9 M Hudournik in 31. lovskega polka z letali F-16. Usposabljanje bo potekalo v določenih časovnih intervalih, in sicer:

v ponedeljek, 18. januarja, med 10. in 11. ter 13. in 14. uro,

v torek, 19. januarja, med 10. in 12., 13. in 16. ter 18. in 20. uro,

– v sredo, 20. januarja, med 10. in 12., 13. in 16. ter 18. in 20. uro,

– v četrtek, 21. januarja, med 9. in 12., 14. in 16., 18. in 20. ter 21. in 22. uro,

– v petek, 22. januarja, med 10. in 13. uro.

Posadke letal bodo v sklopu lastnega usposabljanja izvajale urjenje pilotov in tehničnega osebja pri zagotavljanju ognjene podpore iz zraka, izvajanju taktičnega poleta in izmika z območja delovanja ter poenotenju postopkov izvajanja letalskih operacij.

15. polk vojaškega letalstva bo na letališču v Postojni v času izvajanja vojaških letalskih operacij zagotovil koordinatorja za usklajeno in nemoteno delovanje letališča. V usposabljanje bo vključen tudi 16. center za nadzor in kontrolo zračnega prostora Republike Slovenije, ki bo skrbel za usklajeno in varno izvajanje letalskih operacij.

Kontrolor združenega ognja svetuje poveljniku na terenu o uporabi zračne in drugih vrst ognjene podpore (ladijske, minometne ali artilerijske) in njeni pravilni uporabi ter ob delovanju nadzoruje izvedbo. V sodelovanju z letalskimi enotami usklajuje in zagotavlja tudi podporo z izvidovanjem poti, spremstvom konvojev in nadzorom okolice, s čimer je vzpostavljena celovita zaščita lastnih sil.

Pri usposabljanju se upoštevajo zakonska določila in ostali predpisi, ki urejajo letenje z vojaškimi letalniki. Med izvajanjem aktivnosti se bodo piloti v največji možni meri izogibali nizkemu letenju nad večjimi naselji.

Letalo Slovenske vosjke Pilatus PC-9M Hudournik v zraku.

Letalo Slovenske vosjke Pilatus PC-9M Hudournik v zraku. | Avtor: arhiv 15. PVL