Skoči do osrednje vsebine

Usposabljanje kontrolorjev združenega ognja in letalskih posadk

Od ponedeljka, 22. do petka, 26. februarja, bo na Osrednjem vadišča Slovenske vojske Postojna potekalo usposabljanje kontrolorjev združenih ognjev, ki ga bodo v sklopu lastnega usposabljanja podpirale posadke letal Slovenske vojske in helikopterjev ameriških letalskih sil.

Na Osrednjem vadišču bodo usposabljanje kontrolorjev združenega ognja podpirali in izvajali lastno usposabljanje pripadniki 15. polka vojaškega letalstva Slovenske vojske z letali Pilatus PC-9 M Hudournik in 31. lovskega polka s helikopterji HH-60. Usposabljanje bo potekalo v določenih časovnih intervalih, in sicer:

v ponedeljek, 22. februarja, med 10. in 11. ter 13. in 14. uro,

v torek, 23. februarja, med 10. in 11., 13. in 16. ter 18. in 21. uro,

– v sredo, 24. februarja, med 10. in 11., 13. in 16. ter 18. in 21. uro,

– v četrtek, 25. februarja, med 14. in 16. ter 18. in 22. uro,

– v petek, 26. februarja, med 10. in 11. uro.

Posadke letal in helikopterjev bodo v sklopu lastnega usposabljanja izvajale urjenje pilotov in tehničnega osebja pri zagotavljanju ognjene podpore iz zraka, izvajanju taktičnega poleta, izmika z območja delovanja ter poenotenju postopkov izvajanja letalskih operacij.

15. polk vojaškega letalstva bo na letališču Postojna v času izvajanja vojaških letalskih operacij zagotovil koordinatorja za usklajeno in nemoteno delovanje letališča Postojna. V usposabljanje bo vključen tudi 16. center za nadzor in kontrolo zračnega prostora Republike Slovenije, ki bo skrbel za usklajeno in varno izvajanje letalskih operacij.

Kontrolor združenega ognja svetuje poveljniku na terenu o uporabi zračne in drugih vrst ognjene podpore (ladijske, minometne ali artilerijske) in njeni pravilni uporabi ter ob delovanju nadzoruje izvedbo. V sodelovanju z letalskimi enotami usklajuje in zagotavlja tudi podporo z izvidovanjem poti, spremstvom konvojev in nadzorom okolice, s čimer je vzpostavljena celovita zaščita lastnih sil.

Pri usposabljanju se upoštevajo zakonska določila in ostali predpisi, ki urejajo letenje z vojaškimi letalniki. Med izvajanjem aktivnosti se bodo piloti v največji možni meri izogibali nizkemu letenju nad večjimi naselji.

Dva pripadnika Slovenske vojske kontrolorja združenih ognjev opazujeta v daljavi navedeni cilj.

Dva pripadnika Slovenske vojske kontrolorja združenih ognjev opazujeta v daljavi navedeni cilj. | Avtor: 15. PVL