Skoči do osrednje vsebine

Zadnji teden usposabljanja tečajnikov mednarodnega tečaja za kontrolorje združenega ognja

Od torka, 20., do četrtka, 22. aprila, se bodo slušatelji mednarodnega tečaja za kontrolorje združenih ognjev usposabljali na širšem območju letališča Cerklje ob Krki, Radeč, Soriške Planine in Kočevske Reke.

Usposabljanje slušateljev mednarodnega tečaja bosta med 9. in 15. uro podpirali 152. letalska eskadrilja z letali Pilatus PC-9 M Hudournik in Letalska šola s helikopterji Bell-206 in letali Zlin, območje usposabljanja pa se bo dnevno določalo glede na vremenske razmere.

Tečajniki iz sedmih partnerskih in zavezniških držav ter Slovenske vojske, ki se med 15. marcem in 23. aprilom udeležujejo šesttedenskega tečaja v Centru kontrolorjev združenih ognjev, bodo tako nadgradili usposabljanje na taktičnem simulatorju.

Slovenska vojska po vzpostaviti akreditiranega, regionalnega in večnacionalnega Centra kontrolorjev združenih ognjev, ki deluje na letališču Cerklje ob Krki, letos izvaja že osmi mednarodni tečaj. Šesttedenski tečaj je sestavljen iz teoretičnega dela, v katerem slušatelji pridobijo znanje za opravljanje nalog kontrolorja, in iz praktičnega dela na terenu, kjer pridobljeno znanje preverjajo z navajanjem letalnikov Slovenske vojske in zavezništva ter drugih oborožitvenih sistemov. Tečaj vključuje tudi usposabljanje na novem taktičnem simulatorju, na katerem slušatelji opravljajo naloge po zahtevnejših in kompleksnejših scenarijih.

Pripadnika Slovenske vojske opazujeta navedeni cilj v daljavi

Pripadnika SV na usposabljanju | Avtor: Tadej Krese