Skoči do osrednje vsebine

Koronavirus (SARS-CoV-2)

Aktualne informacije in navodila najdete na strani Koronavirus (SARS-CoV-2).

Se želite cepiti proti covid-19? Prijavite se!

Na pametne telefone si namestimo aplikacijo #OstaniZdrav, ki nam sporoči, ali smo bili v stiku z okuženo osebo.

Nosimo zaščitno masko, redno si umivajmo in razkužujmo roke, poskrbimo za pravilno higieno kašlja ter ohranimo medosebno razdaljo dveh metrov.

V Sektorju za krepitev zdravja in preprečevanje odvisnosti urejamo področje preprečevanja dejavnikov tveganja za kronične nenalezljive bolezni in stanja, tudi na področju duševnega zdravja, v vseh starostnih obdobjih in okolji. V okviru preprečevanja tveganih vedenj in stanj urejamo področje tvegane in škodljive rabe alkohola, preprečevanja odvisnosti od drog ter področje nadzora nad tobakom. Na področju drog vodimo tudi upravne postopke za izdajo dovoljenj za uvoz prepovedanih drog in izdajo dovoljenj za prodajo tobačnih izdelkov. Načrtujemo in spremljamo tudi področje zdravstvenega varstva za ranljive skupine prebivalstva kot so invalidi, nezavarovani in tujci, Romi, otroci s posebnimi potrebami ipd. ter sodelujemo s humanitarnimi organizacijami.

V sodelovanju z vladnimi in nevladnimi organizacijami s področja zdravja skrbimo za krepitev zdravja in preprečevanje kroničnih nenalezljivih bolezni med ranljivimi skupinami in za zmanjševanja neenakosti v zdravju.

 

Področja dela

  • Preprečevanje tveganih vedenj in zasvojenosti

    Kajenje, tobak in povezani izdelki, sistem sledljivosti tobačnih izdelkov, odvajanje od kajenja, alkohol, pitje alkohola, prepovedane droge, zasvojenost

  • Varovanje in krepitev zdravja

    Zdrava prehrana, prehrana za zdravje, telesna dejavnost za zdravje, duševno zdravje, nasilje v družini, solariji, sončenje v solarijih, nacionalni program o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje, Dober tek Slovenija, staranje, kronične nenalezljive bolezni, srce in ožilje, debelost, stres, sladkor, sol, maščobe, sadje in zelenjava, redno gibanje, boljše počutje, zdravje na delovnem mestu