Skoči do osrednje vsebine

Ministrstvo za okolje in prostor

 • Minister za okolje in prostor (MOP) Uroš Brežan se je skupaj z dr. Darijem Krajčičem, državnim sekretarjem na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP), udeležil predstavitve aktivnosti obeh ministrstev za sanacijo goriškega Krasa po požaru.

 • Na pobudo Generalne skupščine Združenih narodov letos 29. septembra že tretjič obeležujemo mednarodni dan ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani. Ta dan je priložnost za poziv k smotrnemu ravnanju s hrano.

 • Minister za okolje in prostor Uroš Brežan se je skupaj ministrom za delo, družino in socialne zadeve Luko Mescem udeležil slovesnosti ob otvoritvi nove sodobne soseske Pod Pekrsko gorco v Mariboru. To je eden izmed 34 projektov, ki bodo nastala pod okriljem Stanovanjskega sklada Republike Slovenije. ki je podprt z Načrtom za okrevanje in odpornost (NOO) ter financiran s strani Razvojne banke Sveta Evrope (angleško Council of Europe Development Bank-CEB).

Aktualno

 • Partnerstvo za oceno tveganja zaradi kemikalij - PARC

  Vlada je na današnjem Odboru za gospodarstvo v veljavni Načrt razvojnih programov 2022–2025 uvrstila nov projekt z nazivom Partnerstvo za oceno tveganja zaradi kemikalij – PARC (angleško The European Partnership for the Assessment of Risks from Chemicals- PARC). Projekt PARC je namenjen pospeševanju raziskav, izmenjavi znanja in izboljšanju veščin pri ocenjevanju tveganja zaradi kemikalij.

 • Zagotovimo varno kurilno sezono

  Ministrstvo za okolje in prostor (MOP) je v sodelovanju z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ), Obrtno zbornico Slovenije (OZS) in Zbornico komunalnega gospodarstva pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) organiziralo novinarsko konferenco ob začetku kurilne sezone. Sodelujoči so predstavili kakovost zunanjega zraka v času kurilne sezone, stanje preseganja delcev PM10 ter vpliv, ki ga ima na zdravje ljudi.

 • Minister Brežan poudaril nujnost digitalne preobrazbe na področju okolja

  Minister za okolje in prostor Uroš Brežan je nagovoril udeležence jubilejnega 50. Geodetskega dneva, tradicionalnega strokovnega posveta strokovnjakov s širšega področja geodezije, geoinformatike in upravljanja prostora.

Dogodki

 
Ministrstvo za okolje in prostor, Dunajska cesta 48, Ljubljana

Obisk posebnega poročevalca OZN za človekove pravice in okolje

Minister za okolje in prostor Uroš Brežan se bo srečal s posebnim poročevalcem Organizacije združenih narodov (OZN) za človekove pravice in okolje dr. Davidom R. Boydom, ki je med 29. septembrom in 6. oktobrom 2022 na obisku v Sloveniji, in se bo srečal s predstavniki vlade in civilne družbe.

 
Center za obiskovalce Cerkniško jezero v Cerknici, Dolenje jezero 68

Slovesnost ob 20. obletnici ustanovitve Notranjskega regijskega parka

Minister za okolje in prostor Uroš Brežan bo slavnostni govornik na slovesnosti ob 20. Obletnici ustanovitve Notranjskega regijskega parka, na kateri bodo odprli Center za obiskovalce Cerkniško jezero, ki bo pomemben tako z izobraževalnega in zgodovinskega kot naravovarstvenega vidika na ravni Slovenije in njene dediščine.

 
Kristalna palača v BTC v Ljubljani

VIII. Urbani forum – Mesta v letu 2030

V Ljubljani bo potekal VIII. Urbani forum z naslovno temo »Mesta v letu 2030 – voda, ozračje, energija«, v okviru katerega bo okrogla miza županov mestnih občin.