Skoči do osrednje vsebine

Ministrstvo za okolje in prostor

 • Novi Zakon o varstvu okolja (ZVO-2) je sodoben okoljski zakon, ki je namenjen ohranjanju okolja in zavarovanju narave pred nesprejemljivimi posegi. ZVO-2 obravnava potrebo po trajnostnem razvoju in skrbno ravnanje z okoljem in naravo, v postopke pa vključuje tudi zainteresirano javnost in javnost nasploh, je na novinarski konferenci ob predstavitvi ZVO-2 dejal minister za okolje in prostor mag. Andrej Vizjak.

 • Minister za okolje in prostor mag. Andrej Vizjak je v vlogi predsedujočega Svetu EU vodil spletno neformalno srečanje ministrov, pristojnih za urbani razvoj. Ministri so podprli nadaljevanje izvajanja urbane agende EU s sprejetjem Ljubljanskega dogovora. Pri tem je bila uspešna slovenska pobuda, da so v procese sodelovanja in oblikovanja politik poleg velikih mest po novem vključena tudi majhna in srednje velika mesta.

 • Minister za okolje in prostor mag. Andrej Vizjak se je v okviru obiska Vlade Republike Slovenije v Pomurski regiji sestal z župani občin Radenci, Turnišče, Apače in Beltinci, s katerimi je govoril o aktualnih temah s področja okolja.

Aktualno

 • Danes

  Objavljen seznam aktivnih snovi, ki se ne uporabljajo na vodovarstvenih območjih

  Ministrstvo za okolje in prostor v skladu z določili veljavnih uredb o vodovarstvenih območjih (VVO) objavlja nov Seznam aktivnih snovi, ki jih je prepovedano uporabljati na najožjih vodovarstvenih območjih (VVO I). Seznam je pripravilo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

 • Danes

  Začetek posvetovalnega procesa Evropskega omrežja za spremljanje prostorskega razvoja 2030

  V okviru tedna Evropskega omrežja za spremljanje prostorskega razvoja (program ESPON) se je začel posvetovalni proces za oblikovanje vsebine prihodnjih dejavnosti, za katere bodo pripravljeni tematski akcijski načrti. V celotnem programske obdobju je predvidenih deset tematskih akcijskih načrtov, posvetovalni proces pa se osredotoča na prve štiri, ki bodo v razpravi do konca januarja 2022.

 • Minister mag. Vizjak v reviji TerritoriALL o kakovosti življenja s teritorialno dimenzijo

  Izšla je letna revija TerritoriALL pod okriljem programa ESPON. Raznolik nabor prispevkov s strani strokovnjakov in odločevalcev s širšega področja teritorialnega razvoja je posvečen pomembnemu vprašanju - kako opredeliti kakovost življenja in jo vpeti v politični proces?

Dogodki