Skoči do osrednje vsebine

Informacije o ukrepih in priporočilih za izvajanje kulturnih dejavnosti in kolektivnega uresničevanja verske svobode

Informacije o aktualnih ukrepih in priporočilih za zajezitev širjenja novega koronavirusa na področjih kulturnih dejavnosti in uresničevanja verske svobode najdete na straneh Izvajanje kulturnih dejavnosti in Uresničevanje verske svobode.

  • Unesco je objavil mednarodni poziv za strokovnjake s področja nesnovne kulturne dediščine, s katerim želi razširiti globalno mrežo strokovnjakov Konvencije o varovanju nesnovne kulturne dediščine iz leta 2003. Strokovnjaki z vključitvijo v mrežo pridobijo dragoceno znanje, mednarodne povezave in možnost delovanja v različnih državah. Rok za oddajo prijav je 28. avgust 2022.

  • V 77. letu je umrl eden najvidnejših slovenskih likovnikov, Prešernov nagrajenec Kostja Gatnik. Širši javnosti je najbolj znan kot ilustrator in stripar, poznan je tudi po svojih slikarskih delih, posvečal pa se je še grafičnemu oblikovanju in fotografiji. Ob njegovi smrti je ministrica dr. Asta Vrečko zapisala: "Gatnik je bil in ostaja brez dvoma ena izmed ikon slovenske umetnosti."

  • Del informacijskega sistema eDediščina, ki ga Ministrstvo za kulturo razvija v okviru projekta "Celovita informacijska podpora procesom varstva kulturne dediščine", je tudi spletna aplikacija eArheologija. Vzpostavitev informacijskega sistema bo okrepila uporabo e-storitev na področju kulturne dediščine ter izboljšala preglednost in učinkovitost pri urejanju prostora, gradnji objektov in upravljanju nepremičnin.

Aktualno