Skoči do osrednje vsebine

Ta veseli dan kulture

Številne kulturne ustanove po vsej Sloveniji 3. decembra v spomin na obletnico rojstva pesnika Franceta Prešerna odpirajo svoja vrata in obiskovalce vabijo na brezplačne kulturno-umetniške dogodke. Vabimo vas, da se udeležite katerega od dogodkov! Program dogodkov.

 • V tem tednu se je na Ministrstvu za kulturo prvič sestala Delovna skupina za muzejsko politiko. Cilj delovne skupine je oblikovati nacionalno strategijo za muzeje in galerije. Namen strategije bo slovenskim muzejskim institucijam dati nov zagon pri prenovi programov, digitalni transformaciji ter podpori lokalnim in ustvarjalnim skupnostim.

 • Vsaka peta ženska je v Sloveniji tarča nasilja, žrtve so tudi na področju kulture.

 • Prihodnje leto obeležujemo 30. obletnico smrti arhitekta Edvarda Ravnikarja (1907–1993) ter 100. obletnico smrti pisatelja Ivana Tavčarja (1851–1923). Vlada je tako na pobudo Ministrstva za kulturo leto 2023 razglasila za leto arhitekta Edvarda Ravnikarja (Ravnikarjevo leto) in pisatelja Ivana Tavčarja (Tavčarjevo leto).

Aktualno

 • Ministrica dr. Asta Vrečko slavnostna govornica na podelitvi nagrade Igorja Zabela

  Ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko je bila slavnostna govornica ob podelitvi nagrade in štipendij Igorja Zabela za kulturo in teorijo. Po besedah ministrice v regiji ni prav veliko nagrad in štipendij za teoretike, umetnostne zgodovinarje, pisce in kuratorje, zato vsaka tovrstna nagrada pomeni pomembno prepoznanje pomena strokovnega dela nagrajenk in nagrajencev, pa tudi pomoč pri delu v včasih negotovih razmerah.

 • Državni sekretar Matevž Čelik ob dnevu splošnih knjižnic

  Vsako leto 20. novembra obeležujemo dan splošnih knjižnic. Po besedah državnega sekretarja Matevža Čelika so knjižnice v zgodovini vedno imele progresivno vlogo. Bile so tihi nosilci družbenih sprememb. In to vlogo imajo tudi danes.

 • Ministrstvo za kulturo – napoved dogodkov

  Objavljamo napoved dogodkov, ki se jih bodo od 21. do 26. novembra udeležili ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko in predstavniki Ministrstva za kulturo.

Dogodki

  do
Rabat, Maroko

Kmalu bo sprejeta odločitev, ali se reja lipicancev in čebelarstvo vpišeta na Unescov seznam

V Rabatu v Maroku bo potekalo sedemnajsto zasedanje Medvladnega odbora za varovanje nesnovne kulturne dediščine. Na zasedanju bodo sprejeli dokončno odločitev o vpisu tradicij reje lipicancev in čebelarstva v Sloveniji na Unescov reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva. Kot predstavnica Ministrstva za kulturo se bo zasedanja udeležila vršilka dolžnosti generalnega direktorja Direktorata za dediščino Špela Spanžel.

  do
Po vsej Sloveniji

Ta veseli dan kulture

Ministrstvo za kulturo je z dnevom odprtih vrat slovenske kulture, imenovan tudi Ta veseli dan kulture, začelo v Prešernovem letu, leta 2000. Številne kulturne ustanove po vsej Sloveniji v spomin na obletnico rojstva pesnika Franceta Prešerna, ki se je rodil 3. decembra 1800, na ta dan široko odpirajo svoja vrata in obiskovalce vabijo na brezplačne kulturno-umetniške dogodke.

  do

Slovanski fokus: bralna akcija in bralni klub

Letošnja bralna akcija Slovanski fokus se osredotoča na literaturo južnoslovanskih držav: Bolgarije, Bosne in Hercegovine, Črne gore, Hrvaške, Severne Makedonije in Srbije. V Slovanskem bralnem klubu izpostavljajo najimenitnejša dela slovanskih avtoric in avtorjev, ki suvereno sooblikujejo pokrajino evropske in svetovne literarne tradicije.