Skoči do osrednje vsebine

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

 • Letošnji Teden gozdov (23. – 29. 5. 2022) se osredotoča na nego gozda, ki je glavno orodje za usmerjanje razvoja gozdov in temelj skrbnega gospodarjenja z gozdom in poteka pod sloganom »Nega gozda: danes za jutri, za naravo in ljudi«. Ob tem je pomembno opozoriti tudi na pomen varnega dela v gozdu. V povezavi s tem Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano skupaj z Zvezo slovenske podeželske mladine (ZSPM) izvaja projekt »Previdno v gozdu!«.

 • Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano znova zbira prijave za natečaj dobrih praks Rural Inspiration Awards 2022 (nagrade za navdihujoče podeželske projekte). z geslom »Prihodnost so mladi«. Z natečajem želimo prepoznati najboljše prakse in projekte, ki prispevajo k razvoju in ohranjanju našega podeželja ter spodbuditi izmenjavo navdihujočih primerov dobrih praks, ki naslavljajo sodobne izzive v kmetijstvu, gozdarstvu in razvoju podeželja. Projekti morajo biti podprti s sredstvi skupne kmetijske politike. Rok prijave je 15. 6. 2022.

 • Minister dr. Jože Podgoršek se je udeležil zasedanja Sveta za kmetijstvo in ribištvo. Na zasedanju je Evropska komisija podala poročilo o razmerah na trgu agroživilskih proizvodov po invaziji Rusije v Ukrajini. Ministri in ministrice so sprejeli tudi sklepe Sveta EU o cepljenju kot dopolnilnem sredstvu sedanjim ukrepom za preprečevanje in nadzor visokopatogene aviarne influence. Pod točko razno so bile obravnavane tudi številne pobude držav članic.

Aktualno

 • Odločitve s 380. dopisne seje vlade s področja kmetijstva, gozdarstva in prehrane

  Vlada je na 380. dopisni seji obravnavala in sprejela štiri točke s področja Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

 • Začenja se Teden gozdov - osrednja tema je »Nega gozda: danes za jutri, za naravo in ljudi«

  Letošnji Teden gozdov (23. – 29. 5. 2022) se osredotoča na nego gozda, ki je glavno orodje za usmerjanje razvoja gozdov in temelj skrbnega gospodarjenja z gozdom. Za negovanimi gozdovi stojita skrben lastnik gozda in strokoven gozdar. Sodobna nega gozda upošteva klasična načela nege gozda, usmerja pa v racionalizacijo ukrepov, prepušča del gozdnih sestojev naravni samodejnosti in se tesno prilagaja naravnim in družbenim razmeram ter ciljem gospodarjenja z gozdovi v podnebno nestabilnem okolju.

 • Slovenski čebelarji praznovali svetovni dan čebel

  Ob petem svetovnem dnevu čebel je potekal osrednji nacionalni dogodek, 19. čebelarski praznik, ki se ga je udeležilo veliko število čebelarjev iz cele Slovenije. Osrednji govornik je bil predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč, letošnji prejemnik nagrade zlata čebela, dogodka pa se je udeležil tudi lanskoletni prejemnik prof. dr. Lucas Alejandro Garibaldi. Prisotne na dogodku je pozdravil tudi državni sekretar na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Aleš Irgolič.

Dogodki

  do
Različne lokacije

Letošnji Teden gozdov o sodobni negi gozda

Nega gozda je glavno orodje za usmerjanje razvoja gozdov in temelj skrbnega gospodarjenja z gozdom. Za negovanimi gozdovi stojita skrben lastnik gozda in strokoven gozdar.

  do
Križanke, Ljubljana

Dogodek »Zvok mladosti« v okviru evropskega leta mladih

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano se skupaj z Zvezo slovenske podeželske mladine in Kmetijsko gozdarsko zbornico Slovenije udeležuje osrednjega dogodka v okviru evropskega leta mladih, ki se bo odvijal pod naslovom »Zvok mladosti«.