Skoči do osrednje vsebine

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Slovenijo prizadela najhujša ujma doslej

Ukrepi države za pomoč po poplavah

 • Jutri, 23. septembra, obeležujemo Ekološki dan EU, ki je pomembna priložnost za ozaveščanje in promocijo ekološkega kmetovanja v EU. Ta dan je namenjen razmisleku o izzivih in priložnostih, povezanih z ekološkim kmetovanjem, ter ozaveščanju javnosti o prednostih prehoda na to obliko pridelave hrane.

 • Inšpektorat za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvo in ribištvo - Inšpekcija za kmetijstvo je v skladu z zakonom, ki ureja kmetijstvo, izvedla nadzor obratov javne prehrane glede upoštevanja zahtev zelenega javnega naročanj živil v letu 2023. Nadzor je bil opravljen v vrtcih, šolah, domovih starejših občanov in bolnišnicah, glede izpolnjevanja določil Uredbe o zelenem javnem naročanju.

 • Na današnjem zasedanju Sveta za kmetijstvo in ribištvo so se ministri EU seznanili s škodo, ki jo je utrpelo slovensko kmetijstvo, gozdarstvo in akvakultura zaradi nedavnih poplav in plazov. Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko je v predstavitvi dejala, da je ministrstvo takoj po ujmi pristopilo k zbiranju podatkov o škodi in pripravi nujnih ukrepov pomoči.

Novice

 • Danes

  Na Slovaškem potekala 9. konferenca »mir in kmetijstvo«

  Predstavnici Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano sta se udeležili 9. evropske letne konference »Mir in kmetijstvo«, ki jo je tokrat v mestu Modra organiziralo slovaško Ministrstvo za kmetijstvo in razvoj podeželja. Organizacijo konference je simbolično prevzelo lansko leto, ko je tovrstno konferenco organiziralo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Republike Slovenije.

 • Odločitve s 70. seje vlade s področja kmetijstva, gozdarstva in prehrane

  Vlada je na 70. seji obravnavala in sprejela pet točk s področja Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

 • Zaprtje tretjega javnega razpisa za ukrep zdravje in varnost

  Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano bo danes opolnoči zaprlo tretji javni razpis za ukrep Zdravje in varnost v okviru operativnega programa za izvajanje Evropskega sklada za pomorstvo in ribištvo v Republiki Sloveniji za obdobje 2014-2020

Dogodki

  do
Biotehniška fakulteta, Večna pot 83, Ljubljana

Mednarodna konferenca Mednarodne zveze organizacij za raziskovanje gozdov

Državni sekretar dr. Darij Krajčič se bo udeležil uvodnega dela mednarodne konference Mednarodne zveze organizacij za raziskovanje gozdov (angleško: International Union of Forest Research Organizations - IUFRO).

  do
Friedrichhütte/Stuhleck, Avstrija

Neformalno srečanje »Skupine za gozd«

Ministrica Irena Šinko se bo na povabilo Norberta Totschniga, avstrijskega zveznega ministra za kmetijstvo, gozdarstvo, regije in vodno gospodarstvo, udeležila prvega neformalnega srečanja »Skupine za gozd«, ki bo potekal na temo »Oblikovanje prihodnosti evropskih gozdov in gozdarskega sektorja – na poti naprej«.

  do
Sigüenza, Španija

Forum na visoki ravni o podeželski politiki »Oblikovanje prihodnosti podeželja«

Ministrica Irena Šinko se bo na povabilo ministra za kmetijstvo, ribištvo in hrano Kraljevine Španije Luisa Planasa Puchadesa in Evropske komisije (komisarke za demokracijo in demografijo Dubravke Šuice, komisarja za kmetijstvo Janusza Wojciechowskega in komisarke za kohezijo in reforme Elise Ferreira) udeležila Foruma na visoki ravni o podeželski politiki »Oblikovanje prihodnosti podeželja«.

  do
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Konstitutivna seja Sveta za živinorejo

Ministrica Irena Šinko se bo jutri udeležila konstitutivne seje sveta za živinorejo. Do sklica seje je prišlo zaradi imenovanja novega mandata sveta.

  do
Bruselj, Belgija

Ekološki dan Evropske unije (EU)

Leta 2021 je bil 23. september razglašen za Ekološki dan v EU. Ekološki dan v EU je pomembna priložnost za ozaveščanje in promocijo ekološkega kmetovanja v EU. Na ta dan pride tudi do jesenskega enakonočja, ko sta dan in noč enako dolga, kar je simbol ravnovesja med kmetijstvom in okoljem, ki je idealno za ekološko pridelavo.