Skoči do osrednje vsebine

Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport

 • Gospodarska delegacija s področja vesolja je obiskala center Francoske vesoljske agencije (francosko: Centre National D’Etudes Spatiales - CNES) in nekaj najpomembnejših podjetij v panogi, kot sta Airbus in Thales Alenia Space. Slovenska vesoljska pisarna in CNES sta se dogovorila za podpis sporazuma, ki bo omogočil sodelovanje slovenskih podjetjih v bodočih vesoljskih programih CNES.

 • Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport je na osnovi sklepa Uprave RS za zaščito in reševanje na podlagi Zakona o odpravi posledic naravnih nesreč in Uredbe o metodologiji za ocenjevanje škode zadolženo za pripravo ocene škode zaradi posledic obilnega deževja s poplavami in plazovi od 14. do 23. maja 2023 v gospodarstvu na območju prizadetih občin.

 • Minister Matjaž Han je zjutraj uvodoma nagovoril udeležence Lendavskega razvojnega foruma, na katerem je bila predstavljena velika tehnološka naložba farmacevtskega podjetja Lek d.d. (član skupine Sandoz) v Lendavi.

Novice

 • Pravilnik o dostopnosti proizvodov za invalide

  V Uradnem listu je bil 6. junija 2023 objavljen Pravilnik o dostopnosti proizvodov za invalide, o označevanju in postopku ugotavljanja skladnosti. Pravilnik pripomore k izboljšanju dostopnosti do vsakdanjih proizvodov in storitev, ki zaradi svojega izvornega oblikovanja ali naknadne prilagoditve ustrezajo posebnim potrebam invalidov.

 • Poročanje o izvozu blaga z dvojno rabo odslej elektronsko

  Obveščamo vas, da se od letošnjega leta naprej poročila o prvi uporabi in izvozu blaga z dvojno rabo v skladu s Splošnim izvoznim dovoljenjem Unije za leto 2023 in naprej vlagajo preko novega elektronskega sistema E-Licensing. Ta prehod na elektronsko poročanje bo omogočil bolj učinkovit in enostaven postopek za izvoznike.

 • Prehod na obnovljive vire prinaša velike gospodarske priložnosti

  Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport je danes skupaj s SBRA na posvetu z gospodarstvom predstavilo priložnosti, ki jih prinaša strateška usmeritev Evropske unije, da poveča razvojne in proizvodne zmogljivosti zelenih tehnologij in zmanjša odvisnosti od drugih delov sveta pri preskrbi s strateškimi in kritičnimi materiali. Posvet je usmerjen v informiranje in motiviranje slovenskega gospodarstva, da s svojimi rešitvami in proizvodi odgovori na nove priložnosti razvijajočega se trga, ki se naj bi do leta 2030 potrojil in dosegel vrednosti 600 milijard letno.

Dogodki

  do
Brdo pri Kranju

Slovenski rokodelski festival

Slovenski rokodelski festival je festivalski dogodek, ki od leta 2015 povezuje prireditve regijskih rokodelskih centrov, članov Konzorcija rokodelskih centrov Slovenije. Dogodki vsako leto potekajo od maja do novembra, tokrat pa vas vabimo še osrednji vseslovenski rokodelski dogodek, ki ga omogoča in sofinancira Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport.

  do
Maribox, Loška ulica 13, Maribor

5. nacionalna konferenca o internacionalizaciji slovenskega gospodarstva: Greenovated in Slovenia

Tudi letos organiziramo nacionalno konferenco o internacionalizaciji slovenskega gospodarstva, že peto po vrsti. V središče pozornosti postavljamo »Greenovated in Slovenia«, saj želimo poudariti pomen zelenih in inovativnih prebojnih rešitev, ki jih ustvarjajo naša podjetja za višje pozicioniranje na tujih trgih.