Skoči do osrednje vsebine

Odnosi Slovenija - Avstralija

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Politično sodelovanje

Odnosi med državama so tradicionalno prijateljski in brez odprtih vprašanj. Avstralija je bila med prvimi neevropskimi državami, ki je priznala neodvisno Republiko Slovenijo. To je storila 16. januarja 1992, le dan kasneje kot Evropska unija. Diplomatski odnosi z Avstralijo so bili vzpostavljeni 5. februarja 1992. Avstralija pokriva Slovenijo preko svojega veleposlaništva na Dunaju. Slovenija ima od leta 1993 svoje veleposlaništvo v Canberri in do sedaj tri akreditirane veleposlanike: Milan Balažic od 2011 do 2014, Helena Drnovšek Zorko od 2015 do 2018 in Jurij Rifelj, ki je poverilna pisma generalnemu guvernerju Avstralije predal 18. 9. 2018.

Državi imata podpisanih več dvostranskih sporazumov, ki pomembno vplivajo na pogoje življenja Slovencev, ki v Avstraliji živijo stalno in tistih, ki prihajajo na krajše turistično-poslovne ali zasebne obiske. To so Dogovor o programu delovnih počitnic, Sporazum o socialni varnosti ter Sporazum o zagotavljanju zdravstvenega varstva. Med državama velja tudi medsebojno priznavanje vozniških dovoljenj.

Gospodarsko sodelovanje

Vse potrebne informacije o gospodarskem sodelovanju in poslovnih priložnostih v Avstraliji najdete na spletni strani Izvozno okno.

Slovenska skupnost v Avstraliji

Pomembno dimenzijo v dvostranskih odnosih predstavlja slovenska skupnost v Avstraliji, o kateri lahko več preberete v posebni temi Slovenci v Avstraliji. Leta 2015 sta v Avstraliji nastali dve novi slovenski povezavi, in sicer Slovensko-avstralska gospodarska zbornica  ter Slovensko-avstralsko akademsko združenje, ki obe počasi a vztrajno širita članstvo in aktivnosti ter ponujata aktiven forum za sodelovanje predvsem novodobnih priseljencev iz Slovenije.

Kulturno sodelovanje

Več o promociji slovenske kulture v državi izveste na portalu Culture.si.

Na voljo vam je tudi koledar kulturnih dogodkov slovenskih umetnikov v državi.