Skoči do osrednje vsebine

Slovenci v Avstraliji znova s svojo radijsko oddajo – zaenkrat v Sydneyju, kmalu tudi v Melbournu

Slovenska skupnost v Avstraliji ima razlog za veselje. Potem ko je aprila lani izgubila svojo redno tedensko oddajo na nacionalnem radiu SBS, ki je bila na programu vse od davnega leta 1975, se po slabem letu dni slovenščina znova vrača na avstralske radijske valove – v Sydneyju in v kratkem tudi v Melbournu.

Izguba oddaje na nacionalnem radiu je v slovenski skupnosti pustila veliko praznino, še posebej pri prvi generaciji priseljencev. Slovenska oddaja je namreč zanje pomenila zelo pomemben vir novic tako iz Slovenije kakor tudi o dogajanju v sami slovenski skupnosti v Avstraliji.

Pred nekaj meseci so zato moči združili predstavniki vseh slovenskih organizacij v Sydneyju, odločeni, da znova obudijo slovensko radijsko oddajo, tokrat na lokalni radijski postaji. Po temeljiti analizi in razmisleku so izbrali lokalno postajo 89.3 2GLF. Razlogov za to je več, med drugim dejstvi, da njen signal pokriva območja, kjer živi največ Slovencev v Sydneyju, ter da omogoča poslušanje radijskih oddaj tudi preko spleta.

Hitro so stekle priprave in to soboto, 24. februarja, ob 8. uri zjutraj po lokalnem času je pod taktirko urednice Tanie Smrdel, sicer izkušene novinarke iz časov slovenske oddaje na SBS, na radijskih valovih v Sydneyju  že zadonel »Glas avstralskih Slovencev«. Sprva za eno uro, že v aprilu pa naj bi ga podaljšali na dve uri tedensko.

Oddaja je namenjena pomembnim novicam iz Slovenije ter predvsem obveščanju o dogajanju v slovenski skupnosti v Avstraliji, prostora pa bo dovolj tudi za slovensko glasbo. Da bi pritegnili čim več poslušalcev druge in tretje generacije priseljencev, ki slovenščine ne govorijo več tako dobro, bo del oddaje v angleščini.

V živo ji lahko vsako soboto prisluhnete na spodnji spletni povezavi.

Povezava za spremljanje radia v živo (delno v angleškem jeziku)

Povezava za spremljanje radia za nazaj (delno v angleškem jeziku)

Vabljeni k poslušanju!

Dejavni pa niso le Slovenci v Sydneyju, saj je podobna akcija stekla tudi v Melbournu, glavnem mestu zvezne države Viktorije in prav tako pomembnem središču slovenstva v Avstraliji.

Tam so se odločili obuditi sodelovanje z lokalno radijsko postajo 3ZZZ, s katero so v preteklosti že dobro sodelovali. Če bo šlo vse po načrtih, bodo z rednim oddajanjem začeli marca, njihov termin pa bo ob nedeljah ob 7. uri zjutraj po lokalnem času.

Tudi v Melbournu oživitev slovenske radijske oddaje uživa enotno podporo tamkajšnje slovenske skupnosti. Za program bosta skrbela Katarina Van Der Linden in Lenti Lenko, ki je v ta namen ponudil tudi svoj studio. Tako kot Tania Smrdel sta oba novinarske izkušnje pridobivala na radiu SBS. Obljubljata zelo sproščeno oddajo, s čim več lokalnimi obvestili, zanimivimi gosti in glasbo.