Skoči do osrednje vsebine

Minister Matej Arčon z avstralskim veleposlanikom Richardom Sadleirjem

Mnister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon je na uradu sprejel avstralskega veleposlanika Richarda Sadleirja.
Matej Arčon in Richard Sadleir stojita pred napisom urada.

Matej Arčon in Richard Sadleir | Avtor: Urad Vlade Republike SLovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu

Veleposlanika sta na sestanku spremljala Brittany Clarke in Richard Holzer-Remondi z avstralskega veleposlaništva. Sogovornika sta se v pogovoru dotaknila pravkar zaključenega Blejskega strateškega foruma, posebno pozornost pa sta namenila slovenski skupnosti v Avstraliji in možnostim za sodelovanje med obema državama.

Minister je izpostavil pomembnost slovenske skupnosti v Avstraliji ter njihove aktivnosti, na katere je Republika Slovenija še posebej ponosna. Ob tem se je zahvalil avstralski vladi za vso dosedanjo podporo. Poudaril je tudi nekaj izzivov, s katerimi se na področju Slovencev po svetu sooča Republika Slovenija, in se nanašajo predvsem na ohranjanje slovenskega jezika ter povečano izseljevanje Slovencev v tujino v zadnjem času. Posebna pozornost bo zato v prihodnje namenjena predvsem ustvarjanju pogojev za njihovo vračanje v Slovenijo ter uporabo potenciala, v tujini izobraženih oz. živečih Slovencev, v smislu nadaljnjega gospodarskega povezovanja.

Veleposlanik je ministra povabil k čimprejšnjemu obisku Avstralije ter vzpostavitvi tesnejšega sodelovanja med Slovenijo in Avstralijo. Slovensko skupnost v Avstraliji je predstavil kot zelo uspešno, vplivno in spoštovano ter ponudil vso podporo avstralskega veleposlaništva pri povezovanju v prihodnje. Veleposlaništvo Avstralije s sedežem na Dunaju, je poleg Avstrije pristojno tudi za Slovenijo, Bosno in Hercegovino, Madžarsko, Slovaško in mednarodne organizacije na Dunaju.