Skoči do osrednje vsebine

Minister Arčon s predsednikom Mednarodnega inštituta ombudsmanov Fieldom o Slovencih v Avstraliji

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon je danes na uradu sprejel predsednika Mednarodnega inštituta ombudsmanov Chrisa Fielda, ki je sicer tudi ombudsman, pristojen za Zahodno Avstralijo, kjer med drugim živi tudi slovenska skupnost. Na srečanju sta bila prisotna tudi Varuh človekovih pravic v RS Peter Svetina in državna sekretarka na Uradu Vesna Humar.
Matej Arčon, Rebecca Poole, Chris Field, Vesna Humar, Peter Svetina. Stojijo pred slovensko in evropsko zastavo.

Matej Arčon, Rebecca Poole, Chris Field, Vesna Humar, Peter Svetina | Avtor: Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu.

V izjavi za medije po današnjem srečanju je minister Arčon izrazil zadovoljstvo z obiskom predsednika Fielda tudi v luči njegovega dobrega poznavanja delovanja in stvarnosti slovenske skupnosti v Avstraliji. Minister je dejal, da so Fielda seznanili tudi z nedavno ukinitvijo slovenske radijske oddaje na nacionalni radijski postaji SBS, kot posledica zmanjšanja števila oseb, ki v domačem okolju uporabljajo slovenski jezik kot pogovorni. »To je za naše rojake izjemno boleče, saj je bilo slovensko besedo na radijskih valovih nacionalnega avstralskega radija moč slišati skoraj pet desetletij,« je že med sestankom poudaril minister Arčon ter povedal, da ukinitev oddaje še dodatno otežuje ohranjanje jezika med rojaki. Razveseljivo je, da je predsednik Field izrazil razumevanje ter takoj ponudil svojo pomoč in podporo ohranitvi oziroma ponovni vzpostavitvi tovrstne oddaje.

Predsednik Chris Field je po sestanku povedal, da mu je bilo današnje srečanje z ministrom za Slovence v zamejstvu in po svetu v vlogi predsednika Mednarodnega inštituta ombudsmanov v čast in veselje. »Imeli smo čudovito srečanje, govorili smo o kritičnih vprašanjih človekovih pravic, pa tudi o velikem pomenu čudovite slovenske diaspore v Avstraliji in po svetu,« je pogovor povzel predsednik. Tudi varuh človekovih pravic Peter Svetina je današnje srečanje označil za zelo pozitivno in toplo ter izrazil veselje ob obisku predsednika Fielda v Sloveniji ter dejal, da so v pogovorih izpostavili potrebe po človekovih pravicah tudi za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Na vsebinsko zelo bogatem srečanju sta sogovornika spregovorila o slovenski skupnosti v Avstraliji, ki po ocenah šteje okoli 25 tisoč oseb slovenskega rodu. Predsednik Field je povedal, da njegova pisarna ni imela stika s kakšnimi konkretnejšimi težavami pripadnikov slovenske skupnosti v Avstraliji ter dodal, da upa, da to pomeni, da se v Avstraliji čutijo sprejeti in zadovoljni. Dejal je tudi, da bi bil, če bi prišlo do težav, glasen zagovornik njihovih pravic. Na njegovem uradu poznajo slovensko skupnost in jo ozaveščajo o možnosti, da se obrne nanje. Minister je spomnil na našo rojakinjo Tanjo Pliberšek, ministrico avstralske vlade ter poudaril, da se v prihodnje načrtuje obisk enega od višjih predstavnikov Slovenije v Avstraliji. Državna sekretarka Humar je še dodala nekaj besed o repatriaciji iz Venezuele, projektu, ki ga operativno vodi Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu (Urad), pa tudi o pomenu jezika in izzivih Slovencev v Avstraliji zaradi ukinitve radijske oddaje. Beseda je tekla tudi o Evropski prestolnici kulture, ki bo leta 2025 v Novi Gorici in Gorici, o kroženju možganov, delovanju Urada, Inštituta in stanju varstva pravic po svetu.

Mednarodni inštitut ombudsmanov je bil ustanovljen leta 1978 in združuje več kot 200 neodvisnih institucij varuha človekovih pravic, ki delujejo na lokalni, regionalni in nacionalni ravni, iz več kot sto držav po vsem svetu. Že več kot desetletje v organizaciji sodeluje tudi Slovenija, trenutno pa slovenski Varuh Svetina v inštitutu ombudsmanov opravlja tudi funkcijo enega izmed direktorjev za Evropo.