Skoči do osrednje vsebine

Avstralija

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Varnost potovanj

 • Stopnja tveganja

  Tveganje ni povečano: Ni podatkov o varnostnih razlogih, zaradi katerih bi odsvetovali potovanje. Svetujemo običajno previdnost.

 • Barvna lestvica

Varnost in kriminal

 • Kriminal

  Stopnja kriminala je nizka.

  Majhna kazniva dejanja, kot sta žeparjenje in tatvina torb, se pojavljajo predvsem v večjih mestih. Vlomi v vozila so pogosti.

  Prevaranti so turiste preslepili, da so denar nakazali na bančni račun v tujini v zameno za najem nastanitve v Avstraliji. Pri najemu prenočišča bodite pozorni na spletne prevare.

Zdravje

 • Bolezenska tveganja

  Slovenija ima sklenjen sporazum za zagotavljanje dostopa do sistema javnega zdravstva vsem slovenskim zavarovanim osebam med začasnim bivanjem v Avstraliji. Na podlagi sporazuma lahko v Avstraliji uveljavljate storitve nujnega zdravljenja in nujne medicinske pomoči z evropsko zdravstveno kartico in potnim listom neposredno pri izvajalcih, ki so del javne zdravstvene mreže.

  Zdravstvena oskrba je odlična. Storitve so na voljo po vsej državi.

Splošno

 • Lokalni zakoni

  Kazni za posedovanje, uporabo ali trgovino s prepovedanimi drogami so stroge. Obsojeni storilci lahko pričakujejo dolge zaporne kazni in visoke denarne kazni.

 • Vožnja in najem avtomobila

  Promet poteka po levi strani voznega pasu. Za vožnjo do treh mesecev (v zvezdni državi Viktoriji do šest mesecev) lahko vozite z mednarodnim vozniškim dovoljenjem. Velika nevarnost so prostoživeče živali (kenguruji, vombati …), ki se pogosto znajdejo (skočijo) na cesto.

  Cestne razmere in prometna varnost so po vsej državi zelo dobre. Pri vožnji na podeželju ponoči bodite previdni. Vozniki pogosto vozijo s preveliko hitrostjo. Dostop do nekaterih oddaljenih lokacij je lahko nemogoč v hudih vremenskih razmerah.

 • Denar

  Gotovino lahko zamenjate v avstralski dolar na bankah in v menjalnicah.

 • Naravne nesreče in podnebje

  V poletnih mesecih je velika nevarnost požarov. Upoštevajte ukrepe lokalnih oblasti.

 • Priporočila

  Obalne vode so lahko nevarne. Močni plimski morski tokovi so pogosti in so lahko nevarni. Vsako leto se zgodi več utopitev. Na nekaterih območjih morski psi, krokodili, meduze in druge divje živali predstavljajo tveganje za plavalce.

  Za potapljanje ali snorkljanje morate predložiti zdravniško izjavo. Upoštevajte navodila in opozorila lokalnih oblasti. Več o tem na Safety information for divers and snorkellers.

 • Opombe

  Slovenski državljani za vstop v Avstralijo potrebujejo vizum. Informacije o vizumih so na voljo na strani avstralskega Ministrstva za notranje zadeve https://www.homeaffairs.gov.au/.

Vstop v Avstralijo

Slovenski državljani za vstop v Avstralijo potrebujejo vizum. Na spletni strani avstralskega ministrstva za notranje zadeve so na voljo informacije o vizumih za Avstralijo (v angleščini).

Pred potovanjem se glede morebitnih drugih vstopnih pogojev pozanimajte pri vseh tranzitnih in ciljni državi.

Dogovor o programu delovnih počitnic

Dogovor med Vlado Republike Slovenije in Vlado Avstralije o programu delovnih in počitniških vizumov je stopil v veljavo 1. 1. 2016.

Na strani avstralskega ministrstva za notranje zadeve so na voljo informacije glede vizuma za delovne počitnice v Avstraliji (v angleščini). Slovenski državljani, ki izpolnjujejo v Dogovoru naštete pogoje, lahko za vizum zaprosijo na Veleposlaništvu Avstralije v Berlinu (v angleščini).

Eden od pogojev za izdajo vizuma je tudi predložitev izjave oziroma pisma Ministrstva za zunanje in evropske zadeve Slovenije (MZEZ), da slovenski državljan izpolnjuje zahtevane pogoje. Zainteresirani državljani Slovenije lahko pismo pridobijo na MZEZ, Šubičeva 10, v času uradnih ur. Predložiti morajo dokazilo o končanem visokošolskem študiju ali potrdilo visokošolske organizacije, da so končali vsaj dva letnika študija. Poleg tega morajo predložiti potrdilo o nekaznovanju in dokazilo o funkcionalnem znanju angleščine. Za pridobitev pisma je potrebno izpolniti vlogo.

Program je omejen na izdajo 200 vizumov letno zaradi česar bo MZEZ sprejelo le prvih 200 vlog, ki izpolnjujejo osnovne pogoje, kot so navedeni v dogovoru.

Pri urejanju migracijskih dokumentov za bivanje, delo ali študij v Avstraliji se pojavljajo nekatera podjetja, ki strankam ponujajo lažne storitve. Vsak posameznik si lahko postopke za bivanje, študij ali delo v Avstraliji uredi samostojno (brez posredovanja migracijskih agentov), in sicer preko zgoraj navedene strani avstralskega ministrstva za notranje zadeve.

Sporazum zagotavlja dostop do sistema javnega zdravstva vsem slovenskim zavarovanim osebam med začasnim bivanjem v Avstraliji. Na podlagi sporazuma lahko v Avstraliji uveljavljajo storitve nujnega zdravljenja in nujne medicinske pomoči z evropsko kartico in potnim listom neposredno pri izvajalcih, ki so del javne zdravstvene mreže. Zdravstveno oskrbo v Avstraliji financira Medicare, katerega poslovalnice se nahajajo v vseh večjih mestih in nakupovalnih središčih in kjer je mogoče dobiti informacije v zvezi z uveljavljanjem zdravstvenih storitev v Avstraliji. Sporazum ne zagotavlja uveljavljanja pravic slovenskim zavarovanim osebam do zdravstvenih storitev med stalnim bivanjem v Avstraliji.

Informacije avstralske vlade o zdravstvenem varstvu (v angleščini)

Informacije ZZZS o povračilu stroškov zdravstvenih storitev med začasnim bivanjem v tujini

Informacije ZZZS o načinu uveljavljanja zdravstvenih storitev v Avstraliji

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se za konzularno pomoč lahko obrnejo na veleposlaništvo ali konzulat Republike Slovenije. Kaj lahko in česa ne morejo za vas storiti različne vrste slovenskih predstavništev, si preberite v rubriki Pomoč slovenskih predstavništev v tujini.