Skoči do osrednje vsebine

Avstralija

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Vstop v Avstralijo

Slovenski državljani za vstop v Avstralijo potrebujejo vizum. Na spletni strani avstralskega ministrstva za notranje zadeve so na voljo informacije o vizumih za Avstralijo (v angleščini).

Pred potovanjem se glede morebitnih drugih vstopnih pogojev pozanimajte pri vseh tranzitnih in ciljni državi.

Dogovor o programu delovnih počitnic

Dogovor med Vlado Republike Slovenije in Vlado Avstralije o programu delovnih in počitniških vizumov je stopil v veljavo 1. 1. 2016.

Na strani avstralskega ministrstva za notranje zadeve so na voljo informacije glede vizuma za delovne počitnice v Avstraliji (v angleščini). Slovenski državljani, ki izpolnjujejo v Dogovoru naštete pogoje, lahko za vizum zaprosijo na Veleposlaništvu Avstralije v Berlinu (v angleščini).

Eden od pogojev za izdajo vizuma je tudi predložitev izjave oziroma pisma Ministrstva za zunanje in evropske zadeve Slovenije (MZEZ), da slovenski državljan izpolnjuje zahtevane pogoje. Zainteresirani državljani Slovenije lahko pismo pridobijo na MZEZ, Šubičeva 10, v času uradnih ur. Predložiti morajo dokazilo o končanem visokošolskem študiju ali potrdilo visokošolske organizacije, da so končali vsaj dva letnika študija. Poleg tega morajo predložiti potrdilo o nekaznovanju in dokazilo o funkcionalnem znanju angleščine. Za pridobitev pisma je potrebno izpolniti vlogo.

Program je omejen na izdajo 200 vizumov letno zaradi česar bo MZEZ sprejelo le prvih 200 vlog, ki izpolnjujejo osnovne pogoje, kot so navedeni v dogovoru.

Pri urejanju migracijskih dokumentov za bivanje, delo ali študij v Avstraliji se pojavljajo nekatera podjetja, ki strankam ponujajo lažne storitve. Vsak posameznik si lahko postopke za bivanje, študij ali delo v Avstraliji uredi samostojno (brez posredovanja migracijskih agentov), in sicer preko zgoraj navedene strani avstralskega ministrstva za notranje zadeve.

Sporazum zagotavlja dostop do sistema javnega zdravstva vsem slovenskim zavarovanim osebam med začasnim bivanjem v Avstraliji. Na podlagi sporazuma lahko v Avstraliji uveljavljajo storitve nujnega zdravljenja in nujne medicinske pomoči z evropsko kartico in potnim listom neposredno pri izvajalcih, ki so del javne zdravstvene mreže. Zdravstveno oskrbo v Avstraliji financira Medicare, katerega poslovalnice se nahajajo v vseh večjih mestih in nakupovalnih središčih in kjer je mogoče dobiti informacije v zvezi z uveljavljanjem zdravstvenih storitev v Avstraliji. Sporazum ne zagotavlja uveljavljanja pravic slovenskim zavarovanim osebam do zdravstvenih storitev med stalnim bivanjem v Avstraliji.

Informacije avstralske vlade o zdravstvenem varstvu (v angleščini)

Informacije ZZZS o povračilu stroškov zdravstvenih storitev med začasnim bivanjem v tujini

Informacije ZZZS o načinu uveljavljanja zdravstvenih storitev v Avstraliji

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se za konzularno pomoč lahko obrnejo na veleposlaništvo ali konzulat Republike Slovenije. Kaj lahko in česa ne morejo za vas storiti različne vrste slovenskih predstavništev, si preberite v rubriki Pomoč slovenskih predstavništev v tujini.