Skoči do osrednje vsebine

Avstralija

Koronavirus (SARS-CoV-2)

Aktualne informacije in navodila najdete na strani Koronavirus (SARS-CoV-2).

Se želite cepiti proti covid-19? Prijavite se!

Na pametne telefone si namestimo aplikacijo #OstaniZdrav, ki nam sporoči, ali smo bili v stiku z okuženo osebo.

Nosimo zaščitno masko, redno si umivajmo in razkužujmo roke, poskrbimo za pravilno higieno kašlja ter ohranimo medosebno razdaljo dveh metrov.

Obvestilo Ministrstva za zunanje zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Pri vstopu državljanov tretjih držav v Slovenijo na zunanji schengenski meji še vedno veljajo omejitve nenujnih potovanj. Aktualne informacije o določanju nujnosti potovanj najdete na strani policije, o prehajanju meja, ukrepih na meji ob vstopu v Slovenijo in sezname držav pa na posebni strani Prehajanje meja.

Varnost potovanj

Ni podatkov o varnostnih razlogih, zaradi katerih bi odsvetovali potovanje. Svetujemo običajno previdnost.

Vstop v Avstralijo

Slovenski državljani za vstop v Avstralijo potrebujejo vizum.

Dogovor o programu delovnih počitnic

Dogovor med Vlado Republike Slovenije in Vlado Avstralije o programu delovnih in počitniških vizumovje stopil v veljavo 1. 1. 2016.

Informacije glede pridobitev delovnega in počitniškega vizuma za Avstralijo so na voljo na internetni strani Oddelka za migracijo in zaščito meje Avstralije.

Slovenski državljani, ki izpolnjujejo v Dogovoru naštete pogoje, bodo lahko za avstralski vizum zaprosili na Veleposlaništvu Avstralije v Berlinu.

Eden od pogojev za izdajo vizuma je tudi predložitev izjave/pisma Ministrstva za zunanje zadeve RS, da slovenski državljan izpolnjuje zahtevane pogoje. Zainteresirani državljani Slovenije lahko pismo  pridobijo na Ministrstvu za zunanje zadeve, Šubičeva 10, v času uradnih ur (pon. 9 - 12, sre. 9 - 12, 14 - 16, pet. 9 - 12). Predložiti morajo dokazilo o končanem visokošolskem študiju ali potrdilo visokošolske organizacije, da so končali vsaj dva letnika študija. Poleg tega morajo predložiti potrdilo o nekaznovanju in dokazilo o funkcionalnem znanju angleščine. Informacijo o potrebnem dokazilu, kaj šteje za funkcionalno zanje angleščine, lahko najete na navedeni spletni strani avstralskega veleposlaništva v Berlinu pod zavihkom Visa applications - Who could get this visa.

Za pridobitev pisma je potrebno izpolniti naslednjo vlogo: Vloga za izdajo potrdila - Avstralija.

Program je omejen na izdajo 200 vizumov letno zaradi česar bo ministrstvo sprejelo le prvih 200 vlog, ki izpolnjujejo osnovne pogoje, kot so navedeni v dogovoru.

Vsi, ki so v Avstraliji v okviru programa delovnih počitnic, lahko zaprosijo še za dodatno leto bivanja v Avstraliji, če izpolnjujejo zahtevane pogoje. Več o tem si lahko preberete na:

1. 12. 2016 je bil sprejet in bo predvidoma 1. 7. 2017 uveden 15 % davek na zaslužek udeležencev programa delovnih počitnic (backpackers tax). Več o tem si lahko preberete na:

S 1. 9. 2015 je Avstralija ukinila vizumske nalepke. Vizumski režim ostaja v veljavi. Izdaja vizuma poteka elektronsko. Več informacij si lahko pridobite na naslednji povezavi www.border.gov.au/aboutyourvisa ali preko e-pošte label.reduction@border.gov.au.

Avstralska vlada je 27.10.2008 uvedla nov spletni vizumski sistem t.i. »eVisitors«, ki se nanaša na državljane držav članic EU in na državljane nekaterih drugih evropskih držav.

Državljani držav članic EU lahko za vizum za vstop v Avstralijo zaprosijo preko spletnega vizumskega sistema imenovanega »eVisitors«.

Vlogo za turističen ali posloven obisk se lahko vloži preko spletnega naslova: www.immi.gov.au/e_visa/visitors.htm

»eVisitor« sistem je prost plačila vizumske takse in omogoča več vstopov v Avstralijo v skupnem obdobju enega leta (vsak obisk lahko traja največ tri mesece).

Prosilec običajno kmalu po oddaji elektronske vloge v svoj elektronski nabiralnik prejme obvestilo o odobritvi vstopa v Avstralijo.

Kljub temu priporočamo, da za vizum zaprosite najmanj 14 dni pred nameravanim potovanjem. Ob prihodu v Avstralijo mejni organi v potni list vtisnejo vstopni žig in nanj zapišejo številko elektronske odobritve oziroma vizuma.

Za pisne vizumske vloge, ki so vložene neposredno na avstralskih predstavništvih v tujini, se plača taksa v višini 75 AUD.

Od 01.11.2005 slovenski državljani ne potrebujejo letališkega tranzitnega vizuma za postanke do 8 ur.

Pri urejanju migracijskih dokumentov za bivanje/delo/študij v Avstraliji se pojavljajo nekatera podjetja, ki strankam ponujajo lažne storitve. Po informacijah si lahko vsak posameznik za bivanje, študij in/ali delo v Avstraliji uredi vse postopke samostojno (brez posredovanja migracijskih agentov), in sicer preko veleposlaništva Avstralije na Dunaju.

Dodatne informacije so na voljo na spletni strani avstralskega Urada za migracijo in zaščito meja.

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se za konzularno pomoč lahko obrnejo na veleposlaništvo ali konzulat Republike Slovenije. Kaj lahko in česa ne morejo za vas storiti različne vrste slovenskih predstavništev, si preberite v rubriki Pomoč slovenskih predstavništev v tujini.

Splošna opozorila

Marec 2020 - stopnja požarne ogroženosti se je v Avstraliji v sredini februarja zaradi deževja občutno znižala. Čeprav požarna sezona še ni končana in nekateri požari še vedno gorijo, pa so ti pod nadzorom in ne ogrožajo prebivalstva. Državljanom svetujemo, da v primeru, da potujete na območje z visokim požarnim tveganjem, upoštevate nasvete lokalnih oblasti, prav tako se pred potovanjem pozanimajte o stanju požarov. Posodobljene informacije najdete na spletnih straneh MyFireWatch in Fire Information.

Zaradi požarov na določenih območjih nastajajo oblaki dima, zaradi česar je poslabšana kakovost zraka. Lokalne oblasti zato priporočajo, da se izhodi omejijo na najpomembnejše, da se ne izvajajo dejavnosti na prostem, da se zapirajo vrata in okna in ne uporabljajo klimatske naprave.

Telefonska številka za nujne primere po vsej Avstraliji je 000.

Svetujemo, da potniki redno spremljajo vremensko napoved in nujna vremenska opozorila za Avstralijo.

Avstralija je s 1. majem 2013 priznala slovenska vozniška dovoljenja za "izkušene voznike", ki so državljani Republike Slovenije in imajo stalno ali začasno prebivališče v Avstraliji. To pomeni, da lahko vsi vozniki, ki so dopolnili 25 let starosti ali več in imajo veljavno slovensko vozniško dovoljenje za avto (v Avstraliji Class C) ali motor (v Avstraliji Class R) ter ustrezni dokument o istovetnosti s strani države ali teritorija, v kateri prebivajo, zamenjajo svoje slovensko vozniško dovoljenje za avstralsko brez dodatnega opravljanja teoretičnega in praktičnega preizkusa znanja vožnje.

Turisti in drugi gosti, ki bodo iz Slovenije obiskali Avstralijo na podlagi trimesečne turistične vize, bodo lahko v tem času uporabljali svoja slovenska vozniška dovoljenja. Ker običajno slovensko vozniško dovoljenje ni v angleškem jeziku, si mora voznik priskrbeti dodatno slovensko Mednarodno vozniško dovoljenje v angleškem jeziku ali overjen prevod svojega vozniškega dovoljenja. Še več informacij si lahko pridobite na spletni strani Austroads.

Svetujemo kopanje le v območjih, označenih z zastavicami (ta področja so pod nadzorom reševalcev iz vode) in odsvetujemo samostojno kopanje.

Cepljenje proti rumeni mrzlici je za vstop v državo pogojno obvezno, in sicer za popotnike, ki so se nahajali na območju rumene mrzlice oziroma prihajajo iz držav, v katerih je ta bolezen razširjena.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.