Skoči do osrednje vsebine

Pogovor ministra z avstralsko ministrico za okolje in vode

  • Ministrstvo za okolje in prostor
Minister Uroš Brežan je preko avdio-video povezave opravil pogovor z avstralsko ministrico za okolje in vode slovenskih korenin Tanyo Plibersek. Izmenjala sta poglede glede vloge Mednarodne komisije za kitolov (angleško International Whaling Commission-IWC) pri varovanju in upravljanju populacij kitov in delfinov, zmanjšanjem onesnaženja morij in angažiranja v skrbi za najbolj ogrožene vrste.

Avstralija sodi, tako kot Slovenija in EU, v skupino držav, ki nasprotujejo komercialnemu kitolovu. V zadnjih štirih letih je v okviru IWC vodila Odbor za finance in zagotavljanje trajnostnega proračuna IWC, kot aktivna pogodbenica IWC pa bo na naslednjem, 68. zasedanju IWC, ki bo prihodnji teden potekalo v Portorožu, predvidoma napovedala kandidaturo za mesto podpredsednice biroja.

Minister je poudaril, da je Avstralija veliko prispevala k obravnavanju groženj, s katerimi se soočajo naši kiti in delfini. Tudi njihovo predsedovanje proračunskemu pododboru v okviru IWC je prineslo dobre rezultate.

Slovenija, kot trenutno predsedujoča IWC, bo na zasedanju v Portorožu med drugim skušala doseči dogovor o trajnostnem financiranju in uravnoteženem proračunu. Podprla pa bo tudi imenovanje avstralskega komisarja Nicka Galesa za podpredsednika IWC.