Skoči do osrednje vsebine

Simbolična slika - kolaž iz petih slik: drog električnega daljnovoda, žitno klasje, hrana, ročke avtomata za točenje goriva, termostatski ventil radiatorja
V Sloveniji letno zavržemo 68 kilogramov hrane na prebivalca, od tega je skoraj 40 odstotkov hrane še užitne. V času prehranske in energetske draginje je smotrno ravnanje s hrano še toliko bolj pomembno. Z zmanjšanjem odpadne hrane manj obremenjujemo družinski proračun ter prispevamo k učinkoviti rabi naravnih virov, blažimo podnebne spremembe in prispevamo k prehranski varnosti.

Odpadna hrana je vsa hrana, ki se zavrže, čeprav je še užitna. Kako torej lahko zmanjšamo količino odpadne hrane v vsakdanjem življenju?

Smotrno ravnanje s hrano doma

1. Načrtujte obroke.

V pomoč so vam lahko primeri jedilnikov in nakupovalni seznami.

2. Ostankov hrane ne zavrzite.

Ostanke hrane pravilno shranite v primerni posodi in na primerni temperaturi ter jih porabite za večerjo ali obrok naslednji dan. Lahko jih tudi zamrznete in porabite čez nekaj dni.

3. Pravilno shranjujte živila.

Navodila za shranjevanje so navedena na etiketi živil. Pazite, da je temperatura v hladilniku med 1 °C in 5 °C. Pri tem ne pozabite, kaj imate v shrambi in hladilniku. Živila rotirajte - prvo noter, prvo ven.

4. Odpadke spremenite v kompost.

Včasih hrana vseeno pristane v smeteh. Omislite si kompost, kamor lahko odlagate ostanke hrane ter sadne in zelenjavne olupke. Kompost je odlično organsko gnojilo, ki ga lahko uporabite za lončnice, balkonske rastline ali vrt.

Premišljeno nakupovanje hrane

1. Načrtujte nakupe.

Pred obiskom trgovine pripravite seznam. Pomagate si lahko z vzorci nakupovalnih seznamov.

2. Kupite toliko, kot potrebujete.

Izberite ustrezno velikost pakiranja oziroma izberite živila, ki niso predpakirana.

3. Izberite »grdo« sadje in zelenjavo.

Naj vas nepravilna oblika sadja in zelenjave ne odvrne od nakupa, oblika namreč ne vpliva na kakovost živila. Z izbiro »nepopolnega« sadja in zelenjave lahko tudi prihranimo, saj so pogosto na voljo po znižanih cenah.

4. Ne nakupujte, ko ste lačni.

Za manj odpadne hrane v restavracijah, menzah in hotelih

  1. Vzemite manjši krožnik in si ga po potrebi znova naložite.
  2. Prosite za manjšo porcijo.
  3. Ostanke hrane odnesite domov.