Skoči do osrednje vsebine

Dvajset let članstva v EU praznuje poleg Slovenije še devet članic EU: Ciper, Češka, Estonija, Latvija, Litva, Madžarska, Malta, Poljska in Slovaška. V evropski prestolnici je zato načrtovanih nekaj skupnih dogodkov za obeležitev obletnice največje širitve EU.

Srečno naključje je, da v prvi polovici leta 2024 Svetu EU predseduje Belgija. Belgijsko predsedstvo je dalo pobudo, da na dobro poznanem svetlobnem festivalu Bright, ki poteka med 15. in 18. februarjem 2024 v Bruslju, organizator v svoj program vključi svetlobne instalacije takratnih desetih novih članic. V okviru festivala je nastala evropska pot, ki jo osvetljuje tudi slovenski umetnik Luka Savić.

V okviru praznovanja Dneva Evrope bo v soboto, 4. maja 2024 Svet EU odprl svoja vrata in v atriju Justus Lipsius bodo lahko obiskovalci spoznavali države članice EU. Deset držav, ki smo se včlanile 1. maja 2004 se bodo obiskovalcem predstavile s tvojimi kulinaričnimi posebnostmi, nagradnimi igrami in značilnostmi držav.

Praznovali bomo tudi z mladimi. Učencem slovenskega jezika na EU šoli v Bruslju bomo jeseni ob uradni otvoritvi slovenske sekcije razdelili lesene ptičje hišice z nalogo, da jih pobarvajo in izobesijo v parku šole, ter tako pomagajo skrbeti za ptice. K izdelavi ptičjih hišic pa smo povabili slovenske srednje šole, kjer se mladi izobražujejo za lesarskega tehnika, tako da bodo dijaki tisti, ki bodo učencem Evropske šole izdelali ptičje hiške.