Skoči do osrednje vsebine

Slovenija osvetljuje 20 let članstva v EU na BRIGHT festivalu v Bruslju

Maja letos ne praznujemo le 20 let od vstopa Slovenije v EU, ampak tudi od največje širitve EU. Zato je Belgija, ki trenutno predseduje Svetu EU, povabila vseh deset držav, ki smo se takrat pridružile EU, da s svetlobnimi instalacijami osvetlimo evropsko pot. Na festivalu BRIGHT, ki med 15. in 18. februarjem 2024 poteka v Bruslju, tako umetniki razkrivajo nove dimenzije evropske prestolnice.

Slovenija v parku Cinquantenaire predstavlja delo Luka Savića "Kot v nebesih, tako na zemlji". Projekt je s svojim delom navdihnil umetnik in ekolog Marko Pogačnik. Motiv stiska rok zaznamuje prečenje meja med vidnim in nevidnim, materialnim in duhovnim, lahko ga razumemo tudi kot dejanje harmonije, pomenljivo gesto, ki združuje Evropo.

O umetniku

Luka Savić je končal študij vizualnih umetnosti in filozofije. Njegova dela so bila razstavljena po vsej Evropi, od Dunaja, Skopja, Vilne, Bologne do Ljubljane. Od leta 2017 je sodelavec Studijskega arhiva Davida Gotharda, delujoč med Ljubljano, Londonom in Gorico. 

O festivalu

BRIGHT festival bo štiri večere osvetlil dve od glavnih mestnih sosesk Bruslja: Kraljevo in Evropsko četrt. Med 15. do 18. februarjem 2024 bo približno trideset poetičnih del umetnikov iz celega sveta razkrivalo nove dimenzije evropske prestolnice. Letošnji dogodek osvetljuje predvsem Evropo in njene vrednote, v povezavi z belgijskim predsedstvom Svetu Evropske unije.