Skoči do osrednje vsebine

Slovenska potica je kraljica Dneva odprtih vrat EU institucij

Evropske institucije so 4. maja, pred dnevom Evrope, na široko odprle vrata obiskovalcem, ki so lahko obiskali dolge in zapletene hodnike institucij ter se seznanili, kaj vse EU dela za svoje državljane. Predstavile so se tudi države članice: Slovenija se je okoli 10 tisoč obiskovalcem predstavila s potico in odličnimi športniki, ki so pravi ambasadorji slovenskega načina življenja.
Na mizi je okrogla potica, več papirnatih vrečk in šopek rumenih tulipanov

Slovenija se je predstavila s stojnico, ki je obarvana s kulinaričnimi, športnimi in predvsem zelenimi značilnostmi Slovenije. | Avtor: SPBR

1 / 3

Vrhunec dneva odprtih vrat evropskih institucij so namreč stojnice v poslopju Sveta EU, na katerih se države članice predstavijo s svojimi značilnostmi oziroma posebnostmi in s svojim prispevkom k EU. S pisano ponudbo simbolno pokažejo, kako nas različnosti združujejo in hkrati bogatijo skupno evropsko družino.

Slovenija je sodelovala s stojnico, ki je bila obarvana s kulinaričnimi, športnimi in predvsem zelenimi značilnostmi Slovenije. Obiskovalci so svoje poznavanje Slovenije preizkusili v kolesu sreče, poskusili so slovensko potico in se naučili, kako se pripravi po receptu, ki ga je Slovenija zaščitila na ravni EU. Na stojnico so prišli obiskovalci s celega sveta, tudi z Indije, Japonske, Kitajske pa seveda iz sosednjih Italije in Hrvaške ter drugih članic EU družine. Po oceni organizatorjev jih je bilo okoli 10 tisoč.

Ob letošnjem praznovanju 20. obletnice največje širitve EU je obiskovalce po stojnicah držav, ki smo se EU pridružile 1. maja 2004 (Ciper, Češka, Estonija, Malta, Madžarska, Litva, Latvija, Poljska, Slovaška in Slovenija) vodil poseben kažipot.

Obiskovalci pa so si v stavbi Evropa ogledali tudi razstavo arhivskih fotografij iz leta 2004.