Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo Ministrstva za zunanje zadeve glede Koronavirus COVID-19

Slovenskim državljanom odsvetujemo vsa potovanja.
Posebna opozorila veljajo za ItalijoSrbijoŠpanijoIranJužno Korejo, ZDA in Kitajsko.

Vse slovenske državljane v tujini pozivamo, da izpolnijo obrazec za potnike.

Varnost potovanj

Slovenskim državljanom odsvetujemo vsa potovanja v Kanado.

V Kanadi je so z virusom COVID-19 oboleli v vseh kanadskih provincah.

Več informacij o trenutnem stanju v zvezi s COVID-19 v Kanadi je na voljo spletnih straneh pristojnih kanadskih ustanov za javno zdravje - link:

www.canada.ca/en/public-health/services/diseases/2019-novel-coronavirus-infection.html

Kanada je sprejela odločitev o prepovedi vstopa v Kanado za vse tuje državljane, razen ameriških, kar pomeni, da je do nadaljnjega prepovedan vstop v Kanado tudi za državljane Republike Slovenije. 

Več informacij lahko najdete na spletni strani veleposlaništva Republike Slovenije v Ottawi.

Vstop v Kanado

Slovenski državljani za vstop v Kanado vizuma ne potrebujejo.

Obvezna predhodna elektronska avtorizacija potovanja ("eTA")

Kanada je uvedla sistem obvezne predhodne elektronske avtorizacije potovanja (electronic Travel Authorisation oziroma eTA) za državljane držav, ki sicer za Kanado ne potrebujejo vizumov in v Kanado prihajajo z letali. Za vstop v Kanado preko kopenskih ali morskih mejnih prehodov se eTA avtorizacije ne potrebuje. ETE ne potrebujejo diplomati in njihovi družinski člani, ki so akreditirani v Kanadi.

eTA avtorizacijo potovanja v Kanado je potrebno pridobiti z izpolnitvijo obrazca po elektronski poti pred potovanjem – aplikacija je dosegljiva na spletni strani kanadske vlade (ministrstva za imigracijo), kjer je na voljo tudi več informacij o sistemu eTA.

Taksa za eTA avtorizacijo je 7,00 CAD, njena veljavnost je 5 let oziroma do izteka veljavnosti potnega lista. Plačilo je mogoče opraviti s kreditno kartico. Registracijo je priporočljivo opraviti čim prej.

Sistem eTA potrditev registracije potovanja avtomatsko posreduje na e-mail naslov prijavitelja.

Potovanje brez eTA z letali ni možno: Kanada je uvedla interaktivni potniški informacijski sistem (IAPI), ki omogoča letalskim družbam, da ob vkrcanju preverijo, ali ima potnik eTA. Če nima, mu letalska družba vkrcanja ne dovoli.

Od 10.11.2016 dalje morajo vsi kanadski državljani, tudi če so dvojni državljani (npr. slovenski in kanadski državljan), v Kanado potovati s kanadskim potnim listom. Če bi dvojni državljan želel potovati z npr. slovenskim potnim listom, bi moral za vstop v Kanado zaprositi za eTA. Le-ta mu ne bi bila odobrena, ker kot kanadski državljan eTA ne potrebuje, letalska družbe pa mu brez eTA ne bi dovolila vkrcanja na letalo.

Sporazum o mobilnosti mladih (delovni počitniški vizum)

Slovenija in Kanada sta leta 2010 sklenili Sporazum o mobilnosti mladih (besedilo objavljeno v Uradnem listu RS). Na podlagi sporazuma lahko mladi od 18. do 35. leta, ki izpolnjujejo v sporazumu navedene pogoje, zaprosijo za delovni počitniški vizum. Slovenski državljani lahko za vizum zaprosijo preko kanadske spletne strani.

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se za konzularno pomoč lahko obrnejo na veleposlaništvo ali konzulat Republike Slovenije. Kaj lahko in česa ne morejo za vas storiti različne vrste slovenskih predstavništev, si preberite v rubriki Pomoč slovenskih predstavništev v tujini.

Splošna opozorila

Kanado ogrožajo tornadi, ki se pojavljajo v obdobju med majem in septembrom ter dosežejo vrhunec junija in v začetku julija. Svetujemo, da spremljate lokalne in mednarodne vremenske napovedi ter navodila kanadskih oblasti.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.

Iskalnik