Skoči do osrednje vsebine

Koronavirus (SARS-CoV-2)

Aktualne informacije in navodila najdete na strani Koronavirus (SARS-CoV-2).

Se želite cepiti proti covid-19? Prijavite se!

Na pametne telefone si namestimo aplikacijo #OstaniZdrav, ki nam sporoči, ali smo bili v stiku z okuženo osebo.

Nosimo zaščitno masko, redno si umivajmo in razkužujmo roke, poskrbimo za pravilno higieno kašlja ter ohranimo medosebno razdaljo dveh metrov.

Obvestilo Ministrstva za zunanje zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Pri vstopu državljanov tretjih držav v Slovenijo na zunanji schengenski meji še vedno veljajo omejitve nenujnih potovanj. Aktualne informacije o določanju nujnosti potovanj najdete na strani policije, o prehajanju meja, ukrepih na meji ob vstopu v Slovenijo in sezname držav pa na posebni strani Prehajanje meja.

Varnost potovanj

Slovenskim državljanom odsvetujemo vsa potovanja v Kanado.

V Kanadi so z virusom COVID-19 oboleli v vseh kanadskih provincah.

Več informacij o trenutnem stanju v zvezi s COVID-19 v Kanadi je na voljo spletnih straneh pristojnih kanadskih ustanov za javno zdravje.

Vstop v Kanado je trenutno še vedno dovoljen le tistim tujcem, ki imajo veljavno kanadsko dovoljenje za prebivanje ali ustrezen veljavni kanadski vizum. Ob prihodu je za vse obvezna 14-dnevna karantena.
Vstop za turistične in druge zasebne obiske še naprej ni možen.

Kanada počasi sprošča ukrepe. Sproščanje ukrepov je v pristojnosti vsake posamezne province (za njen teritorij). Na spletnih straneh vsake posamezne province in njene vlade so navedene informacije o sproščanju ukrepov v zadevni provinci.

Več informacij lahko najdete na spletni strani veleposlaništva Republike Slovenije v Ottawi.

Vstop v Kanado

Slovenski državljani za vstop v Kanado vizuma ne potrebujejo.

Obvezna predhodna elektronska avtorizacija potovanja ("eTA")

Kanada je uvedla sistem obvezne predhodne elektronske avtorizacije potovanja (electronic Travel Authorisation oziroma eTA) za državljane držav, ki sicer za Kanado ne potrebujejo vizumov in v Kanado prihajajo z letali. Za vstop v Kanado preko kopenskih ali morskih mejnih prehodov se eTA avtorizacije ne potrebuje. ETE ne potrebujejo diplomati in njihovi družinski člani, ki so akreditirani v Kanadi.

eTA avtorizacijo potovanja v Kanado je potrebno pridobiti z izpolnitvijo obrazca po elektronski poti pred potovanjem – aplikacija je dosegljiva na spletni strani kanadske vlade (ministrstva za imigracijo), kjer je na voljo tudi več informacij o sistemu eTA.

Taksa za eTA avtorizacijo je 7,00 CAD, njena veljavnost je 5 let oziroma do izteka veljavnosti potnega lista. Plačilo je mogoče opraviti s kreditno kartico. Registracijo je priporočljivo opraviti čim prej.

Sistem eTA potrditev registracije potovanja avtomatsko posreduje na e-mail naslov prijavitelja.

Potovanje brez eTA z letali ni možno: Kanada je uvedla interaktivni potniški informacijski sistem (IAPI), ki omogoča letalskim družbam, da ob vkrcanju preverijo, ali ima potnik eTA. Če nima, mu letalska družba vkrcanja ne dovoli.

Od 10.11.2016 dalje morajo vsi kanadski državljani, tudi če so dvojni državljani (npr. slovenski in kanadski državljan), v Kanado potovati s kanadskim potnim listom. Če bi dvojni državljan želel potovati z npr. slovenskim potnim listom, bi moral za vstop v Kanado zaprositi za eTA. Le-ta mu ne bi bila odobrena, ker kot kanadski državljan eTA ne potrebuje, letalska družbe pa mu brez eTA ne bi dovolila vkrcanja na letalo.

Sporazum o mobilnosti mladih (delovni počitniški vizum)

Slovenija in Kanada sta leta 2010 sklenili Sporazum o mobilnosti mladih (besedilo objavljeno v Uradnem listu RS). Na podlagi sporazuma lahko mladi od 18. do 35. leta, ki izpolnjujejo v sporazumu navedene pogoje, zaprosijo za delovni počitniški vizum. Slovenski državljani lahko za vizum zaprosijo preko kanadske spletne strani.

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se za konzularno pomoč lahko obrnejo na veleposlaništvo ali konzulat Republike Slovenije. Kaj lahko in česa ne morejo za vas storiti različne vrste slovenskih predstavništev, si preberite v rubriki Pomoč slovenskih predstavništev v tujini.

Splošna opozorila

Kanado ogrožajo tornadi, ki se pojavljajo v obdobju med majem in septembrom ter dosežejo vrhunec junija in v začetku julija. Svetujemo, da spremljate lokalne in mednarodne vremenske napovedi ter navodila kanadskih oblasti.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.