Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Vstop v Kanado

Slovenski državljani za vstop v Kanado vizuma ne potrebujejo.

Obvezna predhodna elektronska avtorizacija potovanja ("eTA")

Kanada je uvedla sistem obvezne predhodne elektronske avtorizacije potovanja (electronic Travel Authorisation oziroma eTA) za državljane držav, ki sicer za Kanado ne potrebujejo vizumov in v Kanado prihajajo z letali. Za vstop v Kanado preko kopenskih ali morskih mejnih prehodov se eTA avtorizacije ne potrebuje. ETE ne potrebujejo diplomati in njihovi družinski člani, ki so akreditirani v Kanadi.

eTA avtorizacijo potovanja v Kanado je potrebno pridobiti z izpolnitvijo obrazca po elektronski poti pred potovanjem – aplikacija je dosegljiva na spletni strani kanadske vlade (ministrstva za imigracijo), kjer je na voljo tudi več informacij o sistemu eTA.

Taksa za eTA avtorizacijo je 7,00 CAD, njena veljavnost je 5 let oziroma do izteka veljavnosti potnega lista. Plačilo je mogoče opraviti s kreditno kartico. Registracijo je priporočljivo opraviti čim prej.

Sistem eTA potrditev registracije potovanja avtomatsko posreduje na e-mail naslov prijavitelja.

Potovanje brez eTA z letali ni možno: Kanada je uvedla interaktivni potniški informacijski sistem (IAPI), ki omogoča letalskim družbam, da ob vkrcanju preverijo, ali ima potnik eTA. Če nima, mu letalska družba vkrcanja ne dovoli.

Od 10.11.2016 dalje morajo vsi kanadski državljani, tudi če so dvojni državljani (npr. slovenski in kanadski državljan), v Kanado potovati s kanadskim potnim listom. Če bi dvojni državljan želel potovati z npr. slovenskim potnim listom, bi moral za vstop v Kanado zaprositi za eTA. Le-ta mu ne bi bila odobrena, ker kot kanadski državljan eTA ne potrebuje, letalska družbe pa mu brez eTA ne bi dovolila vkrcanja na letalo.

Sporazum o mobilnosti mladih (delovni počitniški vizum)

Slovenija in Kanada sta leta 2010 sklenili Sporazum o mobilnosti mladih (besedilo objavljeno v Uradnem listu RS). Na podlagi sporazuma lahko mladi od 18. do 35. leta, ki izpolnjujejo v sporazumu navedene pogoje, zaprosijo za delovni počitniški vizum. Slovenski državljani lahko za vizum zaprosijo preko kanadske spletne strani.

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se za konzularno pomoč lahko obrnejo na veleposlaništvo ali konzulat Republike Slovenije. Kaj lahko in česa ne morejo za vas storiti različne vrste slovenskih predstavništev, si preberite v rubriki Pomoč slovenskih predstavništev v tujini.