Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Varnost potovanj

 • Stopnja tveganja

  Povišana stopnja previdnosti: Svetujemo dodatno previdnost ter preverjanje in pridobitev informacij iz drugih virov. Obstajajo lahko določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države.

 • Barvna lestvica
 • Zadnje aktualno obvestilo

  V Kanadi je trenutno aktivnih 230 požarov, zaradi katerih je bilo evakuiranih skoraj 168.000 ljudi. Požarna ogroženost v zahodnem delu države ostaja izredno visoka, še posebej v Britanski Kolumbiji, Severozahodnih teritorijih, Jukonu in Alberti.

Varnost in kriminal

Zdravje

Splošno

 • Vožnja in najem avtomobila

  Prometni in varnostni zakoni se med provincami in ozemlji razlikujejo. Upoštevajte omejitve hitrosti in bodite posebej previdni, ko potujete po podeželskih cestah. Pazite na divje živali. Več informacij na spletni strani.

 • Opombe

  Pokličite 911 za nujno pomoč.

Vstop v Kanado

Slovenski državljani za vstop v Kanado vizuma ne potrebujejo.

Pred potovanjem se glede morebitnih drugih vstopnih pogojev pozanimajte pri vseh tranzitnih in ciljni državi.

Obvezna predhodna elektronska avtorizacija potovanja (Electronic Travel Authorisation oziroma eTA)

Kanada je uvedla sistem obvezne eTA za državljane držav, ki sicer za Kanado ne potrebujejo vizumov in v Kanado prihajajo z letali (eTA ni potrebna za vstop preko kopenskih ali morskih mejnih prehodov). eTA ne potrebujejo diplomati in njihovi družinski člani, ki so akreditirani v Kanadi.

eTA je potrebno pridobiti pred potovanjem z oddajo vloge na spletni strani kanadske vlade, kjer je na voljo tudi več informacij o sistemu eTA (v angleščini). Taksa za eTA je sedem kanadskih dolarjev, njena veljavnost je pet let oziroma do izteka veljavnosti potnega lista. Plačilo je mogoče opraviti s kreditno kartico. Registracijo je priporočljivo opraviti čim prej. Sistem eTA potrditev registracije potovanja avtomatsko posreduje na e-mail naslov prijavitelja.

Potovanje brez eTA z letali ni možno. Če potnik nima eTA, mu letalska družba vkrcanja ne dovoli.

Od novembra 2016 dalje morajo vsi kanadski državljani, tudi če so dvojni državljani (slovenski in kanadski državljan), v Kanado potovati s kanadskim potnim listom. Če bi dvojni državljan želel potovati s slovenskim potnim listom, bi moral za vstop v Kanado zaprositi za eTA. Le-ta mu ne bi bila odobrena, ker kot kanadski državljan eTA ne potrebuje, letalska družbe pa mu brez eTA ne bi dovolila vkrcanja na letalo.

Sporazum o mobilnosti mladih (delovni počitniški vizum)

Slovenija in Kanada sta leta 2010 sklenili Sporazum o mobilnosti mladih. Na podlagi sporazuma lahko mladi od 18. do 35. leta, ki izpolnjujejo v sporazumu navedene pogoje, zaprosijo za delovni počitniški vizum. Slovenski državljani lahko za vizum zaprosijo preko kanadske spletne strani (v angleščini).

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se za konzularno pomoč lahko obrnejo na veleposlaništvo ali konzulat Republike Slovenije. Kaj lahko in česa ne morejo za vas storiti različne vrste slovenskih predstavništev, si preberite v rubriki Pomoč slovenskih predstavništev v tujini.