Skoči do osrednje vsebine

Odnosi Slovenija - Kanada

Koronavirus (SARS-CoV-2)

Aktualne informacije in navodila najdete na strani Koronavirus (SARS-CoV-2).

Se želite cepiti proti covid-19? Prijavite se!

Na pametne telefone si namestimo aplikacijo #OstaniZdrav, ki nam sporoči, ali smo bili v stiku z okuženo osebo.

Nosimo zaščitno masko, redno si umivajmo in razkužujmo roke, poskrbimo za pravilno higieno kašlja ter ohranimo medosebno razdaljo dveh metrov.

Obvestilo Ministrstva za zunanje zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Pri vstopu državljanov tretjih držav v Slovenijo na zunanji schengenski meji še vedno veljajo omejitve nenujnih potovanj. Aktualne informacije o določanju nujnosti potovanj najdete na strani policije, o prehajanju meja, ukrepih na meji ob vstopu v Slovenijo in sezname držav pa na posebni strani Prehajanje meja.

Politični in obrambni odnosi

Kanada ima odlične odnose s Slovenijo. Slovensko neodvisnost je priznala januarja 1992, diplomatske odnose sta državi vzpostavili eno leto pozneje. Okoli 40.000 Kanadčanov je slovenskega rodu. Slovenija ima veleposlaništvo v Ottawi in častne konzule v Calgaryju, Monctonu, Torontu in West Vancouvru. Veleposlanik Kanade, akreditiran za Slovenijo, ima sedež v Budimpešti na Madžarskem. Pomaga mu častni konzul v Ljubljani.

Večstransko sodelovanje

Kanada in Slovenija pogosto iščeta skupne cilje zaradi skupne zavezanosti multilateralnosti in vladavini prava. Državi sodelujeta predvsem v okviru Mreže za človekovo varnost. Slovenija je odločna zagovornica procesa proti pehotnim minam, začetega v Ottawi. Kanada je tudi eden izmed pomembnih donatorjev Mednarodni ustanovi - fundaciji za razminiranje in pomoč žrtvam min (ITF).  

Obramba

Slovenija se je pridružila Natu 1. aprila 2004. Njeno članstvo je povzročilo tesno sodelovanje med obrambnimi silami obeh držav. Slovenske enote so pod okriljem kanadskih sil delovale v Afganistanu leta 2003 in pripadniki slovenske enote so bili prvi nekanadski prejemniki posebnega kanadskega odlikovanja (General Campaign Star) februarja 2006.

Gospodarsko sodelovanje

Vse potrebne informacije o gospodarskem sodelovanju in poslovnih priložnostih v Kanadi najdete na spletni strani Izvozno okno.

Kulturno sodelovanje

Več o promociji slovenske kulture v državi izveste na portalu Culture.si.

Na voljo vam je tudi koledar kulturnih dogodkov slovenskih umetnikov v državi.