Skoči do osrednje vsebine

Odnosi Slovenija - Kanada

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Politični in obrambni odnosi

Kanada ima odlične odnose s Slovenijo. Slovensko neodvisnost je priznala januarja 1992, diplomatske odnose sta državi vzpostavili eno leto pozneje. Okoli 40.000 Kanadčanov je slovenskega rodu. Slovenija ima veleposlaništvo v Ottawi in častne konzule v Calgaryju, Monctonu, Torontu in West Vancouvru. Veleposlanik Kanade, akreditiran za Slovenijo, ima sedež v Budimpešti na Madžarskem. Pomaga mu častni konzul v Ljubljani.

Večstransko sodelovanje

Kanada in Slovenija pogosto iščeta skupne cilje zaradi skupne zavezanosti multilateralnosti in vladavini prava. Državi sodelujeta predvsem v okviru Mreže za človekovo varnost. Slovenija je odločna zagovornica procesa proti pehotnim minam, začetega v Ottawi. Kanada je tudi eden izmed pomembnih donatorjev Mednarodni ustanovi - fundaciji za razminiranje in pomoč žrtvam min (ITF).  

Obramba

Slovenija se je pridružila Natu 1. aprila 2004. Njeno članstvo je povzročilo tesno sodelovanje med obrambnimi silami obeh držav. Slovenske enote so pod okriljem kanadskih sil delovale v Afganistanu leta 2003 in pripadniki slovenske enote so bili prvi nekanadski prejemniki posebnega kanadskega odlikovanja (General Campaign Star) februarja 2006.

Gospodarsko sodelovanje

Vse potrebne informacije o gospodarskem sodelovanju in poslovnih priložnostih v Kanadi najdete na spletni strani Izvozno okno.

Kulturno sodelovanje

Več o promociji slovenske kulture v državi izveste na portalu Culture.si.

Na voljo vam je tudi koledar kulturnih dogodkov slovenskih umetnikov v državi.

Slovenska skupnost v Kanadi

Slovenska skupnost je v Kanadi zelo dejavna. Slovenci živijo v vseh kanadskih provincah, večinoma pa v Ontariu, Quebecu, Alberti in Britanski Kolumbiji.

  • Slovenci v Severni Ameriki

    Izseljevanje čez ocean v Severno Ameriko se je pričelo že v 19. stoletju. V manjšem številu se je nadaljevalo tudi po prvi in po drugi svetovni vojni. Danes po ocenah tam živi okoli 350 tisoč oseb Slovenskega rodu. Slovenska organiziranost v tem delu sveta je zelo razvejana (narodni domovi, župnije, farme, muzeji), na ta način ohranjajo slovensko izročilo.