Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo Ministrstva za zunanje zadeve glede Koronavirus COVID-19

Slovenskim državljanom odsvetujemo vsa potovanja.
Posebna opozorila veljajo za ItalijoSrbijoŠpanijoIranJužno Korejo, ZDA in Kitajsko.

Vse slovenske državljane v tujini pozivamo, da izpolnijo obrazec za potnike.

Varnost potovanj

Obstajajo določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države. Svetujemo previdnost ter dodatno preverjanje in pridobitev podatkov iz drugih virov.

MAREC 2020:

V Belgiji število obolelih s CODIV-19 raste. Država je sprejela določene omejevalne ukrepe gibanja in uvedla mejno kontrolo. V primeru nenujnih potovanj meje ni mogoče prestopati.

Prebivalci se morajo zadrževati doma in skrbeti za to, da imajo minimalni kontakt z drugimi (izven ožjega družinskega kroga). Dovoljeni so le nujni izhodi, med njimi npr. odhod na delo, nakup hrane ali zdravil, obisk zdravnika v nujnih primerih, pomoč tistim, ki jo potrebujejo.

Športne aktivnosti (npr. sprehodi) v naravi so dovoljenji oz. priporočeni, s tem, da se lahko družijo le z osebami iz istega gospodinjstva, z drugimi pa ohranjajo primerno razdaljo. Druženja so prepovedana.

Podjetja naj v največji možni meri organizirajo delo na daljavo. V primeru, da to ni mogoče, je potrebno zagotoviti ustrezne razdalje med ljudmi. Če to ni mogoče in če ne gre za ključne sektorje, se mora podjetje zapreti.

Trgovine, razen živilskih (tudi za živali) ali lekarn, ki še vedno delujejo normalno, ostajajo zaprte. Tudi znotraj večjih odprtih trgovin je potrebno spoštovati primerne razdalje (1 oseba na 10 m2 max 30 min). V frizerskih salonih je po naročilu lahko le ena stranka naenkrat.

Javni promet mora biti organiziran na način, da se znotraj vozila ohranja primerna razdalja. Vozni redi so prilagojeni.

Letališče Zaventem je odprto.

Higienski ukrepi in nasveti ostajajo v veljavi.

Dne 20.3.2020 so uvedli tudi kontrolo na belgijskih mejah in izjeme prehoda so čezmejni delavci, zdravniške ekipe in prevoz blaga.

Več o ukrepih, ki veljajo do 5.4.2020:

https://www.info-coronavirus.be/fr/faqs/

https://centredecrise.be/fr

Več informacij lahko najdete na spletni strani veleposlaništva Republike Slovenije v Bruslju.

Vstop v Belgijo

Slovenski državljani za vstop v Belgijo vizuma ne potrebujejo.

Slovenski državljani lahko v vse države članice EU vstopajo z veljavno osebno izkaznico.

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se za konzularno pomoč lahko obrnejo na veleposlaništvo ali konzulat Republike Slovenije. Kaj lahko in česa ne morejo za vas storiti različne vrste slovenskih predstavništev, si preberite v rubriki Pomoč slovenskih predstavništev v tujini.

Splošna opozorila

V Bruslju in drugih večjih mestih je na ulicah potrebna previdnost, saj je naraslo število tatvin in drugih oblik pouličnega kriminala.  Priporočamo, da imate pri sebi ločeno shranjeno tudi kopijo osebnih dokumentov - potnega lista.

Na javnih mestih in predvsem na javnih prevoznih sredstvih svetujemo posebno previdnost in skrb za osebne predmete (dokumente, denar, itd.). Priporočljivo se je izogibati gibanju v množici ali lažnim zbirateljem podpisov za različne peticije.

Znani so primeri, da tatovi, medtem ko avto stoji na križišču, odprejo vrata in ukradejo torbo ali vrednejše predmete iz avtomobila. Priporočamo, da v kolikor po Bruslju potujete z avtom, avto med vožnjo zaklenete oziroma na sedežih ali drugih vidnejših mestih ne puščate torb in drugih predmetov, ki bi lahko pritegnili pozornost roparjev.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.

Iskalnik