Kakovost in označevanje jajc
Tržni standard velja le za jajca kokoši vrste Gallus gallus. Kot jajce je določeno jajce v lupini, razen počenih, inkubiranih ali kuhanih, ki jih znesejo kokoši in so primerne za neposredno prehrano ljudi ali pripravo jajčnih proizvodov.
Tržni standardi za jajca
Označbo vsakemu proizvajalcu podeli Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Jajca označuje in razvršča v kategorije sam proizvajalec ali pakirni center.
Jajca se razvrščajo po kakovosti in masnih razredih. Jajca se po kakovosti razvrščajo v dve kategoriji. V kategorijo A se razvrščajo jajca, ki ustrezajo predpisanim lastnostim iz zakonodaje in se lahko tržijo za človeško porabo. V kategorijo B se razvrščajo jajca, ki ne ustrezajo zahtevam za kategorijo A in se uporabljajo predvsem za predelavo v živilski in neživilski industriji.
Po masi se jajca kategorije A razvrščajo v štiri razrede, in sicer:
- XL – zelo velika (73 g in več)
- L – velika (od 63 g do 73 g)
- M – srednja (od 53 g do 63 g)
- S – majhna (pod 53 g)
Vsako jajce mora biti tudi označeno (žigosano) s številko načina reje, ISO-kodo države porekla (za Slovenijo SI) ter registrsko številko proizvajalca.
Več v zloženki o označevanju jajc
Zakonodaja
- Pravilnik o kakovosti jajc
- Uredba (EU) št. 1308/2013 Evropskega parlamenta in Sveta z dne 17. decembra 2013 o vzpostavitvi skupne ureditve trgov kmetijskih proizvodov in razveljavitvi uredb Sveta (EGS) št. 922/72, (EGS) št. 234/79, (ES) št. 1037/2001 in (ES) št. 1234/2007 (2013/1308)
- Uredba Komisije (ES) št. 589/2008 z dne 23. junija 2008 o podrobnih pravilih za izvajanje Uredbe Sveta (ES) št. 1234/2007 glede tržnih standardov za jajca (2008/589)