Skoči do osrednje vsebine

Predstavitev gospodarske diplomacije na Območni obrtno-podjetniški zbornici Ljubljana Vič

Generalni direktor Direktorata za gospodarsko in javno diplomacijo dr. Slobodan Šešum je predstavnicam in predstavnikom podjetij iz področja občin Ljubljana (del), Brezovica, Dobrova - Polhov Gradec, Horjul, Ig, Škofljica in Velike Lašče predstavil podporo gospodarske diplomacije pri prodiranju njihovih podjetij na tuje trge.
Slobodan Šešum predstavlja gospodarsko diplomacijo, udeleženci sedijo

Predstavitev gospodarske diplomacije na Območni obrtno-podjetniški zbornici Ljubljana Vič | Avtor: Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve

Promocija diplomatske podpore poteka v nizu sistemskega spodbujanja internacionalizacije slovenskih podjetij preko mreže obrtne in gospodarske zbornice, in še posebej v okviru Strateških razvojno-inovacijskih partnerstev (SRIP) slovenskih podjetij in raziskovalnih institucij.

V okviru rednega srečanja v organizaciji Območne obrtno-podjetniške zbornice Ljubljana Vič, največje slovenske območne zbornice, je generalni direktor dr. Slobodan Šešum nagovoril vodstvo in predstavnice in predstavnike podjetij različnih obrti in strok. Predstavil jim je podporo gospodarske diplomacije pri širitvi poslovanja na tuje trge in opisal načine delovanja gospodarske diplomacije, povezanost z mrežo diplomatsko-konzularnih predstavništev, konkretne primere podpore podjetjem preko poslovnega gospodarskega sklada in dobre prakse pri internacionalizaciji slovenskih podjetij v tujini. Pojasnil je dosedanje aktivnosti ministrstva za krepitev gospodarskega sodelovanja Slovenije s tujino in predstavil prihodnje načrte. V tej luči je povabil podjetja k sodelovanju pri načrtovanih obiskih na visoki ravni, ki jih bo spremljala poslovna delegacija, in mednarodne poslovne dogodke, ki prav tako lahko pomenijo poslovno priložnost za podjetja. Izvozna podjetja je povabil na Slovenski globalni forum, ki bo 3. junija v Mariboru, kjer bo priložnost za individualne pogovore s slovenskimi ekonomskimi svetovalci, ki delujejo v tujini.

Predsednik Območne obrtno-podjetniške zbornice Ljubljana Vič Tilen Petrič je izpostavil interes obrtnikov za širitev poslovanja na mednarodne trge in jih povabil k razpravi. Predlaganih je bilo precej možnosti za sodelovanje, tudi preko promocijskih dogodkov v Sloveniji, in izpostavljenih precej dobrih praks pri poslovnih aktivnostih obrtnikov v zamejstvu. Omenjene so bile priložnosti, s katerimi bi lahko podjetja dosegla boljšo prepoznavnost na ključnih trgih s pomočjo mreže diplomatsko-konzularnih predstavništev Slovenije.

Nazadnje so tovrstni pogovori s podjetji potekali ob obisku regionalnih gospodarskih zbornic aprila v Savinjski regiji, marca na Primorskem, februarja v Zasavju, na Koroškem in marca na Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije, pa tudi na različnih letnih srečanjih članov v okviru Strateških razvojno-inovacijskih partnerstev (SRIP).