Skoči do osrednje vsebine

Predstavitev gospodarske diplomacije na Koroški gospodarski zbornici

V organizaciji Koroške gospodarske zbornice (KGZ) je potekala predstavitev gospodarske diplomacije, predvsem njenih vzvodov in načinov za pomoč slovenskim podjetjem, ki internacionalizirajo svoje poslovanje. Obisk v koroški regiji je bil drugi v nizu zastavljenih aktivnosti Direktorata za gospodarsko in javno diplomacijo na področju nagovarjanja podjetij po posameznih slovenskih regijah.
Predstavitev gospodarske diplomacije na Koroški gospodarski zbornici, udeleženci sedijo za mizo

Predstavitev gospodarske diplomacije na Koroški gospodarski zbornici | Avtor: Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve

1 / 3

Na dogodku so imela podjetja možnost vpogleda v ukrepe na področju internacionalizacije. Tokratnega poslovnega zajtrka KGZ, ki se ga tradicionalno udeležujejo podjetja iz regije treh dolin - Mežiške, Dravske in Mislinjske doline - so se udeležili predstavniki 22 podjetij.

Generalni direktor Direktorata za gospodarsko in javno diplomacijo dr. Slobodan Šešum jim je predstavil načine delovanja gospodarske diplomacije, povezanost z mrežo diplomatskih predstavništev in konzulatov, konkretne načine podpore gospodarske diplomacije in primere dobrih praks internacionalizacije slovenskih podjetij v tujini. V nadaljevanju je Dijana Madžarac predstavila ukrepe in usmeritve Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport pri spodbujanju  internacionalizacije na področju trgovinske politike, novosti v zakonodajni ureditvi spodbujanja domačih in tujih investicij ter načrt razvojnih spodbud 2024. Direktor Centra za mednarodno poslovanje (CEMP) pri Gospodarski zbornici Slovenije Matej Rogelj je predstavil Pospeševalnik izvoza, ki nudi podporo podjetjem, ki prvič prodirajo na tuje trge. CEMP zagotavlja tudi poslovne informacije ter povezuje in sodeluje pri izvedbi poslovnih delegacij in B2B dogodkov ter poslovnih konferenc. Direktorica Regionalne razvojne agencije Koroška, Karmen Sonjak pa je predstavila aktivnosti regionalnega skrbništva projektov ter podporo lokalnim podjetjem pri internacionalizaciji.

V okviru obiska regionalne gospodarske zbornice na Koroškem je sledil ogled dveh tehnološko naprednih in inovativnih podjetij v regiji, s katerima se slovenska diplomacija lahko ponaša v tujini in sta lahko za zgled in v podporo tudi ostalim podjetjem, ki o svoji internacionalizaciji šele začenjajo razmišljati.

Podjetje Robeta iz Slovenj Gradca si postavlja vedno nove mejnike v izdelavi in prodaji prestižnih unikatno izdelanih avtodomov. Njihov model Adonis je bil na najpomembnejšem panožnem sejmu v Düsseldorfu razglašen za najboljši avtodom leta 2023. Njihov unikum je tako proizvodnja kot manufaktura, saj ima vsak izdelek lastnoročni podpis montažerja.

Drugo podjetje, O.P.S. Breznik je pomemben dobavitelj v avtomobilski industriji in se ukvarja s proizvodnjo najzahtevnejših orodij za brizganje plastičnih mas in proizvodnjo kompleksnih plastičnih mas za končne odjemalce, večinoma avtomobilsko industrijo. Podjetje se je v tridesetih letih razvilo iz domače delavnice in sodeluje predvsem z avstrijskim avtomobilskim grozdom in Fakulteto za tehnologijo polimerov.