Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Marko Štucin na obisku Zasavske gospodarske zbornice

Državni sekretar Marko Štucin se je v okviru načrtovanih obiskov regionalnih gospodarskih zbornic udeležil plenarnega dela obiska delegacije gospodarske diplomacije Ministrstva za zunanje in evropske zadeve v Zasavju. V okviru obiska, ki ga je organizirala Zasavska gospodarska zbornica, se je srečal s predstavniki zasavskih podjetij in vodstvom regionalne gospodarske zbornice Zasavje.
Državni sekretar Marko Štucin in direktorica Regionalne gospodarske zbornice Zasavje Polc s predstavnicami in predstavniki gospodarske diplomacije in Gospodarske zbornice Slovenije stojijo drug poleg drugega

Državni sekretar Marko Štucin in direktorica Regionalne gospodarske zbornice Zasavje Polc s predstavnicami in predstavniki gospodarske diplomacije in Gospodarske zbornice Slovenije | Avtor: Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve

1 / 5

V govoru je predstavil delovanje gospodarske diplomacije, povezanost deležnikov, ki delujejo na tem področju, saj je le s sinergijo vseh možen uspešen preboj v tujini. Udeležencem je omenil dosedanja prizadevanja ministrstva za krepitev dvostranskega sodelovanja Slovenije s tujino in predstavil prihodnje načrte. V tej luči je poudaril predvsem zasedanja mešanih komisij z močno gospodarsko komponento ter tudi dvostranske obiske in konzultacije na visoki ravni.

Konkretne načine podpore gospodarske diplomacije in primere dobre prakse internacionalizacije slovenskih podjetij v tujini je predstavil dr. Slobodan Šešum, generalni direktor Direktorata za gospodarsko in javno diplomacijo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve, aktivnosti Centra za mednarodno poslovanje pri Gospodarski zbornici Slovenije pa direktor centra Matej Rogelj.

Ob obisku so se podrobneje predstavila podjetja Steklarna Hrastnik, Rudis, Dewesoft in ETI. Podjetja, ki so se udeležila plenarnega dela, so delila svoje poglede in mnenja glede delovanja na tujih trgih ter izpostavila konkretne izzive, s katerimi se soočajo.