Skoči do osrednje vsebine

Predstavitev gospodarske diplomacije v Savinjski regiji

V okviru predstavitve gospodarske diplomacije se je državni sekretar Marko Štucin s predstavniki Direktorata za gospodarsko in javno diplomacijo mudil na obisku v Savinjski regiji, kjer je delegacija podjetjem iz regije predstavila načine pomoči gospodarske diplomacije slovenskim podjetjem, ki internacionalizirajo svoje poslovanje.

Šlo je za četrti obisk v nizu zastavljenih aktivnosti Direktorata za gospodarsko in javno diplomacijo na področju nagovarjanja podjetij po posameznih slovenskih regijah. Dogodek je potekal ob robu 18. redne Skupščine in 4. redne seje Upravnega odbora Regionalne gospodarske zbornice Celje in so se ga udeležili najvišji predstavniki okoli 40 podjetij Savinjske regije.

Državni sekretar Marko Štucin uvodoma predstavil delovanje gospodarske diplomacije in povezanost deležnikov, ki pomagajo slovenskim podjetjem pri internacionalizaciji poslovanja. Udeležencem je pojasnil dosedanja prizadevanja zunanjega ministrstva za krepitev sodelovanja Slovenije s tujino in predstavil prihodnje načrte. V tej luči je povabil podjetja k sodelovanju pri načrtovanih obiskih na visoki ravni, ki jih spremlja poslovna delegacija in na mednarodne poslovne dogodke, ki lahko prav tako pomenijo poslovno priložnost za podjetja.

Generalni direktor Direktorata za gospodarsko in javno diplomacijo dr. Slobodan Šešum je predstavil načine delovanja gospodarske diplomacije, povezanost z mrežo diplomatskih predstavništev in konzulatov, načine podpore gospodarske diplomacije slovenskim podjetjem pri širitvi poslovanja na tuje trge, tudi preko poslovnega gospodarskega sklada in primere dobrih praks pri internacionalizaciji slovenskih podjetij v tujini.  

V nadaljevanju je Dijana Madžarac predstavila ukrepe in usmeritve Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport pri spodbujanju internacionalizacije. Predstavila je tudi zakonodajne novosti za spodbujanje domačih in tujih investicij ter načrt razvojnih spodbud 2024 s poudarkom na internacionalizaciji.

V okviru programa je predsednik Regionalne gospodarske zbornice Celje predstavil regionalno poslovno skupnost in njihove interese na mednarodnem trgu. V pogovoru s podjetji je bilo predlaganih veliko možnosti za sodelovanje, s katerimi bi lahko podjetja dosegla boljšo prepoznavnost na ključnih trgih s pomočjo mreže slovenskih diplomatskih predstavništev in konzulatov.

V okviru dogodka je potekalo mreženje med predstavniki gospodarske diplomacije in podjetji, ki so pokazala velik interes za vzpostavitev intenzivnejše komunikacije s ciljem lažje in hitrejše podpore njihovih aktivnostim na tujin trgih.

Savinjska regija, v katero je vključenih 31 občin, je četrta največja regija v Sloveniji. Več kot 24.600 podjetij s sedežem v savinjski regiji zaposlujejo okoli 110.300 ljudi. Ta podjetja so v letu 2022 prispevala drugi največji delež k vrednosti celotnega slovenskega izvoza in uvoza. Njihov izvoz predstavlja 8,7 odstotka celotnega izvoza, uvoz pa 7,2 odstotka vrednosti celotnega uvoza.

V sklopu dogodka je potekala predstavitev Unior d.d. (največji proizvajalec kolesarskega orodja na svetu), ki se lahko pohvali s tradicijo in močno mednarodno vpetostjo s proizvodnjo, preoblikovanjem in obdelavo kovin na svetovni trg kovin, med drugim imajo proizvodni obrat v Yutai Ningbo (Kitajska). Drugo pomembno področje delovanja podjetja je turizem. Vse svoje dolgoletno znanje in izkušnje s pridom uporabljajo na štirih različnih, med seboj povezanih področjih: odkovki, ročno orodje, strojegradnja in turizem.