Skoči do osrednje vsebine

Predstavitev gospodarske diplomacije na Primorskem

Državni sekretar Marko Štucin se je okviru predstavitve gospodarske diplomacije s predstavniki Direktorata za gospodarsko in javno diplomacijo mudil na obisku v Kopru, kjer je predstavil načine pomoči gospodarske diplomacije slovenskim podjetjem, ki internacionalizirajo svoje poslovanje, ter se srečal s predstavniki kraških podjetij in vodstvom Primorske gospodarske zbornice.
udeleženci sedijo in poslušajo predstavitve

Predstavitev gospodarske diplomacije na Primorskem | Avtor: Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve

1 / 3

Državni sekretar Marko Štucin je uvodoma predstavil delovanje gospodarske diplomacije in povezanost deležnikov, ki pomagajo slovenskim podjetjem pri internacionalizaciji poslovanja. Udeležencem je pojasnil dosedanja prizadevanja zunanjega ministrstva za krepitev sodelovanja Slovenije s tujino in predstavil prihodnje načrte. V tej luči je povabil podjetja k sodelovanju pri načrtovanih obiskih na visoki ravni, ki jih bo spremljala poslovna delegacija, in mednarodne poslovne dogodke, ki lahko prav tako pomenijo poslovno priložnost za podjetja.

V okviru programa je predsednik Primorske gospodarske zbornice Robert Rakar predstavil regionalno poslovno skupnost in njihove interese na mednarodnem trgu. Generalni direktor Direktorata za gospodarsko in javno diplomacijo dr. Slobodan Šešum je predstavil načine delovanja gospodarske diplomacije, povezanost z mrežo diplomatskih predstavništev in konzulatov, konkretne načine podpore gospodarske diplomacije preko poslovnega gospodarskega sklada in primere dobrih praks pri internacionalizaciji slovenskih podjetij v tujini. V nadaljevanju je Dijana Madžarac predstavila ukrepe in usmeritve Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport pri spodbujanju  internacionalizacije na področju trgovinske politike, zakonodajne novosti za spodbujanje domačih in tujih investicij ter načrt razvojnih spodbud 2024. Izvršna direktorica Gospodarske zbornice Slovenije mag. Marjana Majerič pa je predstavila Pospeševalnik izvoza, ki nudi podporo podjetjem, ki prvič prodirajo na tuje trge. Center za mednarodno poslovanje pri Gospodarski zbornici Slovenije zagotavlja tudi poslovne informacije ter povezuje in sodeluje pri izvedbi poslovnih delegacij in B2B dogodkov ter poslovnih konferenc.

Tokratnega srečanja so se udeležili predstavniki 20 podjetij iz osem občin (Ankaran, Divača, Hrpelje – Kozina, Izola, Komen, Mestna občina Koper, Piran, Sežana). V pogovoru s podjetji je bilo predlaganih veliko možnosti za sodelovanje, s katerimi bi lahko podjetja dosegla boljšo prepoznavnost na ključnih trgih s pomočjo mreže slovenskih diplomatskih predstavništev in konzulatov.

V okviru obiska regionalne gospodarske zbornice je potekal ogled tehnološko naprednega in inovativnega podjetja Robotina, s katerim je lahko Slovenija zgled in v podporo podjetjem, ki šele začenjajo razmišljati o internacionalizaciji. Podjetje Robotina iz Hrpelj je prepoznavno po svojih izdelkih in rešitvah na področju krmiljenja in avtomatizacije. Z osredotočenostjo na inovativnost, kakovost in doseganje ciljev, zagotavlja optimalne rešitve avtomatizacije v industriji, infrastrukturi, stavbah, energetiki in še na mnogih področjih. V zadnjih mesecih se je podjetje Robotina predstavilo na GITEX-u v Dubaju, največjem tehnološkem sejmu na svetu, in na HOW 2023 na Hrvaškem ter okrepilo poslovne odnose in vzbudilo zanimanje med novimi strankami.

Predstavitev gospodarske diplomacije je potekala v organizaciji Primorske gospodarske zbornice. Gre za tretji obisk v nizu zastavljenih aktivnosti Direktorata za gospodarsko in javno diplomacijo na področju nagovarjanja podjetij po posameznih slovenskih regijah.