Skoči do osrednje vsebine

Predstavitev gospodarske diplomacije na Obrtni zbornici Slovenije

Predstavniki Ministrstva za zunanje in evropske zadeve so slovenskim obrtnikom predstavili gospodarsko diplomacijo. Promocija diplomatske podpore obrtnikom poteka v nizu sistemskega spodbujanja internacionalizacije slovenskih podjetij preko mreže obrtne in gospodarske zbornice, še posebej v okviru Strateških razvojno-inovacijskih partnerstev slovenskih podjetij in raziskovalnih institucij (SRIP).
Predstavnik MZEZ med nagovorom
1 / 3

V okviru rednega srečanja v organizaciji Obrtne zbornice Slovenije je generalni direktor Direktorata za gospodarsko in javno diplomacijo dr. Slobodan Šešum nagovoril vodstvo Obrtne zbornice Slovenije ter direktorje, svetovalce in sekretarje območnih obrtnih zbornic in sekcij. Predstavil je podporo gospodarske diplomacije slovenskim obrtnikom pri širitvi poslovanja na tuje trge in opisal načine delovanja gospodarske diplomacije, povezanost z mrežo diplomatsko-konzularnih predstavništev, konkretne primere podpore podjetjem preko poslovnega gospodarskega sklada in dobre prakse pri internacionalizaciji slovenskih podjetij v tujini.

Dr. Šešum je udeležencem pojasnil dosedanje aktivnosti ministrstva za krepitev gospodarskega sodelovanja Slovenije s tujino in predstavil prihodnje načrte. V tej luči je povabil podjetja k sodelovanju pri načrtovanih obiskih na visoki ravni, ki jih bo spremljala poslovna delegacija, in mednarodne poslovne dogodke, ki prav tako lahko pomenijo poslovno priložnost za podjetja.

Generalni direktor Obrtne zbornice Slovenije Danijel Lamperger je predstavil dosedanje aktivno sodelovanje z gospodarsko diplomacijo tako v Sloveniji kot v tujini in izpostavil interes obrtnikov za širitev poslovanja na mednarodne trge.

V razpravi je bilo predlaganih precej možnosti za sodelovanje, tudi preko promocijskih dogodkov v Sloveniji pri mednarodni promociji evropske prestolnice kulture GO! 2025. Izpostavljenih je bilo precej dobrih praks pri poslovnih aktivnostih obrtnikov v zamejstvu in priložnosti, s katerimi bi lahko podjetja dosegla boljšo prepoznavnost na ključnih trgih s pomočjo mreže diplomatsko-konzularnih predstavništev Slovenije.

Nazadnje so tovrstni pogovori s podjetji potekali ob obisku regionalne gospodarske zbornice marca na Primorskem ter februarja v Zasavju in na Koroškem.