Skoči do osrednje vsebine

Obseg in pomen mednarodne pomoči ob najhujših poplavah v Sloveniji

Ob koncu prvega avgustovskega tedna je obilno deževje v večjem delu Slovenije povzročilo katastrofalne poplave in razdejanje. Pri reševanju življenj so se slovenskim reševalcem že 7. in 8. avgusta pridružile helikopterske ekipe sosednjih Madžarske in Hrvaške, ki so pomagale utrditi nasipe Mure in preprečiti še večje uničenje.

Solidarnost in podpora mednarodne skupnosti se je nadaljevala oziroma na polno sprožila nemudoma po koncu vremenske ujme, ko smo lahko pričeli z odpravljanja posledic poplav. Slovenija je 6. avgusta oddala prvo uradno zaprosilo za mednarodno pomoč prek mehanizma Unije na področju civilne zaščite in zveze NATO. Najprej smo zaprosili za pomoč v težki mehanizaciji, helikopterjih in montažnih mostovih. Sledila so zaprosila za razvlažilnike in začasno mobilno rešitev za vrtec, ki ga potrebujemo v Mengšu. Zaradi izjemnega odziva smo zaprosilo za helikoptersko pomoč lahko zaprli že po nekaj dneh, po desetih dneh pa še zaprosilo za pomoč v gradbeni mehanizaciji.

Pomoč s helikopterji so zagotavljale Madžarska (1), Hrvaška (1), Nemčija (2), Srbija (2), Španija (1) in Avstrija (2). Teh devet helikopterjev je med 7. in 16. avgustom opravilo 195 ur letenja, prepeljalo 305 ton tovora in 675 oseb.

Pomoč v težki gradbeni mehanizaciji s pripadajočo opremo in ekipami zagotavljajo Avstrija, BiH, Francija, Hrvaška, Nemčija, Slovaška, Ukrajina, Severna Makedonija in Italija. Skupno več kot 300 civilnega in vojaškega osebja je bilo ali so še vedno na deloviščih v več kot 15 območjih po vsej državi, med drugim v Solčavi, Nazarjih, Braslovčah, Kamniku, Mengšu, Komendi, Škofji Loki, Prevaljah, Črni na Koroškem, Dravogradu in Mežici. S 30 bagri in prek sto ostalimi stroji in vozili odstranjujejo naplavine in plazove, čistijo in urejalo struge, odstranjujejo nanose blata izpred objektov, sanirajo cestišča, prevažajo pitno vodo in gorivo v kraje z uničeno infrastrukturo. Pomagali pa so tudi pri prevozu donacij, med drugim so iz Pragerskega prepeljali bale sena do živine v Mežici.

Večina pripadnikov mednarodne pomoči je nastanjena v bazi v Rečici ob Savinji, razen enote iz Italije, ki je nastanjena v Škofji Loki. Delujejo skladno z usmeritvami Civilne zaščite, ki je zadolžena za usklajevanje mednarodne pomoči.

Pet držav nam je ponudilo enajst montažnih mostov, s katerimi bomo lahko ponovno povezali predvsem občinske ceste. Postavljena sta že oba nemška mostova v Prevaljah, v kratkem pa bodo postavljeni še trije italijanski mostovi na področju Škofje Loke, trije češki, dva poljska in en hrvaški most v Zgornje Savinjski dolini. Povezljivost in mostove na državnih cestah pa zagotavlja Slovenska vojska.

V Slovenijo je ves čas prihajala tudi druga materialna in finančna mednarodna pomoč. Poleg držav so jo zagotavljale mednarodne humanitarne organizacije, podjetja in posamezniki. Težko je na enem mestu našteti prav vse donatorje, se pa prav vsem iskreno zahvaljujemo. Težki trenutki tako postanejo lažji, posebej ob zavedanju, da se tudi druge države in ljudje spopadajo s podobno hudimi situacijami, a so nam pripravljeni stati ob strani.

Več informacij o mednarodni pomoči Sloveniji ob najhujših poplavah.