Skoči do osrednje vsebine

Dr. Franci Petek: Sloveniji želim, da ohrani visok tempo razvoja

Na vprašanje kako vidi Slovenijo danes, predvsem v smislu gospodarstva, kreativnosti, poslovnih priložnosti, svojih izkušenj, Franci Petek, nekdanji svetovni prvak v smučarskih skokih, novinar na komercialni televiziji, doktor geografije, direktor Smučarske zveze Slovenije, vzgojitelj pedagogike Montessori, zdaj direktor Zavoda za šport RS Planica, odgovarja: »Ponosen sem da živim v Sloveniji, govorim slovenski jezik, sem Slovenec. Svojim otrokom poudarjam, da živimo v deželi kamor vsi želijo na počitnice. Sam sem imel priložnost videti številne manj in bolj oddaljene države.«
Franci Petek

Dr. Franci Petek, direktor Zavoda za šport RS Planica | Avtor: Osebni arhiv

"Slovenci smo lahko ponosni," poudarja Petek, "da nam je uspelo ohraniti visoko kakovost našega naravnega okolja. Zato so slovenske pokrajine še bolj privlačne. To je pravo bogastvo Slovenije, osnova izjemnega razvoja turizma in vse več programov in infrastrukture za njegovo podporo. Navdušen sem tudi nad koncentracijo vrhunskega znanja in visoke usposobljenosti v številnih panogah in področjih družbenega življenja. Zdi se, da nam je prav to ustvarilo blaginjo, ki je danes, verjetno, na najvišji ravni v vsej zgodovini Slovencev," poudarja.

"Očitno smo se uspešno prilagodili globalizaciji," je prepričan. "S specializiranimi produkti in storitvami se nam je uspelo prebiti med vodilne v svetu. To se zdi skoraj neverjetno! Kot športnik ne morem mimo dejstva, da smo med bolj uspešnimi športnimi narodi v svetu, kar se je pred tridesetimi leti zdelo skoraj utopično," pripoveduje z navdušenjem. "Če grem še ožje na moje področje dela, sem vsakič znova ponosen na novo izgrajen Nordijski center Planica, ki mu v funkcionalnem in arhitekturno-krajinskem smislu ni para. V osnovi podpira vrhunske možnosti za športnike, a je to tudi prostor z izjemnim potencialom za razvoj turistične ponudbe z multiplikativnimi učinki. Na prostoru Planice smo že uspeli razviti in združiti nekatere programe za šport, rekreacijo, turizem in raziskovanja. Podobno bi lahko omenil še marsikateri primer učinkovite infrastrukture in izvedbe na različnih družbenih področjih. Slovenijo vidim kot sodobno družbo, ki se uspešno prilagaja globalnim smernicam."

Kaj pa bi želeli Sloveniji v prihodnje?

"Sloveniji bi v prihodnosti želel, da ohrani visok tempo razvoja. Priložnost je, da se priključimo vodilnim pri prestrukturiranju energetskih rešitev in sistemov, še posebej v luči zniževanja ogljičnega odtisa. Z vrhunskimi znanstvenimi/strokovnimi in podjetniškimi ekipami bi zmogli preobrazbo v še bolj digitalno družbo, vzpostavitev stabilnega in dostopnega zdravstvenega sistema in domišljen sistem izobraževanja glede na potrebe družbe. V povezavi s preventivno skrbjo za zdravje imamo priložnost nagovoriti predvsem odraščajoče mladostnike in manj aktivne odrasle k vseživljenjski gibalni kulturi. Sloveniji bi želel, da uspe zadržati visoko izobražene, usposobljene kot tudi ljudi s specifičnimi znanji na domačem trgu dela. Predvsem pa želim, da se raven komunikacijske kulture bistveno izboljša. Slednje bi ustvarilo bolj konstruktivno in bolj učinkovito družbo."

Avtorica: Vesna Žarkovič