Skoči do osrednje vsebine

Hrepenenje naroda – Vojna za Slovenijo

11. oktobra je bila v CD premiera filma HREPENENJE NARODA – Vojna za Slovenijo. Igrano dokumentarni film režiserja Matjaža Mihelčiča v 50-ih minutah prikazuje osrednje dogodke vojne z najbolj odmevnimi bitkami za Slovenijo - od incidenta v Pekrah, ukaza za ofenzivo, Medvedjeka, Trzina, zavzetja skladišča v Borovnici kot ključnega trenutka za zmago v vojni za Slovenijo, Holmeca, Krakovskega gozda, zavzetja kasarn ter predaje JLA.
Vojak s puško.

Posnetek iz filma. | Avtor: CV KONCEPT Multimedija d.o.o.

Arhivske posnetke prepletajo in dopolnjujejo nazorne in čustvene pripovedi ključnih akterjev osamosvojitve, vojakov in njegovih najožjih sodelavcev. Film jedrnato pripoveduje o ljudeh, ki so na pravem mestu in ob pravem času znali s svojim pogumom ter odločnostjo udejaniti in izbojevati samostojno Slovenijo. Za orožje so prijeli, da bi branili svojo domovino, svojo vero in postave, kajti to so bile svete ure - visoka pesem slovenskega naroda. »Vstali smo in obstali.«

Tank JLA zmečkal dva avtomobila.

Prizori med snemanjem filma. | Avtor: CV KONCEPT Multimedija d.o.o

1 / 3

Nastopajoči Alenka Puhar, Igor Omerza, Slavko Kmetič, Franci Feltrin, Janez Janša,  Igor Bavčar, Zoran Dernovšek, Alojz Peterle in Dimitrij Rupel vsak iz svojega zornega kota pripovedujejo o času osamosvajanja države.

Film je izdelala agencija CV KONCEPT Multimedija d.o.o.