Skoči do osrednje vsebine

Koronavirus (SARS-CoV-2)

Aktualne informacije in navodila najdete na strani Koronavirus (SARS-CoV-2).

Se želite cepiti proti covid-19? Prijavite se!

Na pametne telefone si namestimo aplikacijo #OstaniZdrav, ki nam sporoči, ali smo bili v stiku z okuženo osebo.

Nosimo zaščitno masko, redno si umivajmo in razkužujmo roke, poskrbimo za pravilno higieno kašlja ter ohranimo medosebno razdaljo dveh metrov.

Obvestilo Ministrstva za zunanje zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Pri vstopu državljanov tretjih držav v Slovenijo na zunanji schengenski meji še vedno veljajo omejitve nenujnih potovanj. Aktualne informacije o določanju nujnosti potovanj najdete na strani policije, o prehajanju meja, ukrepih na meji ob vstopu v Slovenijo in sezname držav pa na posebni strani Prehajanje meja.

V Konzularnem sektorju Ministrstva za zunanje zadeve varujemo interese Republike Slovenije, njenih državljanov in pravnih oseb v tujini. Izvajamo konzularno pomoč in zaščito ter pristojnim organom posredujemo informacije za obveščanje sorodnikov o priporih, prometnih nesrečah in drugih nezgodah slovenskih državljanov v tujini in tujih državljanov v Republiki Sloveniji.

Spremljamo in izvajamo slovensko zakonodajo ter aktivno sodelujemo pri pripravljanju njenih sprememb, s pristojnimi organi urejamo zadeve s področja osebnih statusnih zadev, družinskega prava, državljanstva, carinskih, socialnih in pokojninskih zadev (potrjujemo obrazce o živetju). Opravljamo naloge glede zaprosil za mednarodno pravno pomoč slovenskih in tujih pravosodnih organov in zaprosil za izročitev storilcev kaznivih dejanj ter opravljamo legalizacije listin, namenjenih za uporabo v tujini in tujih javnih listin za uporabo v Republiki Sloveniji. Sodelujemo pri pripravi meddržavnih sporazumov s konzularnega področja.

Prav tako aktivno sodelujemo pri izvajanju migracijske politike EU, posebej na področju schengenskega pravnega reda. Pripravljamo pravne in organizacijske predpise za vizumsko poslovanje in za izvajanje postopkov za dovoljenja za prebivanje ter neprestano prilagajamo in izboljšujemo nacionalni informacijski sistem za izdajanje vizumov in druhe informacijske sisteme, ki se uporabljajo pri izvajanju vizumske politike EU. Pripravljamo in izvajamo programe usposabljanja za konzularne uslužbence in konzularna navodila za izdajanje vizumov na diplomatskih predstavništvih in konzulatih v tujini v skladu s pravnim redom EU in nacionalno zakonodajo. Organiziramo in izvajamo tudi strokovna usposabljanja za odkrivanje ponarejenih dokumentov.

Naši konzularni uslužbenci v tujini sprejemajo vloge za izdajo potnega lista, osebne izkaznice, izpiskov iz matičnih knjig, kvalificiranih digitalnih potrdil, izdajajo potne liste za vrnitev ter izdajajo druga potrdila, ki jih slovenski državljani potrebujejo v državi sprejemnici. Poleg tega sprejemajo in obravnavajo vizumske vloge, izvajajo posamezna procesna dejanja v postopkih za izdajo dovoljenja za prebivanje državljanom tretjih držav ter aktivno sodelujejo v različnih koordinacijah na lokalni ravni s schengenskega področja in področja konzularne zaščite.

Teme

 • Varnost potovanj

  Priporočila Ministrstva za zunanje zadeve glede varnosti potovanj so informativna.* Nasveti in informacije so splošne narave in se lahko tudi spreminjajo. Priporočila ministrstva, ki jih boste našli pri posamezni državi, so razdeljena na štiri sklope glede na stopnjo tveganja.

 • Pomoč slovenskih predstavništev v tujini

  Če ste se v tujini znašli v težavah, se za pomoč lahko obrnete na slovenska predstavništva v tujini. V nadaljevanju preverite, kaj predstavništva lahko storijo za vas in česa ne morejo.

 • Konzularna pomoč, kjer ni slovenskega predstavništva

  Če v državi, v kateri ste, Slovenija nima svojega predstavništva, se lahko obrnete na diplomatska predstavništva in konzulate drugih držav članic Evropske unije, ki delujejo tam.

 • Napotki pred potovanjem

  Da bo vaše potovanje čim prijetnejše, se je dobro pripraviti na morebitne nevšečnosti že pred odhodom. Upoštevajte spodnje nasvete, da vas morebitne težave ne ujamejo nepripravljene.

 • Priporočila za prebivanje v tujini

  Med svojim prebivanjem v tujini upoštevajte nekaj osnovnih navodil, da bodo vaše počitnice ali potovanje minilo brez morebitnih zapletov.

 • Vstop in prebivanje

  Načini in pogoji vstopa posameznika v Republiko Slovenijo se razlikujejo glede na to, ali v državo vstopa državljan države članice Evropskega gospodarskega prostora (EGP), torej prihaja iz države članice Evropske unije, Norveške, Islandije ali Liechtensteina, ali državljan tretje države.

Dokumenti

 • Navodilo o podaljšanju vizuma za kratkoročno bivanje

  Navodilo ureja primere, v katerih lahko Ministrstvo za zunanje zadeve tujcu po vstopu v državo podaljša vizum za kratkoročno bivanje.
  Navodila | Ministrstvo za zunanje zadeve