Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo Ministrstva za zunanje zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID 19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Seznam držav za prehajanje meje v Republiko Slovenijo.

V Konzularnem sektorju Ministrstva za zunanje zadeve varujemo interese Republike Slovenije, njenih državljanov in pravnih oseb v tujini. Izvajamo konzularno pomoč ter obveščamo sorodnike o priporih, prometnih nesrečah in drugih nezgodah slovenskih državljanov v tujini.

Naši konzularni uslužbenci v tujini izvajajo različna konzularna opravila (izdajajo potne liste in osebne izkaznice, vizume, razna potrdila o matičnih dejstvih, sprejemajo vloge in zajemajo prstne odtise za dovoljenja za prebivanje itd).

Spremljamo in izvajamo zakonodajo ter aktivno sodelujemo pri pripravljanju njenih sprememb, urejamo zadeve s področja osebnih statusnih zadev, rodbinskega prava, državljanstva, carinskih, pokojninskih in socialnih zadev. Opravljamo naloge glede zaprosil za mednarodno pravno pomoč slovenskih in tujih pravosodnih organov in zaprosil za izročitev storilcev kaznivih dejanj. Opravljamo legalizacijo listin, namenjenih v tujino in iz tujine, urejamo dediščine slovenskih izseljencev v tujini. Sodelujemo pri pripravah meddržavnih sporazumov s konzularnega področja.

Prav tako aktivno sodelujemo pri izpolnjevanju obveznosti Slovenije v okviru EU in pri izvajanju schengenskega sporazuma v državah pogodbenicah. Pripravljamo pravne in organizacijske predpise za vizumsko poslovanje. Pripravljamo programe usposabljanja za konzularne uslužbence in konzularna navodila za izdajanje vizumov na diplomatskih predstavništvih in konzulatih v tujini v skladu s pravnim redom EU in schengenskim pravnim redom.

Od 1. maja 2008 dalje deluje v okviru sektorja tudi Skupni zajemni center (CAC) Ljubljana. Državljani tretjih držav, ki potrebujejo schengenski vizum za vstop v Francijo, Latvijo, Madžarsko ali Nizozemsko, morajo zaprositi zanj v CAC.

Teme

 • Varnost potovanj

  Priporočila Ministrstva za zunanje zadeve glede varnosti potovanj so informativna.* Nasveti in informacije so splošne narave in se lahko tudi spreminjajo. Priporočila ministrstva, ki jih boste našli pri posamezni državi, so razdeljena na štiri sklope glede na stopnjo tveganja.

 • Pomoč slovenskih predstavništev v tujini

  Če ste se v tujini znašli v težavah, se za pomoč lahko obrnete na slovenska predstavništva v tujini. V nadaljevanju preverite, kaj predstavništva lahko storijo za vas in česa ne morejo.

 • Konzularna pomoč, kjer ni slovenskega predstavništva

  Če v državi, v kateri ste, Slovenija nima svojega predstavništva, se lahko obrnete na diplomatska predstavništva in konzulate drugih držav članic Evropske unije, ki delujejo tam.

 • Napotki pred potovanjem

  Da bo vaše potovanje čim prijetnejše, se je dobro pripraviti na morebitne nevšečnosti že pred odhodom. Upoštevajte spodnje nasvete, da vas morebitne težave ne ujamejo nepripravljene.

 • Priporočila za prebivanje v tujini

  Med svojim prebivanjem v tujini upoštevajte nekaj osnovnih navodil, da bodo vaše počitnice ali potovanje minilo brez morebitnih zapletov.

 • Vstop in prebivanje

  Načini in pogoji vstopa posameznika v Republiko Slovenijo se razlikujejo glede na to, ali v državo vstopa državljan države članice Evropskega gospodarskega prostora (EGP), torej prihaja iz države članice Evropske unije, Norveške, Islandije ali Liechtensteina, ali državljan tretje države.

Dokumenti

 • Navodilo o podaljšanju vizuma za kratkoročno bivanje

  Navodilo ureja primere, v katerih lahko Ministrstvo za zunanje zadeve tujcu po vstopu v državo podaljša vizum za kratkoročno bivanje.
  Navodila | Ministrstvo za zunanje zadeve
Iskalnik