Skoči do osrednje vsebine

Ministrstvo za zunanje zadeve

Obvestilo Ministrstva za zunanje zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

 • Ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon se je danes udeležila zasedanja Stockholmske pobude za jedrsko razoroževanje, ki se ji je Slovenija pridružila julija letos. Pobuda namerava vzpodbuditi uspešen rezultat Desete pregledne konference Pogodbe o neširjenju jedrskega orožja, ki poteka na sedežu Organizacije združenih narodov. “Ponosna sem, da se je Slovenija pridružila Stockholmski pobudi, ki jo vodita dve ženski ministrici za zunanje zadeve, nemška kolegica Annalena Baerbock in švedska kolegica Ann Linde,” je poudarila ministrica Fajon.

 • Ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon se je udeležila otvoritvenega zasedanja Desete pregledne konference pogodbenic Pogodbe o neširjenju jedrskega orožja. V svojem nastopu je izpostavila ključni prispevek pogodbe h globalnemu miru in varnosti, še posebej v luči kompleksnega varnostnega okolja, zaznamovanega z raznolikimi izzivi in grožnjami. Zavzela se je za nadaljnjo okrepitev pogodbe v okviru vseh treh njenih glavnih stebrov in sicer razoroževanja, neširjenja jedrskega orožja ter miroljubne uporabe jedrske energije.

 • Na 76. zasedanju Generalne skupščine Združenih narodov je bila v New Yorku sprejeta resolucija, ki na globalni ravni razglaša pravico do čistega, zdravega in trajnostnega okolja.

Aktualno

 • Ministrica Fajon na obisku v Kijevu o nadaljnji podpori in pomoči Ukrajini

  Ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon se je mudila na delovnem obisku v Ukrajini, kjer se je srečala z gostiteljem, ministrom za zunanje zadeve Dmitrom Kulebo, predsednikom vlade Denisom Šmihalom, županom mesta Kijev Vitalijem Kličkom in direktorjem ukrajinske agencije za investicije Sergiyem Tsivkachem. Ministrica Fajon je v pogovorih s sogovorniki zagotovila nadaljnjo slovensko podporo in pomoč Ukrajini, tako pri soočanju s katastrofalnimi posledicami ruske agresije kot tudi pri premagovanju ovir na poti EU integracij.

 • Objava poročila strokovnjakov drugega OVSE Moskovskega mehanizma o vojni v Ukrajini

  Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE) je dne 14. julija 2022 objavila poročilo neodvisnih strokovnjakov o kršitvah mednarodnega humanitarnega prava in prava človekovih pravic v Ukrajini, ki je bilo pripravljeno v okviru t.i. Moskovskega mehanizma.

 • Svet EU za zunanje zadeve o pomenu okrepitve strateških partnerstev Unije

  Državni sekretar mag. Marko Štucin se je v Bruslju udeležil rednega zasedanja Sveta Evropske unije za zunanje zadeve, ki ga je vodil visoki predstavnik Unije za zunanje zadeve in varnostno politiko Josep Borrell. Osrednje teme zasedanja so bile ruska agresija na Ukrajino, odnosi med EU in Latinsko Ameriko in Karibi ter digitalna diplomacija.