GOV.SI

Ministrstvo za zunanje zadeve

Arhiv

Staro spletno mesto najdete v arhivu spletišč državne uprave.

 • Zunanje ministrstvo obžaluje poveličevanje spornih zgodovinskih osebnosti, ki so v časih, ko je Evropa pretrpela hudo prelivanje krvi, dodatno spodbujale k nestrpnosti med narodi na obmejnem prostoru Slovenije, Italije in Hrvaške.

 • Na 52. MOS v Celju je danes potekal 9. Dan gospodarske diplomacije. Dogodek, ki so se ga udeležili veleposlaniki in ekonomski svetovalci drugih držav akreditirani v RS ter predstavniki slovenskih podjetij, so uvodoma nagovorili dr. Miro Cerar, podpredsednik vlade in minister za zunanje zadeve RS, članica Upravnega odbora Celjskega sejma Nina Ermenc Pangerl ter minister za gospodarski razvoj in tehnologijo RS Zdravko Počivalšek. Država partner na 52. MOS je Črna gora.

 • Minister za zunanje zadeve dr. Cerar se je danes sestal na delovnem srečanju z varuhom človekovih pravic Petrom Svetino. Sogovornika sta se strinjala, da obstaja med institucijama odlično sodelovanje, saj slovenska zunanja politika v ospredje svojega delovanja postavlja ravno človekove pravice. Minister je varuhu Svetini zagotovil, da tudi po članstvu Slovenije v Svetu za človekove pravice (2016-2018) in njegovem predsedovanju v lanskem letu, nadaljuje s številnimi mednarodnimi aktivnostmi na tem področju. Nadalje je obvestil, da se Slovenija pripravlja na 3. pregled v okviru univerzalnega periodičnega pregleda Sveta za človekove pravice, ki bo potekal 12. novembra 2019 v Ženevi.

Aktualno

 • Konzultacije o evropskih vsebinah med Slovenijo in Luksemburgom

  V.d. generalne direktorice za zadeve Evropske unije, veleposlanica Barbara Sušnik je danes na delovnih konzultacijah gostila direktorja za evropske zadeve in mednarodne ekonomske odnose v luksemburškem Ministrstvu za zunanje in evropske zadeve Jeana-Louisa Thilla.

 • Minister dr. Cerar in ruski minister Noskov nadgradila gospodarsko sodelovanje

  Ob robu uradnega obiska predsednika Vlade Republike Slovenije Marjana Šarca v Ruski federaciji se je danes minister za zunanje zadeve dr. Miro Cerar sestal z ruskim ministrom za digitalni razvoj, zveze in množične komunikacije Ruske federacije Konstantinom Noskovom. Kot sopredsedujoča Medvladni slovensko-ruski komisiji za trgovinsko-gospodarsko in znanstveno-tehnično sodelovanje, ki se je nazadnje sestala 14. junija na Bledu, sta potrdila napredek pri številnih skupnih projektih. Ministra sta se strinjala, da je bil danes pri gospodarskem sodelovanju med državama narejen korak naprej tudi s podpisom dveh poslovnih pogodb med slovenskim in ruskima podjetjema, ki omogočata sodelovanje tudi na tretjih trgih.

 • Predsednik RS je podpisal ukaz o postavitvi izrednega in pooblaščenega veleposlanika Republike Slovenije v Republiki Hrvaški

  Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je 6. septembra 2019 podpisal ukaz o postavitvi Vojislava Šuca za izrednega in pooblaščenega veleposlanika Republike Slovenije v Republiki Hrvaški.

Dogodki

 • Vabilo podjetjem za sodelovanje v gospodarski delegaciji na Cipru

  Minister za zunanje zadeve RS dr. Miro Cerar se bo v času od 17.-18. oktobra 2019 mudil na uradnem obisku v Nikoziji na Cipru. Ministra bo na Ciper spremljala gospodarska delegacija. V okviru obiska bo predvidoma potekal poslovni forum in poslovna srečanja med slovenskimi in ciprskimi podjetji.

 • Vabilo podjetjem za sodelovanje v gospodarski delegaciji na Poljsko in otvoritev Konzulata RS v Katovicah

  Ministrstvo za zunanje zadeve RS in Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo RS v sodelovanju z Gospodarsko zbornico Slovenije ter Javno agencijo SPIRIT vabi zainteresirana slovenska podjetja k udeležbi v gospodarski delegaciji, ki bo med 15. in 17. oktobrom letos obiskala mesto Katovice na Poljskem. Delegacijo bo vodil minister za gospodarski razvoj in tehnologijo RS Zdravko Počivalšek.

 • Obisk indijskega predsednika z gospodarsko delegacijo

 • Minister dr. Cerar se bo sestal s predsednikom ciprskega parlamenta Syllourisom

  Minister za zunanje zadeve dr. Miro Cerar se bo v torek, 17. septembra 2019, srečal s predsednikom Predstavniškega doma Republike Ciper Demetrisom Syllourisom v okviru njegovega uradnega obiska v Republiki Sloveniji. Gre za drugi uradni obisk predsednika ciprskega parlamenta v Sloveniji doslej, kar potrjuje vzajemen interes za krepitev dialoga med državama, tudi na področju medparlamentarnega sodelovanja. Predsednik ciprskega parlamenta Syllouris se bo v okviru obiska srečal še s svojim gostiteljem, predsednikom Državnega zbora mag. Dejanom Židanom, predsednikom republike Borutom Pahorjem in predsednikom vlade Marjanom Šarcem.

 • Napovednik dogodkov MZZ od 9. do 15. septembra 2019

 • Napoved dogodkov MZZ od 16. do 22. septembra 2019

  V nadaljevanju vam pošiljamo napovednik dogodkov Ministrstva za zunanje zadeve med 16. in 22. septembrom 2019.