Skoči do osrednje vsebine

Ministrstvo za zunanje zadeve

Koronavirus (SARS-CoV-2)

Aktualne informacije in navodila najdete na strani Koronavirus (SARS-CoV-2).

Se želite cepiti proti covid-19? Prijavite se!

Na pametne telefone si namestimo aplikacijo #OstaniZdrav, ki nam sporoči, ali smo bili v stiku z okuženo osebo.

Nosimo zaščitno masko, redno si umivajmo in razkužujmo roke, poskrbimo za pravilno higieno kašlja ter ohranimo medosebno razdaljo dveh metrov.

Obvestilo Ministrstva za zunanje zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Pri vstopu državljanov tretjih držav v Slovenijo na zunanji schengenski meji še vedno veljajo omejitve nenujnih potovanj. Aktualne informacije o določanju nujnosti potovanj najdete na strani policije, o prehajanju meja, ukrepih na meji ob vstopu v Slovenijo in sezname držav pa na posebni strani Prehajanje meja.

 • Državni sekretar Gašper Dovžan je pred jutrišnjem zasedanjem Sveta za splošne zadeve (GAC) v Bruslju opravil vrsto srečanj. Sestal se je s podpredsednico Evropske komisije Věro Jourovo, komisarjem za pravosodje Didierom Reyndersom, generalnim sekretarjem Sveta Jeppejem Tranholm-Mikkelsenom in z nekaterimi visokimi uradniki v Komisiji in Generalnem sekretariatu Sveta.

 • Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar se je danes sestal s predsednikom Evropskega parlamenta Davidom Sassolijem, z generalnim sekretarjem Klausom Wellejem in vodjo politične skupine Evropske ljudske stranke v Evropskem parlamentu Manfredom Webrom.

 • Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar se je danes udeležil rednega zasedanja Sveta Evropske unije za zunanje zadeve. Ministri so razpravo posvetili razmeram na Zahodnem Balkanu in transatlantskim odnosom. Opravili so tudi neformalni videokonferenčni pogovor s posebnim odposlancem predsednika Združenih držav Amerike za podnebje Johnom Kerryjem.

Aktualno

 • Ob dnevu Evrope

  Vsako leto 9. maja praznujemo dan Evrope. Spominjamo se leta 1950, ko je tedanji francoski zunanji minister Robert Schuman na ta dan predstavil deklaracijo z osrednjim predlogom za vzpostavitev nadnacionalnega gospodarskega sodelovanja v Evropi. Glavni motiv tega predloga je bila zagotovitev pogojev za trajni mir in boljše sodelovanje v Evropi. Njegove zamisli so sprožile proces evropske integracije in leto pozneje je bila oblikovana Evropska skupnost za premog in jeklo, iz katere sta pozneje izšli Evropska gospodarska skupnost in Evropska unija.

 • Minister dr. Logar na obisku na avstrijskem Koroškem

  Minister za zunanje zadeve Republike Slovenije dr. Anže Logar je bil v petek, 7. maja 2021, na obisku na avstrijskem Koroškem. V okviru obiska se je srečal s koroškim deželnim glavarjem dr. Petrom Kaiserjem ter ločeno z županom in podžupanom Celovca Christianom Scheiderjem in Lojzetom Dolinarjem.

 • Državni sekretar Dovžan opravil konzultacije z danskim državnim sekretarjem Grønbechom-Jensenom

  Državni sekretar Gašper Dovžan je pred bližajočim se predsedovanjem Slovenije Svetu Evropske unije preko avdio-video konference opravil konzultacije z državnim sekretarjem Carstenom Grønbechom-Jensenom, ki je na danskem zunanjem ministrstvu pristojen za zadeve Evropske unije in Arktiko.

Dogodki

 • Udeležba državnega sekretarja Gašperja Dovžana na zasedanju Sveta EU za splošne zadeve

  Državni sekretar Gašper Dovžan se bo v torek, 11. maja 2021, udeležil zasedanja Sveta Evropske unije za splošne zadeve (GAC) v Bruslju.

 • Minister dr. Logar bo gostil 6. forum Strategije EU za jadransko-jonsko regijo (EUSAIR)

  Minister dr. Anže Logar bo gostil 6. forum Strategije EU za jadransko-jonsko regijo (EUSAIR), ki predstavlja sklepno dejanje slovenskega predsedovanja Strategiji EU za Jadransko-jonsko regijo in Jadransko-jonski pobudi. Forum bo letos potekal med 11. in 12. majem 2021 v hibridni obliki pod sloganom "Na obalah skupnega morja" (Along the coasts of the shared sea").

  Izola
 • Vabilo na spletni seminar o javnih naročilih v sistemu Združenih narodov

  Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije in slovensko veleposlaništvo v Kopenhagnu, v sodelovanju z Gospodarsko zbornico Slovenije in javno agencijo SPIRIT Slovenija, vabita na spletni seminar “Kako poslovati z Združenimi narodi?”, ki bo preko spleta potekal 16. in 17. junija 2021. Seminar letos pripravljamo drugič, tokrat v partnerstvu z Irsko, Nizozemsko, Poljsko in Združenim kraljestvom.