Skoči do osrednje vsebine

Ministrstvo za zunanje zadeve

Obvestilo Ministrstva za zunanje zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

 • Tudi letos smo v ministrstvu za zunanje zadeve proslavili Dan slovenske diplomacije, ki ga vsako leto praznujemo 22. maja na obletnico vstopa Republike Slovenije v Organizacijo združenih narodov.

 • Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar je v Torinu sodeloval na 132. zasedanju Odbora ministrov Sveta Evrope pod italijanskim predsedovanjem. V središču razprav ministrov je bil odziv Sveta Evrope na rusko agresijo na Ukrajino. Ruska federacija je bila iz Sveta Evrope izključena 16. marca 2022.

 • Danes popoldne se v Slovenijo vrača novinar Matej Kavčič, ki so ga pred enim mesecem pridržali in zaprli v Iraku. Postopek zoper Kavčiča je po intenzivnih pogovorih med iraškimi in slovenskimi oblastmi v zadnjih dneh zdaj zaključen. Novinarja so nato pospremili v domovino.

Aktualno

 • Pogovor državnega sekretarja dr. Raščana s podsekretarko za zunanje zadeve Mehike Moreno Toscano

  Državni sekretar dr. Stanislav Raščan je ob 30. obletnici mehiškega priznanja Slovenije, do katerega je prišlo 22. maja 1992, opravil pogovor preko avdio-video konference s podsekretarko za zunanje zadeve Mehike Carmen Moreno Toscano.

 • Državni sekretar Dovžan se je udeležil rednega zasedanja Sveta za splošne zadeve

  Državni sekretar Gašper Dovžan se je udeležil rednega zasedanja Sveta za splošne zadeve v Bruslju, na katerem so državni sekretarji in ministri za evropske zadeve osrednjo pozornost namenili pripravam na posebni Evropski svet, ki bo potekal 30. in 31. maja 2022. Izmenjali so tudi mnenja o nadaljnjem ukrepanju Sveta pri pripravi odziva na predloge Konference o prihodnosti Evrope ter nadaljevali s postopkom v skladu s 7. členom Pogodbe o EU z zaslišanjem Madžarske glede stanja na področju vladavine prava.

 • Nagovor državnega sekretarja dr. Raščana ob obeležitvi svetovnega dneva čebel v Gani

  Državni sekretar dr. Stanislav Raščan je preko avdio video povezave nagovoril udeležence praznovanja svetovnega dneva čebel, ki ga je v Gani organizirala Nacionalna čebelarska platforma. Poudaril je pomembno vlogo čebel pri zagotavljanju prehranske varnosti in pomen izmenjave strokovnega znanja med Slovenijo in Gano pri varovanju čebel.

Dogodki