Skoči do osrednje vsebine

Ministrstvo za zunanje zadeve

Obvestilo Ministrstva za zunanje zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Aktualne informacije o prehajanju meja, ukrepih na meji ob vstopu v Slovenijo in sezname držav najdete na posebni strani Prehajanje meja.

 • Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar je danes na uradnem obisku gostil grškega ministra za zunanje zadeve Nikosa Dendiasa. Ministra sta se dogovorila, da bosta med pripravami na predsedovanje Slovenije Svetu Evropske unije v drugi polovici leta 2021 tesneje sodelovala. Minister Dendias se je Sloveniji zahvalil za solidarnost, ki jo je ponovno izkazala s poslano materialno pomočjo po požaru na otoku Lezbos. To je bilo prvo uradno srečanje slovenskega in grškega zunanjega ministra po desetih letih.

 • Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar danes na Brdu pri Kranju gosti zveznega ministra za evropske in mednarodne zadeve Republike Avstrije Alexandra Schallenberga, ministra za zunanje zadeve Češke republike Tomáša Petříčka in ministra za zunanje zadeve Slovaške Ivana Korčoka. Minister za zunanje zadeve in trgovino Madžarske Péter Szijjárto se je včeraj opravičil, saj se bo udeležil podpisa o normalizaciji odnosov med Izraelom in ZAE, ki bo potekal danes v Beli hiši. Že tretje srečanje zunanjih ministrov neuradne pobude Central 5, ki je nastala v času izbruha pandemije novega koronavirusa iz potrebe po tesnem usklajevanju ukrepov za njeno zajezitev, je pokazalo zavezanost ministrov k nadaljevanju poglobljenega sodelovanja in povezovanja med sosednjimi državami in državami v regiji, tudi na drugih področjih skupnega interesa.

 • V prostorih Gospodarske zbornice Slovenije je 15. septembra potekal "Nanodan v Ljubljani: Predstavitev čeških nanotehnoloških podjetij", kjer je svoje dejavnosti predstavilo 7 čeških podjetij s področja nanotehnologije. Predstavitve so bile osredotočene na opis proizvodnih programov, primarno usmerjenih v zaščitne proizvode pred širjenjem novega koronavirusa.

Aktualno

 • Poslovilno srečanje ministra dr. Logarja z japonskim veleposlanikom Yoshido

  Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar je danes sprejel na poslovilni obisk veleposlanika Japonske v Republiki Sloveniji Masaharuja Yoshido, ki zaključuje svoj dvoletni mandat.

 • Nagovor predsednice Evropske komisije o stanju v Evropski uniji 2020

  Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je danes v Evropskem parlamentu imela svoj prvi nagovor o stanju v Evropski uniji, v katerem je izpostavila aktualno stanje v Uniji in predstavila konkretne načrte Evropske komisije za obdobje v prihodnjih dvanajstih mesecih. Ministrstvo za zunanje zadeve pozdravlja vsebinske poudarke in sporočila predsednice Komisije, ki jih je predstavila v svojem nastopu pred Evropskim parlamentom.

 • Začenja se teden sredozemske obale in makroregionalnih strategij

  V Izoli se danes, 15. septembra 2020, uradno začenja peti Teden sredozemske obale in makroregionalnih strategij (TSO). Lani se je dogodkov v sklopu TSO udeležilo okrog 1000 udeležencev, letos pa bo večina dogodkov potekala s pomočjo spletnih platform.

Dogodki

Iskalnik