Skoči do osrednje vsebine

Ministrstvo za zunanje zadeve

Koronavirus (SARS-CoV-2)

Aktualne informacije in navodila najdete na strani Koronavirus (SARS-CoV-2).

Se želite cepiti proti covid-19? Prijavite se!

Na pametne telefone si namestimo aplikacijo #OstaniZdrav, ki nam sporoči, ali smo bili v stiku z okuženo osebo.

Nosimo zaščitno masko, redno si umivajmo in razkužujmo roke, poskrbimo za pravilno higieno kašlja ter ohranimo medosebno razdaljo dveh metrov.

Obvestilo Ministrstva za zunanje zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Pri vstopu državljanov tretjih držav v Slovenijo na zunanji schengenski meji še vedno veljajo omejitve nenujnih potovanj. Aktualne informacije o določanju nujnosti potovanj najdete na strani policije, o prehajanju meja, ukrepih na meji ob vstopu v Slovenijo in sezname držav pa na posebni strani Prehajanje meja.

 • Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar je spremljal predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja, ki je na splošni razpravi nagovoril Generalno skupščino v imenu Republike Slovenije. Predsednika Pahorja je spremljal tudi na pogovoru z generalnim sekretarjem Organizacije združenih narodov (OZN) Antóniem Guterresem.

 • »Demokracija, vrednote, pravice – skupaj z odgovornostmi – in vladavina prava so izhodišča Evropske unije in so tisto, na čemer Unija temelji«. S temi besedami je Gašper Dovžan, državni sekretar in sopredsedujoči izvršnemu odboru Konference o prihodnosti Evrope, danes v Strasbourgu pred začetkom drugega evropskega državljanskega foruma nagovoril udeležence.

 • Državni sekretar dr. Stanislav Raščan se je preko avdio-video konference udeležil otvoritve Balkanskega foruma, ki ga je v okviru enoletnega predsedovanja Procesu sodelovanja v Jugovzhodni Evropi (SEECP) organizirala Grčija. V središču razprave je bil trajnostni razvoj držav regije v post-covidnem obdobju.

Aktualno

 • Sodelovanje na 61. zasedanju Odbora pravnih svetovalcev za mednarodno javno pravo Sveta Evrope

  Delegacija Republike Slovenije, ki jo je vodil glavni pravni svetovalec in generalni direktor za mednarodno pravo in zaščito interesov dr. Marko Rakovec, je 23. in 24. septembra 2021 v Strasbourgu sodelovala na 61. zasedanju Odbora pravnih svetovalcev za mednarodno javno pravo Sveta Evrope (CAHDI).

 • Neformalna ministrska mreža za Mednarodno kazensko sodišče in konferenca o XIV. členu CTBT ob robu UNGA76

  Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar se je ob robu 76. zasedanja Generalne skupščine Organizacije združenih narodov (OZN) udeležil ministrskega zajtrka Neformalne ministrske mreže za Mednarodno kazensko sodišče in konference o XIV. členu Pogodbe o celoviti prepovedi izvajanja jedrskih poskusov (CTBT). Opravil je tudi dvostranske pogovore z zunanjima ministroma Alžirije in Jordanije.

 • Slovenija pozvala k takojšnjemu prenehanju zlonamernih kibernetskih aktivnosti

  Slovenija kot predsedujoča Svetu Evropske unije med svojimi prednostnimi nalogami zasleduje tudi izboljšanje kibernetske varnosti EU in njenih držav članic. Aktivnosti, poimenovane Ghostwriter, ogrožajo našo varnost ter demokratična načela in vrednote EU, prav tako pa so v nasprotju z normami za odgovorno ravnanje držav v kibernetskem prostoru, ki so jih odobrile vse države članice Organizacije združenih narodov (OZN).

Dogodki

 
New York

Minister Logar na zasedanju Generalne skupščine ZN v New Yorku

Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar se bo med 20. in 24. septembrom 2021 udeležil 76. zasedanja Generalne skupščine Organizacije Združenih narodov (GS OZN). Ob robu zasedanja bo sodeloval na ministrskih dogodkih, ki bodo organizirani v času splošne razprave. Predvidenih je tudi več dvostranskih srečanj.

 
Salzburg, Avstrija

17. Evropski vrh

Državni sekretar Gašper Dovžan se bo v Salzburgu udeležil 17. Evropskega vrha, na katerem bo imel otvoritveni nagovor.

 
Brdo pri Kranju

Srečanje predsednikov parlamentov Zahodnega Balkana

Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar bo na srečanju predsednikov parlamentov Zahodnega Balkana v okviru parlamentarne dimenzije predsedovanja Svetu Evropske unije nagovoril predsednike in podpredsednike parlamentov držav Zahodnega Balkana. Ob robu srečanja se bo minister na bilateralnem srečanju sestal s predsednikom parlamenta Črne Gore.

 
Skopje, Severna Makedonija

8. Forum civilne družbe Zahodnega Balkana

Državni sekretar Gašper Dovžan se bo 29. in 30. septembra udeležil 8. Foruma civilne družbe Zahodnega Balkana (Civil Society Forum).

 
Clingendael, NIzozemska

Letna konferenca o Evropski uniji

Državni sekretar Gašper Dovžan bo preko avdio-video konference nagovoril udeležence na Letni konferenci o Evropski uniji.

 

Ženevski dialog o kibernetski varnosti

Državni sekretar dr. Stanislav Raščan bo sodeloval na virtualnem dogodku Ženevskega dialoga o kibernetski varnosti na temo pravnega okvira digitalnih storitev: trendi in izzivi.