Skoči do osrednje vsebine

Ministrstvo za zunanje zadeve

Koronavirus (SARS-CoV-2)

Aktualne informacije in navodila najdete na strani Koronavirus (SARS-CoV-2).

Na pametne telefone si namestimo aplikacijo #OstaniZdrav, ki nam sporoči, ali smo bili v stiku z okuženo osebo.

Nosimo zaščitno masko, redno si umivajmo in razkužujmo roke, poskrbimo za pravilno higieno kašlja ter ohranimo medosebno razdaljo dveh metrov.

Obvestilo Ministrstva za zunanje zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Pri vstopu državljanov tretjih držav v Slovenijo na zunanji schengenski meji še vedno veljajo omejitve nenujnih potovanj. Aktualne informacije o določanju nujnosti potovanj najdete na strani policije, o prehajanju meja, ukrepih na meji ob vstopu v Slovenijo in sezname držav pa na posebni strani Prehajanje meja.

 • Državni sekretar dr. Stanislav Raščan se je udeležil virtualnega zasedanja zunanjih ministrov držav članic Evropske unije in držav južnega sosedstva. Tokratno zasedanje ki je bilo namenjeno izmenjavi pogledov na prihodnost partnerstva med Unijo in njenimi južnimi sosedami v okviru 25. obletnice začetka Barcelonskega procesa.

 • Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar se je danes, 24. novembra 2020, udeležil Berlinskega zunanjepolitičnega foruma, ki ga je skupaj z nemškim zunanjim ministrstvom v Berlinu organizirala fundacija Körber-Stiftung. Forum so z nagovori otvorili zunanji ministri tria predsedujočih držav Svetu EU Nemčije, Portugalske in Slovenije.

 • Državni sekretar dr. Stanislav Raščan je uvodoma nagovoril udeležence današnjega virtualnega seminarja o krožnem gospodarstvu in izzivih, ki se kažejo v obdobju pandemije ter o izkušnjah Slovenije in sodelovanju z latinskoameriškimi državami na tem področju. Seminar o "Izzivih in priložnostih krožnega gospodarstva v času COVID-19" sodi med uvodne aktivnosti v sklopu mednarodne konference Dnevi Latinske Amerike in Karibov (Dnevi LAK), katere osrednji dogodek ministrstvo za zunanje zadeve načrtuje za pomlad 2021.

Aktualno

 • Konzultacije generalnih direktorjev za evropske zadeve Slovenije in Luksemburga

  Generalna direktorica Direktorata za zadeve EU Barbara Sušnik je 25. novembra 2020 preko videokonference opravila bilateralne konzultacije z generalnim direktorjem za evropske zadeve v Ministrstvu za zunanje in evropske zadeve Velikega vojvodstva Luksemburg Jeanon-Louisom Thillom. Sogovornika sta izmenjala informacije o ukrepih za zajezitev epidemije covida-19 in se zavzela na nadaljnje okrepljeno sodelovanje med državama na dvostranski in evropski ravni.

 • Državni sekretar Raščan na neformalnem zasedanju Sveta EU za zunanje zadeve v sestavi ministrov za razvojno sodelovanje

  Državni sekretar dr. Stanislav Raščan se je udeležil avdio-video konference neformalnega zasedanja Sveta Evropske unije za zunanje zadeve v sestavi ministrov za razvojno sodelovanje. Glavna tema novembrskega zasedanja je bila vzdržnost dolga, ministri pa so razpravljali tudi o enakosti spolov.

 • Državni sekretar dr. Raščan nagovoril udeležence seminarja o delu in življenju dr. Branislave Sušnik

  Državni sekretar dr. Stanislav Raščan je uvodoma nagovoril udeležence današnjega virtualnega seminarja o delu in življenju dr. Branislave Sušnik, ki ga je Ministrstvo za zunanje zadeve organiziralo skupaj z veleposlaništvom Republike Paragvaj in v sodelovanju s Slovenskim etnografskim muzejem. Seminar sodi med uvodne aktivnosti v sklopu mednarodne konference Dnevi Latinske Amerike in Karibov, katere osrednji dogodek ministrstvo načrtuje za pomlad 2021.

Dogodki