Skoči do osrednje vsebine

Ministrstvo za zunanje zadeve

Koronavirus (SARS-CoV-2)

Aktualne informacije in navodila najdete na strani Koronavirus (SARS-CoV-2).

Se želite cepiti proti covid-19? Prijavite se!

Na pametne telefone si namestimo aplikacijo #OstaniZdrav, ki nam sporoči, ali smo bili v stiku z okuženo osebo.

Nosimo zaščitno masko, redno si umivajmo in razkužujmo roke, poskrbimo za pravilno higieno kašlja ter ohranimo medosebno razdaljo dveh metrov.

Obvestilo Ministrstva za zunanje zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Pri vstopu državljanov tretjih držav v Slovenijo na zunanji schengenski meji še vedno veljajo omejitve nenujnih potovanj. Aktualne informacije o določanju nujnosti potovanj najdete na strani policije, o prehajanju meja, ukrepih na meji ob vstopu v Slovenijo in sezname držav pa na posebni strani Prehajanje meja.

 • Državni sekretar Gašper Dovžan se je danes preko videokonference udeležil prvega plenarnega zasedanja Konference o prihodnosti Evrope v Evropskem parlamentu v Strasbourgu. V svojem nagovoru je poudaril, da si moramo prizadevati, da konferenca dvigne zavest o zgodovinskih pridobitvah in pomenu integracijskega procesa v Evropi. »Ta je vse prej kot samoumeven. Je temelj našega sožitja in miru, varnosti in blagostanja. Prav je, da širimo to zavedanje zlasti med mladimi,« je še poudaril državni sekratar Dovžan.

 • Minister dr. Logar se je v Parizu sestal s svojim gostiteljem, francoskim zunanjim ministrom Le Drianom, s katerim sta izmenjala poglede glede prednostnih nalog slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije. Minister dr. Logar se je sestal tudi s podpredsednico Nacionalne skupščine Laetitio Saint-Paul. Pogovori so potrdili odlične odnose, saj letos obeležujemo 10. obletnico sklenitve strateškega partnerstva, ki je pomembno spodbudilo dvostranske odnose in jih postavilo na najvišjo raven. Slovenijo in Francijo poleg članstva v Evropski uniji in zvezi NATO združujeta tudi alpska in sredozemska identiteta.

 • Državni sekretar Gašper Dovžan se je na povabilo direktorja urada za zunanje zadeve Kneževine Lihtenštajn Martina Fricka udeležil srečanja kvadrilaterale med Avstrijo, Švico, Lihtenštajnom in Slovenijo, ki je tokrat potekalo v Vaduzu. Slovenija, Lihtenštajn, Avstrija in Švica delijo skupne vrednote in številne izzive ter se zavzemajo za skupen pristop v zahtevnem mednarodnem okolju.

Aktualno

 • Danes

  Začetek zasedanja Sveta OZN za človekove pravice

  V Ženevi se začenja 47. redno zasedanje Sveta Organizacije združenih narodov za človekove pravice (SČP), ki bo potekalo od 21. junija do 13. julija 2021. Med tematikami, ki bodo v ospredju na tokratnem zasedanju, bo Slovenija posebej pozorno spremljala vprašanja povezana z enakostjo spolov in opolnomočenjem žensk, človekove pravice in okolje, vpliv novih tehnologij na uživanje človekovih pravic in stanje človekovih pravic v posameznih državah.

 • Konzultacije generalne direktorice za zadeve Evropske unije s Poljsko

  Generalna direktorica Direktorata za zadeve Evropske unije Barbara Sušnik je preko avdio-video konference opravila pogovor z vodjo Sektorja za evropske zadeve v Kabinetu predsednika vlade Republike Poljske Karolino Ostrzyniewsko.

 • Državni sekretar dr. Raščan na konferenci o varnostnih izzivih v balkanski regiji

  Državni sekretar dr. Raščan je nastopil na virtualni konferenci o varnostnih izzivih v balkanski regiji. V nagovoru je poudaril pomen širitve Evropske unije in Nata na Zahodni Balkan za krepitev stabilnosti in pomen reformnih procesov v državah regije.

Dogodki

 • Udeležba ministra dr. Logarja na Svetu za zunanje zadeve v Luksemburgu

  Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar se bo v ponedeljek, 21. junija 2021, udeležil zasedanja Sveta Evropske unije za zunanje zadeve (FAC) v Luksemburgu.

  Luksemburg.
 • Državni sekretar Dovžan na bilateralnih konzultacijah

  Državni sekretar Gašper Dovžan bo pred začetkom Slovenskega predsedovanja Svetu Europske unije, ob robu Sveta za splošne zadeve Evropske unije (GAC), opravil bilateralne konzultacije z ministrico za zunanje zadeve Nizozemske Sigrid Kaag, ministrico za zunanje zadeve Belgije Sophie Wilmes in ministrom za zunanje in evropske zadeve Luksemburga Jeanom Asselbornom.

  Luksemburg.
 • Udeležba državnega sekretarja Dovžana na Svetu za splošne zadeve v Luksemburgu

  Državni sekretar Gašper Dovžan se bo v torek, 22. junija 2021, udeležil rednega zasedanja Sveta Evropske unije za splošne zadeve (GAC) v Luksemburgu.

  Luksemburg.
 • Obisk ministra dr. Logarja na Bavarskem in udeležba na 32. zasedanju Stalne mešane slovensko-bavarske komisije

  Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar bo v jutri, 22. junija 2021, na delovnem obisku na Bavarskem. Srečal se bo z bavarsko ministrico za evropske in mednarodne zadeve Melanie Huml. Ministra bosta podpisala skupno izjavo o krepitvi sodelovanja med Slovenijo in Bavarsko ter se udeležila zaključnega dela zasedanja Stalne mešane slovensko-bavarske komisije.

  Luksemburg.
 • Minister dr. Logar na srečanju SEP

  Minister dr. Logar se bo udeležil virtualnega srečanja ministrov za zunanje zadeve držav članic Srednjeevropske pobude.

  Ministrstvo za zunanje zadeve, Ljubljana.
 • Državni sekretar Dovžan na Skopje Economic Forumu

  Državni sekretar Gašper Dovžan bo preko avdio-video konference nagovoril udeležence na 1. Skopje Economic Forumu.

 • Državni sekretar Dovžan na panevropski razpravi

  Državni sekretar Gašper Dovžan bo preko avdio-video konference sodeloval na panevropski razpravi, ki jo pripravlja Slovensko panevropsko gibanje.

  Ministrstvo za zunanje zadeve, Ljubljana.
 • Minister dr. Logar gosti portugalskega zunanjega ministra Silvo

  Minister dr. Logar bo na uradnem obisku gostil portugalskega zunanjega ministra dr. Augusta Santosa Silvo. Ob tej priložnosti bo prišlo tudi do simboličnega prevzema predsedovanja Svetu Evropske unije od predhodne predsedujoče Portugalske.

  Ministrstvo za zunanje zadeve, Ljubljana.