Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

V Konzularnem sektorju Ministrstva za zunanje in evropske zadeve varujemo interese Republike Slovenije, njenih državljanov in pravnih oseb v tujini. Izvajamo konzularno pomoč in zaščito ter pristojnim organom posredujemo informacije za obveščanje sorodnikov o priporih, prometnih nesrečah in drugih nezgodah slovenskih državljanov v tujini in tujih državljanov v Republiki Sloveniji.

Spremljamo in izvajamo slovensko zakonodajo ter aktivno sodelujemo pri pripravljanju njenih sprememb, s pristojnimi organi urejamo zadeve s področja osebnih statusnih zadev, družinskega prava, državljanstva, carinskih, socialnih in pokojninskih zadev (potrjujemo obrazce o živetju). Opravljamo naloge glede zaprosil za mednarodno pravno pomoč slovenskih in tujih pravosodnih organov in zaprosil za izročitev storilcev kaznivih dejanj ter opravljamo legalizacije listin, namenjenih za uporabo v tujini in tujih javnih listin za uporabo v Republiki Sloveniji. Sodelujemo pri pripravi meddržavnih sporazumov s konzularnega področja.

Prav tako aktivno sodelujemo pri izvajanju migracijske politike EU, posebej na področju schengenskega pravnega reda. Pripravljamo pravne in organizacijske predpise za vizumsko poslovanje in za izvajanje postopkov za dovoljenja za prebivanje ter neprestano prilagajamo in izboljšujemo nacionalni informacijski sistem za izdajanje vizumov in druhe informacijske sisteme, ki se uporabljajo pri izvajanju vizumske politike EU. Pripravljamo in izvajamo programe usposabljanja za konzularne uslužbence in konzularna navodila za izdajanje vizumov na diplomatskih predstavništvih in konzulatih v tujini v skladu s pravnim redom EU in nacionalno zakonodajo. Organiziramo in izvajamo tudi strokovna usposabljanja za odkrivanje ponarejenih dokumentov.

Naši konzularni uslužbenci v tujini sprejemajo vloge za izdajo potnega lista, osebne izkaznice, izpiskov iz matičnih knjig, kvalificiranih digitalnih potrdil, izdajajo potne liste za vrnitev ter izdajajo druga potrdila, ki jih slovenski državljani potrebujejo v državi sprejemnici. Poleg tega sprejemajo in obravnavajo vizumske vloge, izvajajo posamezna procesna dejanja v postopkih za izdajo dovoljenja za prebivanje državljanom tretjih držav ter aktivno sodelujejo v različnih koordinacijah na lokalni ravni s schengenskega področja in področja konzularne zaščite.

Teme

 • Varnost potovanj

  Priporočila Ministrstva za zunanje in evropske zadeve glede varnosti potovanj so informativna. Vlada Republike Slovenije, Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve in slovenska predstavništva v tujini ne prevzemajo odgovornosti za poškodbe, izgubo ali škodo, ki bi jih lahko doživeli na potovanju. Nasveti in informacije so splošne narave in se lahko tudi spreminjajo glede na situacijo v državi.

 • Priporočila za prebivanje v tujini

  Med svojim prebivanjem v tujini upoštevajte nekaj osnovnih navodil, da bodo vaše počitnice ali potovanje minilo brez morebitnih zapletov.

 • Napotki pred potovanjem

  Da bo vaše potovanje čim prijetnejše, se je dobro pripraviti na morebitne nevšečnosti že pred odhodom. Upoštevajte spodnje nasvete, da vas morebitne težave ne ujamejo nepripravljene.

 • Pomoč slovenskih predstavništev v tujini

  Če ste se v tujini znašli v težavah, se za pomoč lahko obrnete na slovenska predstavništva v tujini. V nadaljevanju preverite, kaj predstavništva lahko storijo za vas in česa ne morejo.

 • Vstop in prebivanje

  Načini in pogoji vstopa posameznika v Republiko Slovenijo se razlikujejo glede na to, ali v državo vstopa državljan države članice Evropske unije ali državljan tretje države.

Dokumenti

 • Navodilo o podaljšanju vizuma za kratkoročno bivanje

  Navodilo ureja primere, v katerih lahko Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve tujcu po vstopu v državo podaljša vizum za kratkoročno bivanje.
  Navodila