Skoči do osrednje vsebine

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti

  • 31. januarja 2023 bo stopil v veljavo Zakon o spremembah Družinskega zakonika, ki spreminja definicije zakonske zveze ter zunajzakonske skupnosti za raznospolne in istospolne partnerje. Zakon določa, da je zakonska zveza življenjska skupnost dveh oseb in ne več življenjska skupnost moža in žene.

  • 24. januarja 2023 je Državni zbor sprejel Zakon o dostopnosti do proizvodov in storitev za invalide (zakon), ki v slovenski pravni red prenaša evropsko direktivo. Zakon predstavlja napredek za invalide, saj bodo po letu 2025 lahko enakovredno dostopali do širšega nabora dostopnih proizvodov, kot so denimo računalniki, pametni telefoni, bankomati, in do storitev, kot so denimo avdiovizualne medijske storitve, e-trgovine in tako dalje.

  • Ministrstvo je pozvalo Banko Slovenije k preučitvi sprememb makrobonitetnih omejitev kreditiranja prebivalstva na način, da vsakokratni dvig minimalne plače ne bo več negativno vplival na kreditno sposobnost posameznikov oziroma gospodinjstev. Minimalna plača za delo s polnim delovnim časom, opravljenim od 1. januarja 2023, znaša 1203,36 evra.

Novice