Skoči do osrednje vsebine

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti

 • Državni zbor Republike Slovenije je v začetku julija sprejel Zakon o interventnih ukrepih za pomoč gospodarstvu in turizmu pri omilitvi posledic epidemije COVID-19 (ZIUPGT), ki velja od 14. 7. 2021. Ključni cilj zakona je pomoč gospodarstvu, zato se z omenjenim zakonom podaljšujejo nekateri obstoječi ukrepi in dodajajo novi, dodatni ukrepi, predvsem na področju turizma in gostinstva ter na področju športa in kulture, ki bodo omilila posledice in vpliv nalezljive bolezni COVID-19. Nekateri ukrepi so urejeni na novo, kar velja tudi za ukrep povračila nadomestila plače za skrajšani polni delovni čas.

 • 20. 7. 2021 je potekala delavnica na visoki ravni na temo platformskega dela. Ministri za delo iz Slovenije, Francije, Portugalske in Nemčije ter evropski komisar za delovna mesta in socialne pravice so v dialogu s predstavniki ameriškega ministrstva za delo, socialnimi partnerji in drugimi deležniki razpravljali o globalnih priložnostih in izzivih platformskega dela.

 • Na nedavnem srečanju ministrov in ministric za zaposlovanje in socialne zadeve EU je pod okriljem slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije, v sodelovanju z Evropsko komisijo, potekalo srečanje s predstavniki Zahodnega Balkana. Ti so sprejeli Deklaracijo o zagotavljanju trajnostnega vključevanja mladih na trg dela (v nadaljevanju: Deklaracija). Ministri in predstavniki Zahodnega Balkana so se zavezali, da bodo intenzivneje pristopali k pripravi in izvajanju shem jamstva za mlade. S tem se bo okrepila podpora mladim, ki so ena najbolj ranljivih skupin na trgu dela.

Aktualno

 • Podaljšani in prenovljeni ukrepi, ki ohranjajo delovna mesta in pomagajo delodajalcem

  Državni zbor je v mesecu juliju sprejel Zakon o interventnih ukrepih za pomoč gospodarstvu in turizmu pri omilitvi posledic epidemije COVID-19 (ZIUPGT), ki podaljšuje in delno spreminja začasni ukrep povračila nadomestila plače za skrajšani polni delovni čas in Zakon o nujnih ukrepih na področju zdravstva (ZNUPZ), ki ureja ureditev nadomestil plače delavcem zaradi karantene na domu ali nemožnosti opravljanja dela zaradi višje sile zaradi obveznosti varstva, ustavitve javnega prevoza ali zaprtja mej in povračilo izplačanih nadomestil plače.

 • Minister Cigler Kralj: ''Želimo si Unije državljanov!''  

  Minister Janez Cigler Kralj je 13. in 14. julija 2021 predstavil prioritete predsedovanja pred odboroma Evropskega parlamenta za pravice žensk in enakost spolov FEMM ter za zaposlovanje in socialne zadeve EMPL.

 • V javni razpravi Resolucija o nacionalnem programu socialnega varstva

  Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je v javno razpravo poslalo Resolucijo o nacionalnem programu socialnega varstva za obdobje 2021–2030, ki določa usmeritve za delovanje in razvoj sistema socialnega varstva v navedenem obdobju. Javna razprava bo odprta 60 dni.