Skoči do osrednje vsebine

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti

 • Poslanke in poslanci so 20. 10. 2021 s 50 glasovi za in nobenim proti, sprejeli Zakon o spremembah in dopolnitvah zakona o osebni asistenci (novela zakona), ki hkrati izboljšuje in odpravlja anomalije izvajanja osebne asistence. Prizadevanja ministrstva s sprejeto novelo zakona vodijo k čim boljšemu izvajanju osebne asistence v korist uporabnikom.

 • V sredo, 20. 10. 2021, se je minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj udeležil tristranskega socialnega vrha. Tradicionalni vrh, ki ga dan pred oktobrskim Evropskim svetom organizirata predsednik Evropskega sveta Charles Michel in predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, je priložnost za dialog med institucijami EU in evropskimi socialnimi partnerji na najvišji vodstveni ravni.

 • V petek, 15. 10. 2021, je v Luksemburgu potekalo zasedanje Sveta za zaposlovanje in socialno politiko (Svet EPSCO), ki ga je vodil minister Janez Cigler Kralj. Ministrice in ministri so razpravljali o varnosti in zdravju pri delu ter o prihodnosti evropskega semestra, v katerem bodo države članice uskladile svoje gospodarske, zaposlovalne in socialne politike v Evropski uniji (EU).

Aktualno

 • Poslanica ministra ob svetovnem dnevu revščine

  17. oktober je Generalna skupščina Združenih narodov razglasila mednarodni dan boja proti revščini, ki ga tudi v letošnjem letu še vedno v veliki meri zaznamuje pandemija covid-19 in negativni vpliv na posebej ranljive skupine prebivalstva. Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti na te izzive vseskozi odgovarja s številnimi ukrepi na področju socialnih transferjev, trga dela, socialnega varstva in širše. V nadaljevanju objavljamo poslanico ministra Janeza Cigler Kralja.

 • Uresničevanje Istanbulske konvencije

  Svet Evrope je 12. oktobra 2021 objavil prvo poročilo o uresničevanju določil Konvencije Sveta Evrope o preprečevanju nasilja nad ženskami in nasilja v družini ter o boju proti njima (Istanbulska konvencija) v Republiki Sloveniji. Poročilo izpostavlja številne pozitivne zakonske ukrepe in ukrepe politik, ki so jih izvedli slovenski organi in dokazujejo njihovo jasno zavezanost odpravi nasilja nad ženskami zaradi spola.

 • Izbrani izvajalci programov za podporo družinam

  Ministrstvo je zaključilo izbor izvajalcev na podlagi Javnega razpisa za financiranje psihosocialnih programov z naslovom Podpora družinam v tveganih in/ali visoko konfliktnih situacijah (razpis). Izbranih je bilo štirinajst izvajalcev, ki bodo podpora centrom za socialno delo pri delu z družinami v tveganih in/ali visoko konfliktnih situacijah.