Skoči do osrednje vsebine

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti

Slovenijo prizadela najhujša ujma doslej

Ukrepi države za pomoč po poplavah

 • 30. novembra 2023 bodo upokojenke in upokojenci prejeli višje pokojnine. Za 1,8 odstotka bodo višje tudi decembrske pokojnine. Z zvišanjem se najnižja pokojnina, ki jo prejema upravičenec s 40 leti pokojninske dobe brez dokupa, poveča na 700 evrov. Decembra bodo upokojenke in upokojenci prejeli zimski letni dodatek, januarja pa sledi 8,2 odstotna uskladitev pokojnin in poračun v februarju.

 • Objavljamo poročilo Kazalniki blaginje v Sloveniji, ki so ga pripravili strokovni delavci Službe za analizo in razvoj. Poročilo je pregled uspešnosti Slovenije po kazalnikih blaginje, ki odražajo interakcijo politik na vseh področjih družbe.

 • Ministrstvo je 24. novembra 2023 objavilo javni razpis za sofinanciranje javnih in razvojnih socialnovarstvenih programov za leto 2024. Sofinancirane bodo vsebine, ki so namenjene preprečevanju in reševanju socialnih stisk posameznih ranljivih skupin prebivalstva. Rok za prijavo za javne socialnovarstvene programe je 11. decembra 2023 in za razvojne socialnovarstvene programe 18. decembra 2023.

Novice

 • Z delegacijo Bosne in Hercegovine izmenjali izkušnje in dobre prakse

  Minister Luka Mesec in državni sekretar na ministrstvu za solidarno prihodnost Luka Omladič, sta 29. novembra sprejela delegacijo Bosne in Hercegovine pod vodstvom ministrice za delo, socialno politiko, razseljence in begunce Kantona Sarajevo Endo Pavić Pečenković. Namen srečanje je bila izmenjava izkušenj in dobrih praks na področju socialnega varstva, stanovanjskih politik in dolgotrajne oskrbe.

 • Nova Evropska kartica za invalide bo invalidom olajšala potovanje po EU

  Evropska kartica za invalide, skupaj s prenovljeno parkirno kartico za invalide, bo omogočila lažje potovanje po EU in dostop do številnih storitev ter prednostnega obravnavanja na enakopravni osnovi za invalide. To bo olajšalo življenje invalidom in jim omogočilo, da bolj neovirano uživajo vse prednosti potovanja in storitev po Evropi.

 • Sprejeta novela zakona o štipendiranju

  Poslanke in poslanci so 24. novembra sprejeli novelo Zakona o štipendiranju (novela zakona). Novela dijakom in študentom ob izpolnjevanju določenih pogojev omogoča istočasno prejemanja državne in Zoisove štipendije, določa pa tudi korekcijo zakonodaje, da štipendisti od 1. januarja 2024 ne bodo prejeli nižjih nakazil štipendij.

Dogodki

  do
potrebna prijava
spletni dogodek

Spletni dogodek ob mednarodnem dnevu invalidov

Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad Republike Slovenije pred mednarodnim dnevom invalidov pripravlja spletni dogodek, na katerem se bo pozornost namenila pomenu zaposlitvene in poklicne rehabilitacije, predstavilo pa se bo tudi kvotni sistem ter vzpodbude delodajalcem, ki zaposlujejo invalide.

  do
Ministrstvo za kulturo, Maistrova ulica 10, 1000 Ljubljana

Strokovna razprava

Ministrstvo v sodelovanju z Visokim komisariatom Združenih narodov za begunce v okviru mednarodne kampanje za boj proti nasilju na podlagi spola šestnajst dni aktivizma proti nasilju, organizira strokovno razpravo Preprečevanje in odzivanje na nasilje na podlagi spola v kontekstu prisilnega razseljevanja in migracij.