Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo Ministrstva za zunanje zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Varnost potovanj

Zaradi prisotnosti in širjenja novega koronavirusa in s tem povezanih omejevalnih ukrepov oblasti v državi odsvetujemo vsa potovanja v državo. Slovenskim državljanom, ki se v Iranu nahajajo začasno svetujemo, da si čim prej organizirajo odhod iz države.

Odsvetujemo potovanja v 100 km pas vzdolž iransko-afganistanske meje oz. 10 km pas vzdolž iransko-iraške meje. Prav tako je nevarno območje ob pakistanski meji. Odsvetujemo tudi potovanja v provinco Hormozgan ob Perzijskem zalivu.

Odsvetujemo potovanja v obmejna območja z Irakom, Afganistanom in Pakistanom. Popotniki naj se v vzhodnem Iranu držijo glavnih prometnih poti in naj ne potujejo ponoči, sploh ne izven večjih naselij.

Območje jugovzhodnih iranskih provinc Sistan in Balučistan ter Kerman je za tuje obiskovalce izredno nevarno, saj prihaja do ugrabitev turistov in popotnikov s strani kriminalnih organizacij. Potovanja v obe provinci odsvetujemo.

Iz varnostnih razlogov svetujemo, da se izogibate večjim množicam, zborovanjem in protestom.

Stopnja navadnega kriminala v Iranu je načeloma nizka, kljub temu pa svetujemo običajno previdnost pred tatvinami v turističnih krajih.

Vstop v Iran

Slovenski državljani za vstop v Iran potrebujejo vizum.

Ob vstopu v državo morajo vsi potniki, starejši od 12 let, predložiti potrdilo v angleščini, da so prejeli dva odmerka cepiva proti COVID-19, pri čemer je od drugega odmerka preteklo najmanj dva tedna, ALI potrdilo o negativnem PCR-testu v angleščini, ki je bil opravljen največ 72 ur pred odhodom.

Potniki bodo na letalu prejeli tudi obrazec s samoizjavo glede svojega zdravstvenega stanja. Ob prihodu v Iran so potniki lahko zdravstveno pregledani, testirani in v primeru pozitivnega testa poslani v karanteno na lastne stroške. Potnikom še naprej priporočamo, da pred odhodom preverijo pogoje vstopa tudi pri svojem letalskem prevozniku, ki ima lahko strožje pogoje od države vstopa.

Iran je 23. 9. 2018 uvedel t.i. elektronski vizum (E-VISA). Vizum se lahko pridobi s prijavo na naslednji povezavi, kjer se lahko sproti preverja tudi status obravnavanih vlog. Za dodatne informacije se obrnite na veleposlaništvo I.R. Iran v Ljubljani. 

Izdajanje vizumov ob prihodu na letališče v Iranu je do nadaljnjega ustavljeno. 

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se za konzularno pomoč lahko obrnejo na veleposlaništvo ali konzulat Republike Slovenije. Kaj lahko in česa ne morejo za vas storiti različne vrste slovenskih predstavništev, si preberite v rubriki Pomoč slovenskih predstavništev v tujini.

Splošna opozorila

Svetujemo, da spoštujete lokalne zakone in navade. Za ženske je v Iranu obvezna ruta in ohlapna oblačila z dolgimi rokavi in dolgimi hlačnicami. Vnos alkohola je strogo prepovedan.

Popotnikom priporočamo, da se ne izpostavljajo z neprimernim fotografiranjem (le-to naj bo omejeno izključno na turistične znamenitosti) ter upoštevajo znake prepovedi fotografiranja. Svetujemo, da ne fotografirate vojaških objektov, protestnikov in varnostnih organov oz. policistov (tako tistih v uniformah kot v civilu). Telefonske linije in internet so pod nadzorom varnostne službe, zato bodite previdni, v kolikor pošiljate komentarje in slike prek socialnih omrežij, mobitela ali e-pošte.

Večina socialnih omrežij (Facebook, Twitter), razen aplikacije Instagram, in spletnih strani svetovnih medijev je v Iranu blokiranih. 

V Iranu praviloma ni možno uporabljati kreditnih in bančnih kartic, prav tako je težko zamenjati potniške čeke (travellers' cheques).

Popotnike obveščamo, da jih na cesti lahko legitimira samo uradna, uniformirana oseba, le-ta pa lahko zahteva na vpogled samo osebne dokumente (potni list), nikakor pa ne vsote denarja ali kaj drugega.

Odsvetujemo uporabo prevozov z motorji in svetujemo previdnost glede morebitnih prevar povezanih s tujimi turisti. Odsvetujemo tudi individualno kampiranje na prostem.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.