Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Varnost potovanj

Obstajajo določeni varnostni zadržki. Odsvetujemo vsa potovanja, ki niso nujna. Svetujemo dodatno previdnost ter dodatno preverjanje in pridobitev podatkov iz drugih virov.

Zaradi protestov, ki potekajo po vsej državi, obstaja nevarnost fizičnega nasilja s strani varnostnih organov in pridržanja tujih državljanov.

Popotnikom, ki se nahajajo v državi, iz varnostnih razlogov svetujemo, naj se izogibajo večjim množicam, zborovanjem in protestom ter naj se ob večerih ne zadržujejo na prostem. Zaradi blokad mobilnega interneta, ki se pričnejo ob popoldnevih in trajajo do jutra, je v celoti onemogočen dostop do spletnih strani, elektronske pošte in aplikacij za komunikacijo, kot sta Whatsapp in Viber. V času vašega bivanja v državi odsvetujemo vsakršno komentiranje dogajanja v Iranu na socialnih omrežjih.

Odsvetujemo potovanja v jugovzhodne province Sistan in Balučistan, Kerman in  Hormozgan ob Perzijskem zalivu, razen na otoka Kiš (Kish) in Kešm (Qeshm). Območja navedenih provinc so za tuje obiskovalce izredno nevarna, saj prihaja do ugrabitev turistov in popotnikov s strani kriminalnih organizacij. Prav tako odsvetujemo potovanja v 100 km pas vzdolž iransko-afganistanske meje in 10 km pas vzdolž iransko-iraške meje.

Popotnikom svetujemo, naj se v vzhodnem Iranu držijo glavnih prometnih poti in naj ne potujejo ponoči, sploh pa ne izven večjih naselij.

Stopnja navadnega kriminala v Iranu je načeloma nizka, kljub temu pa svetujemo običajno previdnost pred tatvinami v turističnih krajih.

Vstop v Iran

Slovenski državljani za vstop v Iran potrebujejo vizum.

Iran je 23. 9. 2018 uvedel t.i. elektronski vizum (E-VISA). Vizum se lahko pridobi s prijavo na naslednji povezavi, kjer se lahko sproti preverja tudi status obravnavanih vlog. Za dodatne informacije se obrnite na veleposlaništvo I.R. Iran v Ljubljani. 

Izdajanje vizumov ob prihodu na letališče v Iranu je do nadaljnjega ustavljeno.

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se za konzularno pomoč lahko obrnejo na veleposlaništvo ali konzulat Republike Slovenije. Kaj lahko in česa ne morejo za vas storiti različne vrste slovenskih predstavništev, si preberite v rubriki Pomoč slovenskih predstavništev v tujini.

Splošna opozorila

Svetujemo, da spoštujete lokalne zakone in navade. Za ženske je v Iranu obvezna ruta in ohlapna oblačila z dolgimi rokavi in dolgimi hlačnicami, za moške pa dolge hlače.

Vnos in uživanje alkohola sta strogo prepovedana. Prav tako sta nezakonita homoseksualnost in sobivanje neporočenega para (moški-ženska), če je eden od partnerjev iranski državljan.

Posedovanje tudi majhnih količin prepovedanih drog lahko vodi do zaporne kazni. Za trgovanje s prepovedanimi drogami je zagrožena tudi smrtna kazen.

Popotnikom priporočamo, naj se ne izpostavljajo z neprimernim fotografiranjem (le-to naj bo omejeno izključno na turistične znamenitosti) in upoštevajo znake prepovedi fotografiranja. Svetujemo, da ne fotografirate vojaških objektov, protestnikov in varnostnih organov oz. policistov (tako tistih v uniformah kot v civilu). Še posebej odsvetujemo uporabo brezpilotnih letalnikov. Telefonske linije in internet so pod nadzorom varnostne službe, zato bodite previdni, v kolikor objavljate komentarje in fotografije na socialnih omrežij, oz. jih pošiljate prek mobitela ali e-pošte. Uporabniki operaterja Telemach se s svojimi mobilnimi telefoni ne morejo povezati na nobeno iransko omrežje. SIM kartice iranskih operaterjev je možno kupiti ob prihodu na letališču Imama Khomeinija v Teheranu.

Večina socialnih omrežij (Facebook, Twitter), razen aplikacije Instagram, in spletnih strani svetovnih medijev je v Iranu blokiranih. 

V Iranu praviloma ni možno uporabljati kreditnih in bančnih kartic, prav tako je težko zamenjati potniške čeke (travellers' cheques). Priporočamo vam, da s seboj prinesete dovolj gotovine. Dolarje ali evre lahko v vseh menjalnicah zamenjate za iransko valuto rial. 

Popotnike obveščamo, da jih na cesti lahko legitimira samo uradna uniformirana oseba, le-ta pa lahko zahteva na vpogled samo osebne dokumente (potni list in potrdilo o izdanem vizumu), nikakor pa ne sme od vas zahtevati denarja ali česa drugega.

Odsvetujemo uporabo prevozov z motorji in svetujemo previdnost glede morebitnih prevar povezanih s tujimi turisti. Odsvetujemo tudi individualno kampiranje na prostem.

 


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.