Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo Ministrstva za zunanje zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Varnost potovanj v času COVID-19

Zaradi hitro spreminjajoče se situacije v državah nordijske regije predlagamo preveritev vseh omenjenih informacij iz lokalnih virov, navedenih spodaj, ter spremljanje facebook in twitter profilov slovenskega veleposlaništva na Danskem.

V primeru, da se nahajate na področju katere od držav nordijske regije priporočamo redno spremljanje razvoja dogodkov.

Koristne informacije glede ukrepov, povezanih s Covid-19 na Danskem, kot tudi vstopnih pogojev so dosegljive na spletni strani danske vlade o koronavirusu (v angleščini).

Za splošne informacije in nasvete lahko pokličete pristojno dansko agencijo za zdravje (The Danish Health Authority), telefon +45 72 22 74 59. Če zbolite ali zboli član vaše družine pokličite najbližjega zdravnika ali dežurno medicinsko pomoč 1813.

Vstop na Dansko

Slovenski državljani za vstop na Dansko vizuma ne potrebujejo.

Slovenski državljani lahko v vse države članice EU vstopajo z veljavno osebno izkaznico.

Kljub temu velja, da državljani Republike Slovenije ne morejo vstopiti na Ferske otoke in na Grenlandijo z osebno izkaznico. Vstop je mogoč le s potno listino, saj ozemlje Ferskih otokov in Grenlandije ni del EU in schengenskega prostora.

Obe ozemlji, tako Ferski otoki kot Grenlandija, imata znotraj danske jurisdikcije polno notranjo avtonomijo.

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se za konzularno pomoč lahko obrnejo na veleposlaništvo ali konzulat Republike Slovenije. Kaj lahko in česa ne morejo za vas storiti različne vrste slovenskih predstavništev, si preberite v rubriki Pomoč slovenskih predstavništev v tujini.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.