Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Varnost potovanj

 • Stopnja tveganja

  Tveganje ni povečano: Ni podatkov o varnostnih razlogih, zaradi katerih bi odsvetovali potovanje. Svetujemo običajno previdnost.

 • Barvna lestvica

Varnost in kriminal

 • Politična situacija

  Danska je država z razvitim demokratičnim političnim sistemom.

 • Kriminal

  Stopnja kriminala je nizka. V večjih mestih in turističnih lokacijah prihaja predvsem v poletnih mesecih do več manjših kaznivih dejanj, kot npr. kraje torbic. V t.i. svobodnem mestu Christiana lokalna policija kaznivih dejanj praviloma ne preganja, zato ni odveč dodatna previdnost. V posameznih predelih Kopenhagna v nočnem času pogosteje prihaja do tolpniškega nasilja.

 • Terorizem

  Terorističnih napadov, predvsem na obljudenih lokacijah, ni mogoče povsem izključiti. Svetuje se običajna previdnost.

Zdravje

Splošno

 • Lokalni zakoni

  Upoštevajte lokalne predpise.

  Pokrivanje obraza: v javnosti je prepovedano prekrivanje obraza, razen ko gre za zaščito pred vremenom ali iz zdravstvenih razlogov.

  Droge: kazni za posedovanje in preprodajo nezakonitih drog so stroge in lahko vodijo tudi v zaporno kazen.

 • Vožnja in najem avtomobila

  Vožnja na Danskem je možna z veljavnim slovenskim vozniškim dovoljenjem. Uporaba avtocest je brezplačna, vožnja čez posamezne mostove pa plačljiva.

  Ceste: ceste so po vsej državi v odličnem stanju in varne.

  Kolesarji: bodite pozorni na kolesarje, saj so po vsej državi pogosti in imajo mnogokrat prednost pred avtomobili in pešci. Spremljajte prometne znake.

  Vožnja: vozijo lahko starejši od 18 let. Vožnja pod vplivom alkohola ali prehitra vožnja sta strogo prepovedani. Uporaba telefona med vožnjo je prepovedana, razen v primeru prostoročne uporabe. Luči morajo biti med vožnjo vedno prižgane.

  Javni promet: kazni za vožnjo brez vozovnice so lahko visoke

 • Denar

  Denar: danska krona.
  Uveljavljeno je kartično poslovanje. Ob plačilu s tujo kartico se na celoten znesek nakupa obračuna doplačilo.

Vstop na Dansko

Slovenski državljani za vstop na Dansko vizuma ne potrebujejo. V vse države članice EU lahko vstopajo z veljavno osebno izkaznico.

Kljub temu velja, da državljani Republike Slovenije ne morejo vstopiti na Ferske otoke in na Grenlandijo z osebno izkaznico. Vstop je mogoč le s potno listino, saj ozemlje Ferskih otokov in Grenlandije ni del EU in schengenskega prostora. Obe ozemlji, tako Ferski otoki kot Grenlandija, imata znotraj danske jurisdikcije polno notranjo avtonomijo.

Pred potovanjem se glede morebitnih drugih vstopnih pogojev pozanimajte pri vseh tranzitnih in ciljni državi.

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se za konzularno pomoč lahko obrnejo na veleposlaništvo ali konzulat Republike Slovenije. Kaj lahko in česa ne morejo za vas storiti različne vrste slovenskih predstavništev, si preberite v rubriki Pomoč slovenskih predstavništev v tujini.