Skoči do osrednje vsebine

Grenlandija - odvisno ozemlje Danske

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Varnost potovanj

 • Stopnja tveganja

  Tveganje ni povečano: Ni podatkov o varnostnih razlogih, zaradi katerih bi odsvetovali potovanje. Svetujemo običajno previdnost.

 • Barvna lestvica

Varnost in kriminal

 • Politična situacija

  Grenlandija je avtonomna država, ki ozemeljsko pripada Kraljevini Danski. Ima svojo vlado in demokratično izvoljen parlament, med tem ko je vodja države danski monarh.

  Grenlandija ni del Evropske unije ter tudi ne Schengenskega prostora.

 • Kriminal

  Stopnja kriminala je zelo nizka.

 • Terorizem

  Verjetnost terorističnega napada je zelo nizka.

Zdravje

Splošno

 • Lokalni zakoni

  Upoštevajte lokalne predpise.

  Grenlandija ni del Evropske unije, prav tako ne Schengenskega prostora. Za dolgoročno bivanje in delo na otokih sta potrebni dovoljenje za bivanje in delo.

  Grenlandija prav tako ni del carinske unije, zato veljajo strožja pravila glede vnosa alkohola in tobačnih izdelkov.

  Vstop na Grenlandijo z malimi živalmi je dovoljen z dovoljenjem lokalnih organov. S psi sicer ni mogoče potovati na nekatera območja.

  Uporaba dronov je dovoljena pod posebnimi pogoji.

 • Vožnja in najem avtomobila

  Najem avtomobila je v večjih mestih mogoč, vendar je pri tem potrebno upoštevati, da na Grenlandiji med posameznimi kraji običajno ni cest. Znotraj večjih mest so na voljo avtomobili, avtobusi in taksiji, sicer pa je po državi mogoče potovati le z letalom, helikopterjem ali ladjo.

 • Denar

  Posluje se v valuti DKK (danska krona). V primeru obiska manjših krajev je priporočljivo imeti s seboj gotovino. Nekatere trgovine s spominki sprejemajo tudi tuje valute v gotovini.

  Bankomati za dvig so na voljo le v nekaterih mestih (Nanortalik, Narsaq, Qaqortoq, Paamiut, Nuuk, Maniitsoq, Sisimiut, Kangerlussuaq, Aasiaat, Qasigiannguit, Ilulissat, Qeqertarsuaq, Uummannaq, Upernavik, Tasiilaq).

 • Naravne nesreče in podnebje

  Značilno je arktično tundrsko podnebje. Povprečna temperatura poleti znaša 5,6°C, pozimi pa lahko na severu pade tudi do -18°C. Približno 80 odstotkov države pokriva led. Na podnebje sicer močno vplivata ocean in sonce. Potrebna so primerna oblačila in obutev, priporoča se oblačenje v več slojih.

 • Priporočila

  Pri pohodništvu predvsem v nenaseljenih krajih lahko pride do srečanja s severnimi medvedi. Pred načrtovanim pohodom se pri lokalnem prebivalstvu pozanimajte, ali so ti bili opaženi v okolici. V določenih krajih je mogoča izposoja puške.

  Kampiranje je dovoljeno povsod, razen v neposredni bližini hiš ter na zaščitenih območjih (npr. Taseralik, Sermermiut).

  Voda iz tekočih rek je pitna.

 • Opombe

  Zaradi nepredvidljivega podnebja, temperatur in velikih razdalj predvsem pozimi svetujemo previdnost pri obisku Grenlandije. Individualna potovanja izven obljudenih krajev na Grenlandiji se odsvetujejo v vseh letnih časih.

Vstop na Grenlandijo

Slovenski državljani za vstop na Grenlandijo vizuma ne potrebujejo. Na Grenlandijo lahko vstopijo z veljavnim potnim listom, ne morejo pa vstopiti z osebno izkaznico.

Pred potovanjem se glede morebitnih drugih vstopnih pogojev pozanimajte pri vseh tranzitnih in ciljni državi.

Konzularna pomoč

Konzularna zaščita se zagotavlja nerezidenčno iz druge države.